Giyim ve Mensucat Odası Başkanı Haşim Balcı, Ramazan Bayramı öncesi esnafların sektördeki durumlarına değindi ve piyasaları değerlendirdi. Bayramın gelmesi ile piyasalarda biraz da olsa hareketlilik yaşandığını belirten Balcı, Bilecik’te ki dükkan fiyatlarının çok yüksek olmasının sebebini bankalara bağladı.

Ekonomik durum her ne kadar ülkede olumsuzda olsa insanların bayramlarda kendilerine veya çocuklarına alışveriş yapmaktan geri kalmadıklarını  belirten Balcı,“bayramlarda esnafların durumu haliyle son hafta iyileşiyor. Ama bizim tabi esnaf odası olarak en büyük sıkıntımız, bu AVM’ler ve büyük şirketler. Bizim kendi üyemiz olan kırtasiyede bir çorap dahi sattırmazken, buralarda çorabından tutunda işte kıyafetine kadar her şey satılabiliyor. Aslında esnaf odalarının en büyük sıkıntıları buralarda başlıyor.

“Vatandaşlardan ricamız yerli kuruluşlardan alışveriş yapsınlar”

Devlet büyük firmalara çok fazla yardımcı olurken, işin gerçeği küçük esnafa bu konuda çokta yardımcı olmuyor. Ekonomik kriz Dünya üzerinde haliyle var zaten. Ülkemizde de var. Daha yeni, bir sene öncesinde 15 Temmuz geçirdik, onun öncesinde 2 tane seçim geçirdik. Haliyle esnafın durumu çokta iyi değil. Ama devlette elinden geleni yapma çalışıyor bu sıfır faizli kredilerle. Tabi burada baktığımız zaman bayram alışverişlerinde her zaman insanlar illaki alışveriş yapıyorlar. Genelde bayramlar tabi esnaf için iyi oluyor. Normal günlerdeki alışverişlerde son 6-7 aydan beri çok sıkıntıda var ama bayramlarda bu sıkıntıyı pek yaşamıyoruz. Son 2-3 gündür de hareketlenme başladı. Özellikle bizim vatandaşlardan ricamız yerli kuruluşlardan alışveriş yapsınlar. Genelde kurumsal firmalara değil de, bizim kendi mahallemizdeki esnaflardan alışverişlerini yapsalar bizim tabi tercihimiz bu yöndedir.

Dükkan fiyatlarının yükselmesindeki en büyük etken bankalardır”

Yine baktığımız zaman son 2 yılda yüz tane esnaf açılıyorsa, bunların yetmişi kapanıyor. Birçok insan KOSGEB’ten destek alıyorum diye dükkan açıyor. Ama aslında işin  özü o değil sadece dükkan açmakla yürümüyor işler. Biz mesela son verilere bakıyoruz, bir senede yüz tane esnaf dükkan açmış, bunların arasından kapananların durumu yine son bir sene içerisinde açılanlar. Tabi yeni açılan esnaflar da yüzde 20’lik bir artışta var. İlimizde dükkan kiraları da diğer illere nazaran çok fazla.Yani Bilecik’in nüfusuna oranla çok yüksek kiralara var.İşte Seven Çarşısı’nın oradaki dükkanların yıkılması çarşıda dükkan sıkıntısının olması, ayrıca Bilecik’in coğrafyası haliyle dükkan yapmaya da pek müsait değil.Bundan dolayı dükkan fiyatları çok yükseldi ama yine dükkan fiyatlarının yükselmesindeki en büyük etken bankalardır.Yani bir anda 10-15 milyar kiralar ortaya çıkmaya başladı daha sonrasında da haliyle bu kiralar uçtu gitti” görüşlerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim