Bölgesel Amatör Lig’de mücadele eden 30’dan fazla kulüp tarafından BAL Ligi’nin sisteminin değiştirilmesi için ortak açıklama yayınlandı. Açıklamada, “Bu akla ve mantığa uymayan statü acilen gözden geçirilmesi, ligimizin markasını artıracak ve heyecanını sürdürülebilir hale getirecek projelerin ortaya konulması elzemdir.” denildi. Bu açıklamaların ardından Bilecikspor Başkanlığından istifa eden Turgut Özen’in açıklamaları akıllara geldi.
Bilecikspor’un başkanlığına gelmesinin ardından 6 ay sonra istifa eden Turgut Özen, istifa gerekçesini Bal Ligi siteminin yanlış olduğunu ve Bilecikspor’a bu ligde yapılacak yatırımın boşa gideceğini söyleyerek açıklamıştı. İstifasının ardından Gazetemizin yetkilisi Cafer Elmas’a konuşan Özen, Bal Ligi’nde sistem yanlışlığının olduğunu, büyük paralar harcandığını fakat sezon sonunda tüm emek ve harcanan paraların çöpe atılabileceğini söylemişti.
“Bilecik halkının parasını sokağa atamazdım” ifadeleriyle sistemin yanlışlığına dikkat çeken Özen’in açıklamalarından sonra Bölgesel Amatör Lig’de mücadele eden 30’dan fazla kulüp yönetimi de Özen’in açıklamalarını haklı çıkaran bir ortak açıklama yayınladı.
BAL LİGİ KULÜPLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA
BAL Ligi’nde mücadele eden takımlar, lig sisteminin değiştirilmesi için ortak açıklama yayınladı. Pervasız.com’da yer alan habere göre; Bölgesel Amatör Lig’de mücadele eden 30’dan fazla kulüp yönetimi BAL Liginin siteminin değiştirilmesi için çağrıda bulundu. Kulüp yönetimleri, BAL Ligi sisteminin yanlışlığına dikkat çekerken, “dünyanın hiçbir yerinde olmayan statü ve belirsizliğiyle her geçen gün değer kaybetmektedir” denildi. Pervasız.com’da yer alan haberde şunlar aktarıldı:
Bölgesel Amatör Lig’de mücadele eden 30’dan fazla kulüp tarafından açıklanan ve medya platformlarında eş zamanlı olarak paylaşılması istenen ortak metinde; Federasyonun mevcut statüyü değiştirmesi istendi.
“Ortak metni açıklayan kulüp yönetimleri, bu yolla seslerini duyurmak isterken Akşehir Spor Kulübü Yönetim Kurulu’nca açıklanan metinde, şu ifadelere yer verildi:
“Türk futbolunun kanayan yarası Bölgesel Amatör Lig, dünyanın hiçbir yerinde olmayan statü ve belirsizliğiyle her geçen gün değer kaybetmektedir. Bu ligdeki belirsizlikler hem kulüpleri hem de futbolcuları mağdur etmektedir. Maliyeti bu kadar yüksek olan ligimiz maalesef profesyonel ligler ile amatör ligler arasında kalmış, paydaşların hakları ve sıkıntıları artarak çoğalmakta olan bir durumdadır. Ekonomik olarak tüm yük neredeyse kulüpler üzerine bırakılmıştır. Birçok il ve ilçe takımları bu lige ciddi paralar harcayarak girmektedir. Fakat bu kadar yatırım yaptıktan sonra yarış dışında kalan il veya ilçe takımlarımız ligi 2. olarak bitirseler bile statü gereği küme düşme gerçeği ile karşı karşıya kalmaktadır. Bunun akabinde o il ve ilçede spor yatırımları ciddi şekilde etkilenmekte, durma noktasına gelmektedir.
Bu akla ve mantığa uymayan statü acilen gözden geçirilmesi, ligimizin markasını artıracak ve heyecanını sürdürülebilir hale getirecek (kulüplerin yükünü hafifletecek) projelerin ortaya konulması elzemdir. Şampiyon olan takımın direkt üst lige çıktığı, en azından 2. ve 3.’lerin play-off oynayabileceği bir düzenleme yapılabilir.
Sezon başında düşme ve çıkma kriterlerinin net olarak karara bağlandığı bir sistem oluşturulmasının sağlıklı olacağı görüşündeyiz. Ligin başlama takviminin en az 90 gün önceden belirlenmesi, kulüp ve antrenörlerin programlarını yapmaları açısından önemli detaylardan biridir. Bu belirsizlikler sakatlık riskini oluşturduğu gibi kulüp maliyetlerini de artırmaktadır. Tüm paydaşların görüşlerinin alınarak bir sistem oluşturulmasının, Türk futbolunun sürdürülebilir olmasına katkı sağlayacağı kanaatindeyiz.”