Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürlüğü’nün Hürriyet Mahallesi’ndeki binasının girişinde asılı olan Atatürk resmini söktüren yurt yetkililerinin yerine II. Abdülhamid'in resmini asmaları öğrencilerin tepkisine neden oldu.

Durumu gazetemize ileten öğrenciler,eski Türk büyüklerinin ve Cumhurbaşkanı’nın yanında Atatürk reminin de asılı olduğunu fakat bir gecede Atatürk resminin sökülerek yerine Abdülhamid'in resminin asıldığını belirterek, Atatürk'ün resminin sökülmesine tepkili olduklarını fakat korktukları için yurt yetkililerine bir şey diyemediklerini dile getirdiler.

Öğrencilerin şikayeti üzerine yurt binasına gittik ve konunun gerçek olduğunu görmemiz üzerine yurt yetkililerine neden kurum girişindeki Atatürk resminin söküldüğünü sorduğumuzda Yurt Müdürü Lütfü Akyüz, önce eğildiği, yırtıldığı için söküldüğünü içeriye farklı şekilde asılacağını söylerken, ardından girişteki resmin KYK İl  Yönetimince alınan böyle bir karar olduğunu belirtti. Yırtılan Atatürk resminin yerine neden Atatürk'ün yeni resminin değil de 2. Abdülhamid’in resminin takıldığını sorduğumuzda ise yönetimin bu kararı aldığını söyledi. Bunun  üzerine Kredi ve Yurtlar Kurumu Müdürü İsmail Şen’i telefon ile arayarak sökülen Atatürk resmini sorduk. Şen, bize orada farklı bir projeleri olduğunu, daha önce yapan kişilerin hata yaptığını, Türk büyüklerinin resimlerinin bulunduğu bir proje hazırladıklarını, bu yüzden Atatürk resmini söktüklerini söylemesi üzerine bizde kendisine Atatürk'ün Türk büyüğü olup olmadığını, onun Türk büyükleri arasına neden girmediğini, Cumhurbaşkanının resmi ve diğer Türk büyüklerinin resimleri dururken neden Atatürk'ün resminin sökülerek yerine 2. Abdülhamid'in resminin asıldığını sormamız üzerine İsmail Şen, bizimle yüz yüze görüşmek istedi ve bizi Kredi ve Yurtlar Müdürlüğü’ne davet etti.

Ardından Kuruma giderek Müdür İsmail Şen ile görüştük ve öğrencilerin şikayetini dile getirdik. Şen, telefondaki sözlerini yineleyerek orası için ayrı bir proje düşündüklerini, Atatürk resminin deforme olduğunu, Atatürk için KYK'nın içine ayrı bir köşe yaptıklarını söyledi. İçerideki Atatürk köşesinin daha önceden yapıldığını ve zaten var olduğunu söylememiz üzerine Şen, yeni düzenlemelerin yapılacağını ve öğrencilerin de, kimsenin de bu konuda bir şüphesi olmaması gerektiğini söyledi.

Atatürk resmini sökme kararını kimin aldığını sorduğumuz KYK Müdürü İsmail Şen, “arkadaşlar bana Atatürk resminin deforme olduğunu ilettiler” dedi.

Kurumlardaki bu Atatürk saplantısı anlamakta güçlük çekilirken, bu durum “isteseniz de Atatürk'ü küçültemeyeceksiniz yok edemeyeceksiniz” yorumlarını da beraberinde getirdi.

