”İDDİAMIZ SADECE BİLECİK’LE SINIRLI DEĞİL BİZİM ÖĞRENCİLERİMİZ TÜRKİYE ÇAPINDA BAŞARILARA İMZA ATACAK”

Açı Koleji, geçtiğimiz sene açılmasına rağmen kısa sürede çocukların ve ebeveynlerin takdirini kazanarak bu yıl da yoluna devam ediyor. 2023-2024 eğitim-öğretim sezonunda çocuklara hak ettiklerinin en iyisini vermeyi amaçlayarak yoluna devam eden Bilecik Açı Koleji, güçlenen kadrosuyla dikkat çekiyor.

 Yarın Gazetesi olarak geçtiğimiz günlerde bir araya gelerek sohbet ettiğimiz Bilecik Açı Koleji Sahibi Zafer Bozkurt, şehrimizdeki, Türkiye’deki ve dünyadaki eğitim sistemine dair aydınlatıcı açıklamalarda bulundu. Bozkurt, 2023-2024 Eğitim- Öğretim sezonuna dair tüm yönetim kadrosunun ve öğretmenlerin büyük bir heyecan içerisinde olduğunu belirterek yeni sezonda öğrencileriyle birlikte pek çok başarıya imza atacaklarına olan inançlarını dile getirdi.

“AKADEMİK BAŞARI HEDEFİMİZ TABİ Kİ VAR VE BU KONUDA DA İDDİALIYIZ”

Geçtiğimiz bir sene boyunca öğrencilerin akademik başarılarının ne yönde olduğunu sorduğumuz Bozkurt, bu konuda da ilgi çekici bilgiler paylaştı. Bozkurt, öncelikli olarak tüm ailelerin önem verdiği Liselere Geçiş Sınavındaki başarılarına değindi. Ortaokul son sınıf öğrencilerinin kısa sürede büyük bir gelişim gösterdiğini vurgulayan Bozkurt, “Geçtiğimiz sene bir araya geldiğimiz çocuklarımızın bir senede gösterdikleri akademik başarı yükselişini sözlerle anlatmam mümkün değil. Her birinin değerlendirme raporunu gördükçe yaptığımız işle bir kez daha gurur duydum. Çocuklar pedagojik kuramlara uygun, doğru bir eğitim aldıklarında inanılmaz bir sıçrama yaşıyorlar. Bizim orta son öğrencilerimizin 12’de 10’u Anadolu Lisesine girmeye hak kazandı. Çocuklarımızla ve öğretmenlerimizle gurur duyuyoruz. Seneye göreceksiniz yüzde yüz başarı oranına ulaşacağız ve hatta daha da iddialı olacağım; ‘Türkiye çapında başarıla imza atacağız’ diyerek iddialarını ortaya koydu.

“EZBERCİ SİSTEM İŞLENMİYOR!”

“EĞİTİM ÖĞRETİM SADECE FEN VE MATEMATİK DEĞİLDİR”

Türkiye’deki ezberci eğitim sisteminin öğrenciler için artık işlenmez bir sistem olduğunu, bunun yetkili merciler tarafından da bilindiğini ve bu sistemi değiştirmek adına pek çok girişim olduğunu belirten Bozkurt, dünyadaki en iyi eğitim sistemlerini örnek aldıklarını belirtti. Bozkurt; Bilecik Açı Koleji olarak amaçlarının öncelikli olarak çocukların pedagojik gelişimleri olduğunu belirterek, “Pedagojik olarak doğru gelişen çocukların akademik başarıları da yüksek oluyor. Dünyadaki refah oranı en yüksek olan ülke Finlandiya’dan pek çok başarılı insan ve marka çıkmasının altında güçlü eğitim sistemleri olduğunu biliyoruz. Dünyadaki pek çok ülke Finlandiya’nın eğitim sistemini inceleyerek kendi sistemlerini de buna göre revize ediyor. Finlandiya eğitim sisteminin bu kadar güçlü olmasının sebebi öğrencilerin pedagojik gelişimine verilen önemdir” dedi.

