BİLECİK

BİLECİK, MODEL UÇAK YARIŞMASINA HAZIRLANIYOR



Hasan Güner
Yıllardır Bilecik’te öğretmenlik görevini sürdüren İsmail Büyükbay, model uçaklara olan ilgisi ve bu konu ile ilgili olarak katıldığı kurslardan aldığı sertifikalar ile dikkat çekiyor.  
Tasarla/Yap/Uçur adıyla bir model uçak yarışması düzenleneceğini, ilimizin bu yarışmada Anadolu Lisesi ve Şeyh Edebali Anadolu İmam Hatip Lisesi olmak üzere iki takımla temsil edileceğini belirten Büyükbay, “Yarışma, 30-31 Mayıs tarihleri arasında Bursa’nın Nilüfer ilçesinde bulunan Ürünlü Köyü mera alanında icra edilecektir.” dedi.
Bursa Osmangazi İlçesi Tophane Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi koordinatörlüğünde Türkiye genelinde resmi, özel lise ve dengi okullara yönelik Tasarla, Yap, Uçur Liselerarası Proje Yarışması´nın yapılması Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından uygun görüldü.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Türk Milli Eğitiminin genel amaçlarına uygun olarak, ilgili yasal düzenlemelerde belirtilen ilke, esas ve amaçlara aykırılık teşkil etmeyecek şekilde, denetimlerin ilgili okul, Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirileceği ve gönüllülük esasına göre yapılacak etkinliğe katılmaya hazırlanan Anadolu Lisesi Havacılık Kulübü’ne önderlik eden İsmail Büyükbay, açıklamasında şunları aktardı:


“ANTRENMAN İÇİN ESKİŞEHİR’E GİDİYORUZ”
“Bu yarışmada her katılımcı ortaöğretim düzeyinde öğrencilerden oluşan takımıyla bir model uçak tasarlayıp, bunu en hafif malzemelerden oluşturup gerekli elektronik donanımını da tamamlayıp uçurmalıdır. Tabii ki bir de içine 4 adet tenis topu koyarak en uzun süre uçuş ve uygun yere 100 metre mesafeden atması gerekiyor.
Bilecik Anadolu Lisesi ve Bilecik Şeyh Edebali Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak iki takımla ilimiz temsil edilecektir. Bilecik Anadolu Lisesi Havacılık Kulübü benim önderliğimde, Bilecik Şeyh Edebali Anadolu İmam Hatip Lisesi ise Musa Özparça öğretmenimizin önderliğinde yarışmaya katılacaktır.
Bilecik’te model uçakların uçabileceği pist olmadığından uçuş antrenmanlarımızı genelde kendi imkanlarımızla Eskişehir’de Musa öğretmenimizin önderliğinde gerçekleştiriyoruz.
Belediyemizin bu konuda öğrenci ve öğretmenlerimize atölye, pist, ulaşım ve maddi destek sağlaması bekleniyor. Bu sayede havacılık alanında daha da güzel çalışmalar yapılabilir. Çalışmalarımız şu an Okul Müdürlerimiz Remzi Düven ve Hüseyin Tay önderliğinde devam ediyor.”


