YHT çalışmalarının devam ettiği Bilecik Bozüyük arasındaki Ahmetpınar köyünün altından geçen 26 No’lu Tünel’de adeta servet yatıyor. Heyelan nedeni ile 2009 yılında çöken tünelin içinde değeri 33 Milyon Euro olan dünyanın en büyük tünel açma makinesi (TBM) 5 yıldır duruyor. Makineyi çıkarmak için Almanyalı bir firmanın tam 1 Milyon TL istediği iddia ediliyor.
Ankara- İstanbul hızlı tren çalışmaları kapsamında Bilecik Bozüyük hattının 10’uncu kilometresinde, Ahmetpınar köyü mevkiindeki 26 No’lu Tünelde yerin 40 metre altında ıslak zemin ve heyelan nedeni ile göçük meydana geldi. 5 yıl önce yaşanan olayda dünyanın en büyük tünel açma makinesi olduğu söylenen 33 milyon Euro’luk dev TBM göçük altında kaldı. Bulunduğu yere sıkışan makine bu güne kadar sıkıştığı yerden çıkarılamadı. TCDD yaşanan bu olayı uzun süre inkar etti ancak gerek çöken tünelin son görüntüleri gerekse tüm mikrofon uzattığımız YHT işçileri de dev makinenin tünel içerisinde kaldığını doğruluyor.
Yabancı firma çıkarmak için 1 milyon lira istiyor
Toplam uzunluğu 6.2 km olan tünelin sadece 1km’si delinebilmişken meydana gelen heyelan nedeniyle tünel inşaatı tamamen durdu. Zeminde yaşanan sorunun tespiti için yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda uzmana bölgede zemin etüdü çalışması yaptırıldı. Çalışmalar sonucunda heyelan nedeniyle tünelde meydana gelen çatlaklardan yoğun su sızıntısı olduğu bu nedenle tünel içerisinde çalışmanın imkansız hale geldiği anlaşıldı. Yaşanan yoğun su sızıntısı sonucunda tünelin tamamı çökerken, Cengiz İnşaat’a ait dünyanın en büyük tünel açma makinesi tünelin içine adeta gömüldü. Mevcut imkanlarla sıkıştığı yerden çıkarılamayan TBM için yurtdışından bir firmayla görüşüldüğü, firmanın çıkarma ücreti olarak 1 milyon lira istemesi üzerine anlaşma sağlanamadığı öğrenildi.
Bu tünel bitmeden tren yüksek hızlı olmayacak
Tünelin kapanmasının ardından işlerin tahmin edilenden uzun süreceği anlaşıldı ve YHT açılışını geciktirmemek adına 26 No’lu Tünel çalışmaları askıya alındı. Bölgede yapılan çalışmalar sonucunda yeni bir hat belirlendi ve geçici bir bypass hattı oluşturuldu. Önümüzdeki günlerde açılması beklenen İstanbul – Ankara Yüksek Hızlı Tren hattı bir süre bu geçici hattı kullanacak. Yarım kalan 26No’lu Tünel için ise dev bir bütçe ayrıldı. 2014 yılı toplam bütçesi 640 Milyon TL olan YHT çalışmalarının 158 Milyon liralık kısmı 26 No’lu Tünel için ayrılmış durumda. Burada yapılacak çalışmaların 2017 yılına kadar tamamlanmak istendiği ve hızlı trenin gerçek hızına ancak bu tünel tamamlandıktan sonra ulaşacağı öğrenildi. O zamana kadar tren geçici hat üzerinden yavaş olarak geçecek. Bazı yerlerde trenin hızı saatte 70 km’ye kadar düşecek.
Dinamitler heyelanı tetikledi
Bozüyük–Mekece duble yol çalışmasının Bilecik–Bozüyük arasındaki etabındaki hummalı çalışma adeta bölgenin coğrafyasını değiştirdi. Bir taraftan Karasu Deresi’nin aktığı, diğer taraftan duble yol çalışmasının devam ettiği bölgede bir de Hızlı Tren hattı çalışması başlatılınca bölgenin altı üstüne geldi. Yüzlerce ton dinamitin kullanıldığı çalışmalar heyelanları tetikleyerek yer kabuğunda hareketlilik başlattı. Yaklaşık 5 kilometrelik alanda heyelanlar devam ederken, Ahmetpınar köyündeki, evlerde de çatlamalar meydana geldi.