Bozkurt, “Eğitim sadece Matematik ve Fenden ibaret değildir. Sanatçı ruha sahip bir çocuğu mühendis olmaya zorlarsanız bu çocuk mutsuz bir hayata sahip olacaktır. Ülkemizdeki pek çok sorunun sebebi insanların sevmedikleri meslekleri yapmasıdır. Mesleğini sevmeden yapan birinin başarılı çalışmalara imza atması beklenemez. Bu sebeple biz eğitim kurumumuzda çocukların ilgi alanlarına, yatkınlıklarına dikkat edip, karakter özelliklerini analiz ediyoruz. Örneğin müziğe yeteneği olan çocuklar bile kendi aralarında ayrılıyor. Yaylı çalgılara yatkınlığı olan bir çocuğu perküsyona yönlendirmiyoruz. Bu sebeple branş öğretmenlerimizin haricinde ücretli öğretmenlerimizden destek alarak her çocuğun yatkınlığına göre ders programı hazırlıyoruz. Bunu Türkiye’de yapan özel eğitim kurumu sayısı o kadar az ki… Biz bu konuda iddialıyız.” dedi.

“İYİ BİR EĞİTİM HAYATI ÖĞRENCİNİN OKULUNU SEVMESİYLE BAŞLAR”

Açı Koleji olarak ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin kendileri için çok değerli olduğunu söyleyen Bozkurt, “Bir öğrencinin eğitim-öğretimi sevmesi, okulunu sevmesiyle başlar. Çocuk okulun kapısından girdiği anda mutlulukla dolmalı. Anlaşıldığını, değer gördüğünü, takdir edildiğini ve desteklendiğini bilmeli. Bunu bilen öğrencilerin akademik ilerlemesi oldukça hızlı oluyor. Okumayı öğrenmesi, matematikle tanışması, yabancı dillere yatkınlığının başlaması okulunu ve öğretmenlerini sevmesinden geçiyor. Bizim çocuklarımızın hepsi okul kapısından yüzleri gülerek giriyor. Bizim için en büyük mutluluklarda biri de bu…” dedi.

“ROBOTİK KODLAMA, YAZILIM BİLMEYEN ÇOCUK GELECEĞE AYAK UYDURAMAZ”

Teknolojinin gelişimiyle birlikte günümüzde pek çok sistemin değiştiğini dile getiren Zafer Bozkurt, teknolojinin getirdiklerinden ayrı kalan bireylerin gelecekte âtıl durumda kalacağını söyledi. Bozkurt; iş yapma biçimlerinin, mesleklerin hatta hayat tarzlarımızın bile teknolojinin gelişmesiyle değiştiğini vurgulayarak ebeveynlere çağrıda bulundu. Bozkurt, Türk toplumunun kafasındaki bazı meslek gruplarının değişmesi gerektiğini söyledi.

Ebeveynlere fütüristtik olarak tanımlanan akademisyenleri takip etmelerini söyleyen Bozkurt , “Robotik kodlama, yazılım bilmeyen bir çocuk gelecekte mesleksiz kalacaktır. Ailelere çağrım kemikleşmiş eğitim, öğretim zihniyetinden kurtulmalarıdır. Çocukların robotik kodlama öğrenmeden, bilimle, teknolojiyle ilgilenmeden iyi bir hayata sahip olmasını beklemek doğru değil. Bu sebeple biz okulumuzda robotik kodlama dersimize çok önem veriyoruz.

Sadece bu ders için robotik kodlama laboratuvarımız mevcut. Öğrenciler burada hem bireysel olarak çeşitli aktiviteler yapıyor hem de kimi zaman ebeveynlerini de dahil ederek aralarındaki bağı güçlendirmek ve aileleri de bu ders hakkında bilgilendirmek için ortak çalışmalar yapıyoruz” dedi. Bozkurt sadece Robotik Kodlama Laboratuvarlarının olmadığını bunun yanı sıra Fen Laboratuvarı, Müzik Atölyesi, Görsel Sanatlar Atölyesine de sahip olduklarını aktardı. Bozkurt tüm bu laboratuvarların en gelişmiş malzemelerle donatıldığını ve bir fiil aktif olarak kullanıldığının altını çizdi.

