Yiyecek Maddesi Satan Esnaflar Odası Başkanı Ahmet Subaşı, Ramazan Bayramı öncesi piyasaları gazetemize değerlendirdi. Bayram öncesi gıda fiyatlarındaki yükselişin vatandaşı olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Subaşı, her geçen yılın bir önceki yılı arattığını belirttiği konuşmasında şunları belirtti:

“Hükümette bunun önüne geçmekte biraz geç kaldı”

Esnafın durumunu aslında değerlendirecek olursak esnaf perişan durumda diyebiliriz. Her yıl, her yılı aratıyor. Gıda fiyatlarının her Ramazan Bayramı öncesinde ki yükselişi vatandaşı olumsuz yönde etkiliyor. Hükümette tabi bunun önüne geçmekte biraz geç kaldı. Hatta geçemedi de. Biz bile şu anda raflarımıza koyacağımız malları tedarik etmekte zorluk çekiyoruz ki vatandaş nasıl alsın. Ramazan’da haliyle ilk 10-15 gün insanlar genelde yiyecek üzerine yoğunlaşıyor, bayram yaklaştıkça da giyecek üzerine yoğunluk gösteriyorlar. Tabi bu durumda bizim gıda sektörünü etkiliyor. Son bir iki gün kala tekrar canlanıyor ama, eskisi gibi bayramlarda isteğimiz verimi alamıyoruz. Tabi Ramazan’ın yaz sezonuna gelmesi de etki yapıyor. Zaten yazın bir hareketlilik oluyor piyasalarda ama Ramazan’da yaz aylarına denk geldiği için bizim piyasalarımızı haliyle olumsuz yönde etkiliyor.

Et fiyatları konusuna da biraz değinmek gerekirse, devletin aldığı önlem var. Et Balık Kurumu tarafından ucuz et dağıtılacağı söylendi bize, bununla alakalı gittiğimizde Et Balık Kurumu’na haftada 10-20 takım satıyorsam Et Balık Kurumu’nun verdiği takım 1-2 takım. Haliyle bizde almadan geriye dönüyoruz. Çünkü oranın belirlediği fiyatlardan satmak durumundayız. Buda bizim için çok zor bir durum oluyor.

“Kermesler olmasın demiyoruz”

Kermesler noktasını değerlendirirsek, biz kermesler olmasın demiyoruz, sadece çarşının ortasında olmasın istiyorduk bizim bununla ilgili birkaç girişimimizde oldu. Kermesler bundan iki sene önce Belediye Kültür Sitesi’nin önünde kuruluyordu.Girişimlerimiz sonuç verdide diyebiliriz. Kermesleri çarşının ortasında değil de, daha çok ara sokaklarda yapmaya başladılar. İşte Tarım ve Gıda Bakanlığı’nın bizden istediği hijyenik şartları onlar sağlamıyordu şimdi daha çok buna uymaya başladılar.Bunun devamının geleceğine de inanıyoruz. Bu konuda da bize Belediye’nin yardımcı olacağına da inanıyoruz.

“Bilecik’te her hafta 5-6 tane gıda üzerine dükkan açılıyor”

Bizim elimizdeki kayıtlarımıza baktığımızda her hafta 5-6 tane Bilecik’te gıda üzerine dükkan açılıyor. Bunların hepsi bizim kayıtlarımızda mevcut. Kapananlar bize daha sonradan geldiği için onları pek göremiyoruz ama şöyle bir baktığımızda açılan dükkan sayısına bakarsanız Bilecik bunu imkanı yok kaldırmaz. Buradan bu vesile ile herkesin Ramazan Bayramı’nı kutlarım.”

Editör: TE Bilişim