BİLECİK

ZAFER BAYRAMINDA BİLECİK’E YAKIŞIR ESER

BAŞKAN SUBAŞI: “GEÇMİŞTEN GELEN BİR FİKRİ, BİR İDEALİ TEMSİL EDİYOR”

Bilecik’in yaklaşık 40 yıldır merkezinde sembolü haline gelen Atatürk heykelinin yerine koyulan yeni Atatürk heykelinin açılışı 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda görkemli bir törenle gerçekleştirildi.

Bilecik Belediyesi tarafından gerçekleştirilen açılış programına Milletvekili Yaşar Tüzün, Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, kaldırılan Atatürk heykelinin mimarı Cemalettin Sevim, yeni Atatürk heykelinin mimarı Afshin Efsandyari, ünlü şair ve yazar Sunay Akın ve davetliler katıldı.

SEVİM: “BİLECİK’İ VE BİLECİK HALKINI ÇOK SEVİYORUM”

Programın açılış konuşması önceki Atatürk heykelinin mimarı Cemalettin Sevim tarafından yapıldı. Sanata ve sanatçıya verdiği önemden dolayı Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı’na teşekkür eden Sevim, “Bilecik’i ve Bilecik halkını çok seviyorum” dedi.

YENİ ESER AFSHİN EFSANDYARİ’NİN ELLERİNDEN

Sevim’in ardından ise Bilecik’in milli mücadele simgesini heykeliyle yansıtan Afshin Efsandyari, uzun süreçler boyunca yapılan ve çok büyük bir özenle yapımını gerçekleştirdiği heykelin Bilecik ve Bilecik halkına hayırlı olmasını diledi.

CEMAL SÜREYA’NIN BİLECİK ÖVGÜSÜ

“HAYATIMIN EN UYGAR, EN GÜZEL İNSANLARINI TANIDIM BEN BİLECİK’TE”

Programın devamında konuşan ünlü şair ve yazar Sunay Akın ise, konuşmasına şu sözlerle başladı:

“Ustam Cemal Süreya’nın kentinde olmaktan çok mutluyum. Cemal Süreya Tunceli doğumludur ama çocukluğu ve ilk gençlik yılları burada geçmiştir. Bana hep derdi; “hayatımın en uygar, en güzel insanlarını tandım ben Bilecik’te…” Biz de burada olmaktan büyük gurur duyuyoruz.”

“HEYKEL İLE PUT KÜLTÜRÜNÜ KARIŞTIRAN APTAL BİR KÜLTÜR VARSA…”

Türk kültüründe heykel sanatından bahseden Akın, “Türk kültüründe heykel çok eskidir. Eğer şu yeryüzünde putla heykel sanatını karıştıran aptal bir kültür varsa onlar asla benim atalarım değildir.

Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün heykel, İstiklal Marşımızın ilk dizesindeki “Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak” mısralarında olduğu gibi umut veriyor”dedi.

BAŞKAN SUBAŞI: “BİLECİK, TÜRK MİLLETİNE DAYATILAN SEVR ANLAŞMASININ YIRTILDIĞI YERDİR”

Açılış programında konuşan Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı da, şu ifadelere yer verdi:

Bilecik Osmanlı Devleti’nin kurulduğu topraklar olması sebebiyle tarihi bir öneme sahip ancak Türk milletinin küllerinden yeniden doğduğu Kurtuluş Savaşı yıllarında batı cephesinin de kalbinin attığı yerlerden biridir.

5 Aralık 1920’de ilk kez şehrimize gelen Mustafa Kemal Paşa, İstasyon binamızda Osmanlı hükümetinin temsilcileriyle yaptığı görüşmede Sevr anlaşmasının hiçbir koşulda kabul edilemeyeceğini, Türk milletinin bağımsızlığı uğruna savaşıp ölmeyi göze aldığını Bilecik’ten tüm dünyaya ilan etmiştir.

Bu nedenle Bilecik, Türk milletine dayatılan Sevr anlaşmasının yırtıldığı yerdir. Aynı zamanda batı cephesinde elde edilen İnönü zaferlerinin yaşandığı topraklardır Bilecik. İçinde yaşadığımız bölge Mustafa Kemal Paşa’nın ifadesiyle “Milletin makus talihinin yenildiği yer” olarak tarihe geçmiştir. Bizler de bu tarihsel mirasın üzerine şehrimizin tarihi misyonunu yansıtacak yeni bir çalışma başlatmaya karar verdik.

ESKİ HEYKEL BAYIRKÖY’E TAŞINDI

Bildiğiniz üzere yaklaşık 40 yıldır şehrimizi süsleyen bir Atatürk heykelimiz vardı. Heykeltraş Cemalettin Sevim tarafından 1983 yılında yapılan bu heykel, şehrimizin önemli sembollerinden de biriydi. Bu zaman dilimi içerisinde yıpranan heykelimizin bakım çalışmalarını yaptıktan sonra farklı bir alanda kullanılmak üzere hassas bir çalışmayla yerinden kaldırdık ve yeni heykel çalışmalarına başladık. Bayırköy beldemizde güzel bir alana konulmak üzere çalışmalar başladı.

“BİR HEYKEL YA DA SANAT ESERİ ANLAMSIZ BİR MASRAF DEĞİLDİR”

Bir heykel ya da herhangi bir sanat eseri yalnızca bir taş yığını, anlamsız bir masraf olarak değerlendirilmemelidir. Taşıdığı anlam, verdiği fikir ya da hatırlattığı tarihsel miras sanat eserini kendisi kadar önemlidir. Bir ülkenin ya da şehrin çocuklarında ve gençlerinde uyandırdığı duygular bazen sanat eserinin kendisinden dahi önemli hale gelir.

“GEÇMİŞTEN GELEN BİR FİKRİ, BİR İDEALİ TEMSİL EDİYOR”

Bu anlamda heykelimiz sadece bir sanat eseri değil aynı zamanda çocuklarımıza ve gençlerimize her daim hatırlatılması gereken bir mirasın, bir mücadelenin, bir kararlılığın simgesidir. Kısacası bugün açılışını yaptığımız eserimiz geçmişten gelen bir fikri, bir ideali temsil ediyor. Bizlere savaş yıllarında Başkomutanımız Mustafa Kemal Paşa’yı, barış yıllarında ise ilke ve devrimleri ile Atatürk’ümüzü hatırlatıyor. Şehrimizin, Türk milletinin onurlu mücadelesi içerisindeki yerini ve tarihi misyonunu simgeliyor. Bizler de büyük zaferimizin 102. yıldönümünde böyle bir eserin açılışını yapmaktan dolayı çok mutlu ve gururluyuz.”

Konuşmaların ardından yapılan Zeybek gösterisinin ardından Bilecik’in yeni simgesi Atatürk heykelinin açılışı gerçekleştirildi.