Açı Koleji bünyesinde gelişmiş bir fen laboratuvarına da sahip olduklarını belirten Bozkurt, bu laboratuvarda öğrencilerin derslerde öğrendikleri teorik bilgiyi pratik bir şekilde aktardıklarını söyledi. Deneyimleyerek öğrenmenin bilimsel eğitimin temeli olduğunu vurgulayan Bozkurt, fen laboratuvarı olmayan bir okulda çocukların bilime ilgi duymalarının zor olduğunu belirtti.

‘BİZİM YARIŞIMIZ KENDİMİZLE’

Kurum olarak gelişmeleri için motivasyon kaynaklarını ne olduğunu sorduğumuzda Bozkurt, bu konuya da samimiyetle yanıt verdi. Bilecikli çocuklar ve gençlerin iyi bir geleceğe sahip olmasının onlar için en büyük motivasyon kaynağı olduğunu söyleyen Bozkurt, “Tabi ki rekabet de her zaman iyidir. İyiye yönlendirir, başarıyı artırır, azimlendirir ama bizim yarışımız kendimizle. Küçük bir şehirde büyük iddialara sahip bir kurumuz. Biz sadece öğrencilerimizin başarısını ve mutluluğunu artırmayı değil ebeveynlerin bakış açısını da değiştirmeyi hedefliyoruz. Bırakın çocuklarınız ilgi alanları ve yeteneklerine uygun seçimler yapsın. Temel eğitimini pedagojik gelişimi göz önünde bulundurularak alan çocuklar akademik başarıyı yakalayacak ve doğru seçimler yapacaktır. Bu da çocuğun mutlu bir yetişkin olmasını sağlar. Sevdiği mesleği yapan mutlu insanlar mutlu bir toplum yaratır. Bir öğretmen sadece eğitimci değildir aynı zamanda toplumsal bilinçlenmeyi de sağlar. Bu sorumluluğun farkında olarak çalışıyoruz. En büyük motivasyonumuz budur.” dedi.

BİLECİK AÇI KOLEJİNE KAYIT YAPTIRAN ÖĞRENCİYİ NELER BEKLİYOR?

Açı Koleji’nde verilen eğitimin detaylarına yönelik konuştuğumuz Açı Koleji Eğitim Koordinatörü Irmak Bozkurt ise eğitim kurumlarındaki sistemin nasıl işlediğini bizlerle paylaştı. Irmak Bozkurt, eğitim sisteminin en iyi şekilde kurgulanması ve uygulanması için tüm kadro olarak çok çalıştıklarını dile getirdi.

Bilecik Açı Koleji’ne ilk kayıt yaptıran öğrenciyi neler beklediğini sorduğumuz Irmak Bozkurt,  “Öncelikli olarak ilk kez kayıt olan öğrencimizi ebeveyniyle birlikte bir görüşmeye alıyoruz. Bu görüşme Rehberlik Öğretmenimizin liderliğinde sınıf öğretmenimiz ve okul hemşiremizin katılımıyla gerçekleşiyor. Yaklaşık bir saati bulan bu görüşmede öğrencinin psikolojik, sosyal ve akademik tüm geçmişi ve şimdisi analiz ediliyor. Bu analizler yapılırken öğrencinin psikolojik olarak olumsuz etkilenmemesi birincil olarak göz önünde bulunduruluyor. Bu inceleme sürecinde öğrencinin karakteri, sosyal tutumu, korkuları, endişeleri, olumlu özellikleri, yatkınlıkları gibi detaylar öğreniliyor. Rehberlik öğretmeni tüm yıl boyunca öğrencinin gelişimini bu verilere göre analiz ederek, raporluyor. Bu süreç öğrencilerin en iyi şekilde ihtiyaçlarının karşılanmasına ve yönlendirilmesine yardımcı oluyor. Öğrencinin ihtiyaç ve istekleri rehberlik öğretmeni tarafından branş öğretmenleriyle de paylaşılıyor.” diyerek süreci anlattı.

