Bilecik’in de aralarında olduğu 18 ilde domuz çiftliği bulunduğu öğrenilirken, bu çiftliklerin şehrin hangi noktalarında olduğu ise merak konusu oldu.

Edinilen bilgilere göre; domuz çiftliklerinin yoğunlaştığı veya bulunduğu iller arasında  Bilecik’in yanı sıra İstanbul (Arnavutköy, Ayazağa, Kemerburgaz, Beykoz, Terkos, Halkalı, Polonezköy), Bursa (Karacabey, Ertuğrul köy, Hançerli Köy), İzmir (Menemen, Kısıklı Köy), Eskişehir, Çorum, Kastamonu, Manisa, Isparta, Kayseri, Mersin, Erzincan, Adana, Denizli, Burdur, Balıkesir, Afyon ve Kütahya yer alıyor.

Domuz etinin Türkiye'de "kasaplık et" statüsüne girmesi, 2006 yılında yapılan bir yasal düzenleme ile gerçekleşti. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 7 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Türk Gıda Kodeksi-Çiğ Kırmızı Et ve Hazırlanmış Kırmızı Et Karışımları Tebliği (Tebliğ No: 2006/31), domuz etini "diğer kasaplık hayvanlar" kategorisine dahil etti.

Türkiye'de yıllık domuz eti tüketiminin yaklaşık 3 milyon kilogram civarında olduğu yönünde bilgiler bulunuyor.

Ayrıca domuz kaynaklı ürünlerin; otel ve restoranlar, kozmetik sanayii, ilaç sektörü ve sabun üretiminde de kullanıldığı ifade ediliyor.

MERAK UYANDIRDI!

Kamuoyunda oluşan bilgi kirliliği ve dini hassasiyetler dikkate alındığında, mevcut domuz çiftliklerinin bulunduğu konumlar, sayıları, üretim ve denetim süreçleri hakkında kamuoyunda merak uyandırıyor.

Diğer yandan; toplumun doğru bilgilendirilmesi ve tüketici güvenliğinin sağlanması açısından da vatandaşlar bu çiftliklerin Bilecik’in hangi bölgelerinde kurulduğu ve denetimleri konusunda aydınlatılmayı bekliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