Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Tarladan Hasada Lezzet, Şifa, Sanat” temasıyla Balıkesir’de 4.düzenlenen dünyanın ilk ve tek Aromaterapi Festivali’ne Bilecik'ten muhabirimiz Kıymet Tunca'da katıldı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından “Tarladan Hasada Lezzet, Şifa, Sanat” temasıyla bu yıl 4’üncüsü gerçekleştirilen, Türkiye ve dünyanın ilk ve tek Aromaterapi Festivali’nin açılışı Başkan Yücel Yılmaz’ın katılımıyla Burhaniye’deki Çiftçi Eğitim Merkezi’nde gerçekleştirildi. 6-9 Temmuz Tarihlerinde gerçekleşen festivalde, atölye çalışmalarından tıbbi ve aromatik bitki hasadına, eğitim seminerlerinden konserlere kadar birçok etkinliğe ev sahipliği yapan 4. Aromaterapi Festivali, katılımcılarına toprak ve bitkilerle yakından tanışma, teknik bilgi ve pratik beceri kazanma imkanı sundu.
Bilecik'ten gazetemiz muhabiri Kıymet Tunca, Tıbbi Aromatik Bitkilerle ilgili girişimcilik faaliyetleri kapsamında bu tür festivallerin üreticilere büyük katkı sağladığına dikkat çekerek, festivale dair gözlem ve bilgilerini şöyle aktardı.
"22 ilden 18 farklı ürün grubunun 150 standlı katılımcının yeraldığı aromaterapi çarşısı, 45 atölye, 26 ve ilham verici seminer, 4 kısa film, 14 farklı sergi her akşam Ören sahilinde konserler gibi programdan oluşuyor. Çok büyük emek oluşturulan festival, birçok üreticiye ev sahipliği yaparak kitleleri biraraya getirdi. Aynı zamanda değerli akademisyenlerinde bulunduğu "eğitim ve uygulama" yönünde de aktarımlar oldukça fazlaydı.
Bilecik'te TAB Üreticilerine Çağrı:
"Büyük ve kaliteli üretim zinciri kuralım"
Bilecik'te İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Halk Eğitim Merkezi Tıbbi Aromatik Bitkiler Kursuna 3 yıl önce katılarak ve sonrasında birçok özel kurum ve kuruluştan daha fazla eğitim alarak bu alandaki ilgimi "üretim ve markalaşmaya" taşımaya çalıştığım bir sürecimiz var. 2000 adet "rosmarinus officinalis" türünde tıbbi aromatik bitkiyi bu yıl fidesini dikmiş bulunmaktayız.
Türk Patent Kurumu’na "marka tescili" başvurumuzun son aşamasına geldik. Bu sebeple Bilecik'te Tıbbi Aromatik Bitkilerle ilgili eğitim ve uygulama noktasında bilgi ve becerimizi, ufkumuzu artırıcı kısıtlı imkanlar çerçevesinde çalışmalarıma katkı sağlaması amacıyla bu tür faaliyetleri takip etmeye çalışıyorum. Bilecik'te de lavanta başta olmak üzere girişimciler tarafından Tıbbi Aromatik Bitkilere bir yönelişin olduğu, fakat azınlıkta kaldığımız için daha fazla üretim sağlanamadığına dikkat çekmek isterim.
Bitkilerde, aynı standardı yakalamak ve daha fazla üreticiyle TAB alanında, tarımsal faaliyetlere başlanması gerekiyor. Tek başına üretici olmak fayda sağlamamaktadır. Buradan Tıbbi Aromatik Bitki yetiştiriciliğine başlamak isteyenler içinde çağrımız olsun. Bir araya gelelim, büyük ve kaliteli üretim zinciri kuralım. Daha fazla üretime katkısı olması için girişimcilerin, üreticilerin bir araya gelmesi gerekir. Üretimde, katma değer ürünler çıkarmada güç birliği yapmak, butür birliktelikler, organizasyonlar turizm açısından çok kıymetli buluyorum.
Ayrıca Aromaterapi Festivaline katılmam, sektördeki yenilikleri takip etmek içinde markamız için bir fırsat oldu.
Girişimcilik faaliyetleri bireysel kazanım olarak görülmemeli, önce yerel kalkınma daha sonra ulusal nitelikte kazanımlar getirebilir. Bilecik'i festival gibi çeşitli platformlara taşınma, marka değerler oluşturmada yereldeki dinamik girişimcilerin fikirleri, görüşlerinin alınması önemlidir"dedi.
"Nar Festivali, "Nar Hasat Şenliği"ne dönüştü"
Tunca, Eskiden İnhisar'da Nar Festivali yapıldığına, şimdilerde hasat şenliğine dönüşen organizasyon arasındaki fark olduğuna dikkat çekerek açıklamasına şöyle devam etti.
"4. Aromaterapi Festivali standlarında, 22 ilin içinde Bilecik'ten de bir üreticinin olmasını arzu ederdim. İnşallah çalışmalarımız meyve verdiği takdirde ileriki yıllarda gerekli başvuruları yaparak, Bilecik'i temsil etmek isterim. Baçem'in üstlendiği bir araya getirme misyonunu, kendi yerelimde de görmek isterim. Bilecik'inde, diğer illerin üreticilerine ev sahipliği yaparak bu tür organizasyonlarda yer almasını temenni ederim.
Önceki yıllarda organizasyonu yapılan "İnhisar'da Nar Festivali" gibi imkanları kaybetmiş bulunmaktayız. Artık İnhisar'da sadece "Nar Hasat Şenlikleri" yapılıyor. Festivaller, devlet destekli büyük turizm getirisi olan organizasyonlardır. Artık Nar festivali değil, hasat şenliği olarak süreç ilerliyor. Bilecik'in daha fazla tanıtılması ve gelişmesini istiyorsak elimizde varolan "festivallere" bizlerde sahip çıkmalıyız" dedi. Emine Türksoy