“İHTİYACI OLDUĞUNU TESPİT ETTİĞİMİZ ÖĞRENCİYE ÖZEL BİRE BİR ETÜTLER YAPIYORUZ”

Irmak Bozkurt, “Okulumuzda verilen temel eğitim, Açı Kurumlarının onlarca yıllık tecrübesiyle oluşturuldu. Okulda kullandığımız tüm materyaller Açı Kurumlarının tecrübesiyle oluşturulmuştur. Fakat bunun yanında bizler de destekleyici bir sistemi devreye soktuk. Örneğin sınıfta akranlarından geri kalmış bir öğrenci olduğunda bunu fark eden öğretmenimiz bu öğrencimize özel etüt açarak, çocuğumuzla bire bir olarak ilgileniyor. Bu şekilde özel ilgi ve eğitim gören öğrencinin geri kalması gibi bir durum olmuyor. Konuya anında müdahale edip öğrencinin motivasyonunun düşmesine izin vermeden devreye giriyoruz.” dedi.

“SINAVA 1,5 AY KALA HER GÜN DENEME SINAVI YAPILIYOR”

Bilecik Açı Koleji’nde çocukların temel dersler haricinde deneme sınavlarıyla da ölçümlendiğini belirten Irmak Bozkurt, her ay çocuklara Açı Kurumları tarafından verilen deneme sınavlarının yapıldığını belirtti. Bu sınavların Türkiye çapında olduğunu söyleyen Bozkurt, öğrencilerinin Türkiye çapında da güzel sonuçlara ulaştığının altını çizdi. Bu deneme sınavlarının rehberlik ve branş öğretmenleri tarafından takip edildiğini belirtip, ailelere bu konuda bilgilendirme yapıldığın da ekledi. Bozkurt, 8. Sınıflarda durumun değiştiğimi ve onlarda daha yoğun bir program uygulandığını söyledi. Eğitim dönemi boyunca haftalık olarak deneme sınavlarına giren 8. Sınıf öğrencilerinin LGS’ye 1,5 ay kala her gün deneme sınavlarına tabi tutulduğunu belirtti.

Bozkurt, velileriyle aralarında sağlıklı bir ilişki olduğunu belirterek “Ebeveynler öğrencilerinin gelişimlerini, eksikliklerini, ödevlerini, etütlerini, kulüplerini hepsini otomasyon sistemimizden takip edebiliyor. Bunun haricinde isteyen veliler her zaman birebir olarak bizimle ve öğretmenlerimizle görüşebiliyor. Çocukların en iyiye ulaşabilmesi için ebeveynlerle bir takım olarak ilerliyoruz. Çocuğun okuldaki ve evdeki mutluluğu akademik gelişimini doğrudan etkiliyor. Bu sebeple ebeveynlerle takım çalışması yürütüyoruz.” dedi.

“ÖĞRENCİLER 2 AY BOYUNCA İSTEDİKLERİ KULÜPLERE GİRİYOR YETENEKLERİNİ KEŞFEDİYOR VE YOLLARINA BÖYLE DEVAM EDİYOR”

Bilecik Açı Koleji olarak öğrencilerinin sosyal, sanatsal ve sportif gelişimlerine büyük önem verdiklerini söyleyen Irmak Bozkurt, sadece öğrenci kulüplerini en iyi şekilde organize edebilmek için saatlerce çalıştıklarının altını çizdi. Bozkurt, en doğru sistemi geliştirebilmek için rehberlik ve branş öğretmenleriyle sayısız toplantı yaptıklarını ve bunun da güzel meyvelerini almanın onları çok mutlu ettiğini aktardı.