KYK Müdürü İsmail Şen, “Arkadaşlar bize bir teklif getirdiler, burada Türk büyüklerine yönelik bir resim çalışması yapalım diye. Tamam bir hazırlık yapın dedik, daha sonra gördüm ben onu, bazıları kenarından deforme olmuş, kalkanlar olmuş Atatürk resmide o şekilde kalkmış, dedik biz ayrıca  Atatürk köşesi yapalım. Atatürk'ün resmini oradan kaldıralım o şekilde bir karar verdik. Atatürk'ün resmini oradan kaldırdık, yan tarafa içeriye, bilmiyorum görme fırsatınız oldu mu? Bununla birlikte zaten yurdumuzun her tarafında bütün odalarımızda Atatürk'ün fotoğrafları mevcuttur. Orada değiştirdiklerimizde oldu arka tarafta da var görmüşsünüzdür. Arkadaşlarda dediler müdürüm bazı fotoğraflarda arka tarafta, çift konulanlarda olmuş bir düzenleme yapalım mı, değişiklik yapalım mı dediler. Olabilir dedik, geçen hafta çok yoğunduk, bu hafta gideceğiz bir düzenleme yapacağız. Çift olanları kaldırtacağız, tekrar ihtiyaç olanları koyduracağız. Diğerlerinden de değiştirilenler oldu kenarlarından yapıştırılanlar oldu, kalkanların yerine tekrardan bir çalışma yapma kararı aldık. Kararımız bu. Onları oraya yaptıranlarda biziz, aylardır orada duruyor zaten, o fikri verende benim öyle bir çalışma yapılması fikrini, onun müsaadesini verende benim. Başta müsaade eden benken, daha sonradan niye özellikle bir fotoğraf üzerinde kaldırma kararı vereyim. Böyle bir şey yok. Deforme olanlar üzerinde bir çalışma yaptık, daha da yapacağımız çalışmalar var.

Atatürk ile ilgili ayrı bir köşe yaptık onu da biz yaptırdık. İçeride Atatürk Köşesi bütün odalarda Atatürk resmi koyma mecburiyeti vardır zaten. Biz orayı kendi inisiyatifimizi kullanarak yaptırdık. Ve orayla ilgili bizimde planlarımız var. Daha ilave edeceğimiz şeylerde var ama bunlardan kimsenin haberi yoktur, öğrencinin de haberi yoktur. Karşıya Ertuğrulgazi köşesi yaptırdık. Bizim yurtlarımızda her kültürden, her ideolojiden, her düşünceden öğrenciler mevcut. Elbette ki fikirlerini söyleyebilirler, bize kendi fikirleriyle gelenlerin fikirlerine de saygı duyuyoruz. Yapılacak bir düzenleme varsa onları da yapıyoruz. Nerede ne ihtiyaç varsa, ne eksik varsa, öğrencinin talebi doğrultusunda, yurtlarımızı daha kültürleştirmek, zenginleştirmek adına gerekeni yaparız. Hiç kimsenin de bir endişesi olmasın, öğrencilerimizin de bir endişesi olmasın. Öğrencinin bunu nasıl yorumladığını bilemiyoruz tabi yani bizim ne düşündüğümüz, ne planladığımız hakkında öğrencimizin de bir bilgisi yok. Çoğu yaptığımız işi diğer yurtlarımızda da öyledir öğrenciler bittikten sonra gördüler. Yani bizim ilerleyen süreç içerinde düşüncelerimiz, fikirlerimiz getirirlerse bir teklif değerlendiririz eğer yurt bünyesinde yapılabilecek bir düzenlemeyse. Oranın deforme olduğunu söylediler beraber bir karar aldık. En nihayetinde bana sormuşlardır.Oradaki diğer resimlere baktınız mı? Çok uzun bir tarihi süreç içerinde Türk dünyasında, bizim kültürümüzde, ülkemizde görev yapmış liderlik yapmış olan insanların fotoğrafları olduğunu görmüşsünüzdür. Ayrıca, bizim kültürümüze mal olmuş düşünürlerinde resimlerini orada görmüşsünüzdür. Bizim nazarımızda Atatürk'ün yeri çok daha farklıdır. Yani eğer öyle bir köşe yapılacaksa orada bir fotoğraftan ziyade ona has bir köşenin olması daha uygundur. O resmin oradan o şekilde kaldırılış sebebini de zaten biz söylüyoruz. Bununla ilgili ilerleyen süreçle ilgili düşüncelerimizi de zaten sizinle paylaştık. Öğrencilerimiz göreceklerdir önümüzdeki süreç içerisinde nasıl bir değişiklik olduğunu, olacağını kimse endişe etmesin” dedi.

Editör: TE Bilişim