“BİRİNCİYE 5 BİN TL ÖDÜL”
Katılımcı takımların, uçuş alanı içerisindeki hedef bölgeye hava araçlarını ulaştırmak için mücadele edeceklerini ve alan üzerinde tanımlanan görevleri yapıp iniş yapacaklarını belirten Büyükbay, yarışmada hedefin en hafif, en çok havada kalan hava aracını yapmak olduğunu söyledi:
Büyükbay, yarışmayla ilgili şu detayları verdi:
“Takımlar tanımlanan görevleri en uygun şekilde yapacak olan insansız, elektrikle çalışan, radyo kontrollü modüler bir hava aracının tasarımını imalatını yapacaktır. Amaç yüksek performanslı, dengeli bir tasarıma sahip, iyi uçuş kontrol kalitesi sağlayabilen ve üretimi kolay olan bir hava aracı tasarlamaktır.
Birinci 5.000 TL, ikinci 3.000 TL, üçüncüye 2.000 TL ve Teknik Rapor birincisine de 500 TL para ödülü verilecektir. Ayrıca Bursa Model Uçak Kulübü dereceye giren ekiplere RC Model Planör kitleri hediye edecektir.
Yarışma 30-31 Mayıs 2015 tarihinde 2 gün devam edecek ve sabah 09:00’da başlayacaktır. Yarışma bitiş saati Meteorolojik şartlar göz önüne alınarak gün batımına kadar sürebilir.
Hava aracı;
1.Döner kanat grubuna giren hava araçları dışında kalan; kanat, elevatör, ruder, gövde gibi temel unsurları bulunan hava araçları olmalıdır.
2.Uçan kanat tarzı tasarımlar yarışmaya kabul edilecektir.
3.Herhangi bir yapı/parça hava aracının uçuşu esnasında çıkıp düşmemelidir.
4.Kalkış el usulü şeklinde veya iniş takımı ile gerçekleşecektir. Maksimum el ile kalkış mesafesi 10 metredir. Gövde üstü iniş yapmak serbesttir. İsteyen takımlar iniş takımı kullanabilirler.
5.Birden fazla motor veya pervane kullanıla bilinir. Doğrudan güç iletimi veya dişli, kayış azaltma sistemleri kullanıla bilinir.
6.Motorlar fırçalı veya fırçasız olabilir
7.Radyo RX ve servolar ayrı bir pil paketi üzerinde olmalıdır. Piller bir görev uçuş süresince değiştirilemez veya şarj edilemez. Diğer görevlere geçişte şarj edilebilirler.
8.Hava aracının en fazla ağırlığı 3 kg olmalıdır. 
9.Hava aracı özgün olmalıdır. Daha önce üretilmiş bir hava aracının tümü kullanılamaz. Hava aracının gövdesi yarışma kapsamında her okul kendi yapacaktır. İsteyen okullar gövde hariç diğer parçaları hazır alabilirler. Ancak bu durum da teknik raporda belirtilmelidir.
10.Hava aracın imalatında istenilen malzeme kullanılabilir.
11.Hava aracının ihtiyaç duyduğu tahrik elektrik motoru ile verilmelidir. Patlar motor kullanılamaz.
12.Elektrik motorunu besleyen batarya en fazla 200 gr olmalıdır.
13.Hava aracının kanat ve gövde ölçülerinde bir sınırlama yoktur.
14.İniş takımı zorunlu değildir.
15.M2-ve M3 görevlerindeki yükler açıkta ya da gövde dışında olmamalıdır. Kesinlikle gövde içi veya uygun kapalı bir sistem içerisinde olmalıdır.
16.Kullanılacak R.C kumanda cihazı en az 1 km menzilli olmalıdır.
“UÇAKLAR İNCELEMEYE SOKULACAK”
Tüm araçlar uçuşa uygun olup olmadığına dair bir güvenlik incelemesine sokulacaktır. Güvenlik incelemesini yapan komisyonun kararları son karar niteliğindedir. Güvenlik incelemeleri aşağıdaki özelliklere minimum sahip olmak zorundadır.
•Yapısal bütünlükten emin olmak için yapılan aracın fiziksel incelemesi
•Tüm bileşenlerin yeterince araçta güvenlikli olmasının doğrulanması. Kumanda yüzeylerindeki kenet demirleri uçuş esnasında birbirinden ayrılmasını engelleyecek uygun bir güvenlik aracına sahip olmalıdır.
•Pervanenin yapısal ve kenetlenme bütünlüğünün doğrulanması
•Tüm elektrik kablolarının yeterli kablo göstergelerine ve kullanılan konektörlerin görsel incelenmesi
•Motor on ve motor off, radyo menzil kontrolü
•Tüm yüzeylerin tam olarak hareketlerinin doğrulanması
•Genel bütünlüğün ve yükleme sisteminin kontrolü.
Puanlama Esasları;
Genel özet 10 puan
Konsept tasarım 30 puan
Ön tasarım 20 puan
Detay tasarım 20 puan
Üretim planı ve süreç 20 puan.”