Bozkurt, öğrencilerin okul açıldıktan sonra 2 ay boyunca hafta sonları açılan tüm kulüpleri deneyimleyebildiklerini belirtti. Bozkurt, “Öğrencilerimiz 2 ay boyunca tüm kulüpleri deneyimliyor. Yeteneklerini ve ilgi alanlarını keşfediyor. Bu deneyimin ardından kendilerine en uygun olan 2 kulübü seçip yollarına tüm sene boyunca bu kulüplerde devam ediyor ve bu alanlarda uzmanlaşıyorlar. Her hafta sonu 2 kulübe giren öğrenciler; sosyal, sanatsal ve sportif olarak gelişim gösterebiliyor.

Fen ve Doğa, Akıl Oyunları, Satranç, Robotik Kodlama, Resim, Kil ve Seramik, Dans, Müzik (gitar, piyano), Basketbol, Futbol,Tenis, İngilizce Tiyatro, Almanca, Fransızca gibi birçok kulübümüz bulunmakta.”dedi.

“ÖĞRENCİLERİMİZ VE ÖĞRETMENLERİMİZ KISA SÜREDE BÜYÜK BAŞARILAR YAKALADI”

Bilecik Açı Koleji olarak açılalı henüz bir sene olmasına rağmen çok hızlı bir gelişim gösterdiklerini belirten Irmak Bozkurt, öğretmenleri ve öğrencileriyle gurur duyduklarını söyledi. Bilecik ili ve Türkiye genelinde pek çok başarıya imza attıklarını dile getiren Bozkurt, yeni eğitim öğretim döneminin planlarını yaparken bu başarıları arttırmak için neler yapabileceklerine dair pek çok fikir geliştirdiklerini ve bu sene çok büyük başarılara imza atmayı beklediklerini söyledi.  

Açı Koleji’nin kısa zamanda kazandığı başarıları sıralayan Bozkurt; “2022-2023 döneminde Bilecik Milli Eğitim 6. Sınıf Başarı İzleme Sınavı 1. Dönem İl Birinciliği, Bilecik Milli Eğitim 6. Sınıf Başarı İzleme Sınavı 2. Dönem İl Birinciliği, Bilecik Milli Eğitim 5. Sınıf Başarı İzleme Sınavı 1. Dönem İl Birinciliği, Açı Deneme sınavlarında toplamda 10 Türkiye derecesi, 23 Nisan Resim Yarışması İl Birinciliği, Minikler Kategorisinde Satranç İl üçüncülüğü, Küçük Erkekler Basketbol İl Birinciliği, Türkiye Yıldızlar Erkek Yüzme 2 Türkiye Şampiyonluğu, 1 Türkiye üçüncülüğü, Ulusal Matematik Şampiyonası 2 Türkiye Finalistliği kazandık.” Dedi.

CAMBRİDGE SEVİYE BELİRLEME SINAVLARI

Son olarak çağımızın en önemli eğitimlerinden biri olan yabancı dil eğitimine de büyük önem verdiklerini belirten Bozkurt, “Okul içinde yaptığımız eğitimin yabancı dil bilirlilik seviyesinin yaş gruplarına göre Cambridge Üniversitesinin sınav sistemi ile takibini yapıyoruz. Bu Ekim ayında 4-5-6-7 ve 8. Sınıflarımız İngiltere’den gelecek öğretmenler tarafından birer gün arayla yazılı ve sözlü olacakladır. Reading-writing, listening ve speaking olacak şekilde öğrencilerin seviye ölçümleri yapılacaktır. Buna bağlı olarak İngiltere’den başarı sertifikaları gönderilecektir. Bu ölçme değerlendirmeye bağlı olarak okuldaki eğitim paralelliği takip edilecektir.

2 VE 3. YABANCI DİL

Anasınıflarımızda İngilizce derslerinin yanında 2. Yabancı dil olarak Fransızca dersleri uygulanmaktadır. Bu tüm ilkokulu kapsamaktadır. Aynı Almanca derslerine ek 3. Yabancı dil olarak devam etmektedir.” İfadelerine yer verdi. 

Kaynak: KORKMAZ KESİK