Bilecik Coğrafi İşaretli ürünler açısından zengin bir kültüre sahip olmaya başladı.
İlimizin coğrafi işaretli ürünlerinden biri olan Bilecik Mantısı, Anadolu'ya kadar gelen İpek Yolu'nun üzerinden geçtiği geniş coğrafya içerisinde değişik ülkelerde değişik isimler ve şekiller almış, farklı iç malzeme ve soslar ile servis edilmiş geleneksel özelliklere sahip bir yemek çeşidi olarak göze çarpmakta.
İlimize gelen turistlerin tattığı bunun yanı sıra yemek programları ile yöresel tatların ekranlara taşındığı programlarda yeralan Bilecik Mantısı ününü her geçen gün artırmakta.
Türklerin bildiği anlamda mantının örnekleri Türklerin yaşamış olduğu Orta Asya ve Kafkasya'da bulunan örneklerinden ortaya çıkmıştır. Bu geniş coğrafyada ortaya çıkan Mantı ve çeşitleri aslında paylaşılan bir kültürel miras ortaya koymaktadır.
Türkiye sınırları içinde Mantı dendiği zaman, içi dolgulu hamur parçasına verilen genel bir isim olarak kabul edilir, ancak farklı şekilleri mevcuttur ve farklı isimler ile anılırlar.
Yapılan çalışmalar sonucu Mantı reçetesine en benzeyen yemek olarak "tutmaç" bulunmuştur. "Tutmaç, Orta Asyalı Türklerin icat ettiği bir erişte yemeğidir. Tutmaç’tan bahseden ilk yazılı kaynak, Kaşgarlı Mahmut zamanına dayanmaktadır.
Mantı’nın ilk yer aldığı Osmanlı kaynağı ise Şirvani'nin kitabının Osmanlı Türkçesi’ne çevrilmiş versiyonunda bulunmaktadır. Burada bahsi geçen mantının içinde koyun kıyması, mercimek, tarçın ve sirke bulunan, yoğurt ve sumak ile servis edilen bir yemek olduğu bildirilmektedir.
Mercimekli Mantı bugün Bozüyük coğrafyasına has bir üründür. Zamanla Kütahya sınırındaki bazı köyler ve Eskişehir'e yakın köylerde yaygınlaşmıştır.
Bilecik'in merkeze bağlı köyleri ve birçok ilçede Mantı genellikle nohutlu olarak yapılır. Mercimekli mantının ise genellikle Bozüyük merkez ve köylerinde tüketimi yaygındır. Zamanla komşu illerimiz olan Kütahya ve Eskişehir’in çeşitli yörelerinde de yaygınlaşmıştır.
Mercimekli Mantı yapımında yemeklik mercimek türlerinin bazıları kullanılabilmektedir. Özellikle Kayı-91 olarak tescili yapılan Bozüyük’te denemeleri yapılmış ve iyi sonuç alınmış çeşit en iyi sonucu vermektedir. Diğer mercimek çeşitleri Mantı hamuru ile özdeşleşmemektedir.
Özellikle pütürlü bir yapı ve lezzet farkı oluşmaktadır. Bozüyük'te yetiştirilen mercimek çeşitleri mantı hamuru ile çok iyi uyum sağlamaktadır.
Bugün Mercimekli Mantı, ilimizin geleneksel mutfak kültüründe en başta yerini almıştır.