BİLECİK

BİLECİK TARIMININ SON 3 YILI DEĞERLENDİRİLDİ

Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme Birliği 2018 yılı bütçe görüşmeleri ve Bilecik tarımında son 3 yılda yapılan faaliyetler ile ilgili bilgilendirme toplantısı Bilecik İl Özel İdare Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun Yıldız başkanlığında yapılan toplantıya Bilecik’e bağlı merkez köylerin muhtarları katıldı. Toplantı, Müdür Yıldız’ın bilgilendirme sunumu ile başladı.

KIRSAL KALKINMA DESTEĞİ 2 KATINA YÜKSELDİ

Türkiye’de 2006 yılında başlayan kırsal kalkınma desteklemeleri ile Bilecik’te 16 proje uygulandığını belirten Müdür Yıldız, bu yatırımların son 2 yılda 29’a yükseldiğini dile getirdi. Müdür Yıldız, “ Bilecik’in 2013 yılında toplam destekleme oranı 14 milyon 273 bin 779 TL  iken 2016’da 28 milyon 31 bin 825 TL’ye  yani iki katına çıktı. Bilecik’te uygulanan projeler ise  %50 hibe destekli olarak uygulanmıştır” dedi.

TARIM ALANINDA MÜLTECİLERDEN DE YARARLANILMALI

Bilecik’te özellikle küçükbaş hayvancılığın ve arıcılığın geliştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Müdür Yıldız, tarımda çalışan genç nüfusun da çoğaltılması gerektiğini belirtti. Tarım alanında mültecilerden de faydalanılması gerektiğine değinen  Müdür Yıldız, “Özellikle tarımsal sektörde dışarıdan gelen mültecilerden faydalanılması gerektiğine inanıyorum. Hazır beslemektense kendi alın terleri ile de katkı yapsınlar ve bizlere de sunsunlar. Bizim işçimiz bu anlamda Almanya’yı kalkındırdı. Özellikle Afgan, Tacik ve Türkmen kardeşlerimiz hayvancılık konusunda gerçekten uzmanlar. Sizlere de bu kişilerden faydalanmanızı öneriyorum” ifadelerine yer verdi.

Müdür Yıldız şu bilgilendirmelerde bulundu:

 “Arazi yapısı dağınık ve küçük parselli bir yapısı var ama toprakları verimli bir ilimiz var. Sulama imkânlarımız var. İlimizde genel itibariyle 430 bin 700 hektar bir alanımız olmasına rağmen bu alanın 125 bin hektarı tarım, 6272 hektar meramız var. Bu mera alanımız son 3 yılda 10 bin hektar alana yakın hazine arazisini meraya dönüştürebildik.

İlimizin en büyük ağırlığı orman. Keleme alanı dediğimiz alanları mutlaka tarıma kazandırmamız gerekiyor. Bunla rişlenebilecek pozisyonda olmasına rağmen işlenemiyor. Tabi bu sebebplerden birincisi genç nüfusumuzun şehre kaçmış olması ve tarımla uğraşan nüfusumuzun azalması ve yaş ortalamasının yükselmesi. Türkiye’deki çiftçimizin yaş ortalaması 55-60 civarında.

Bilecik’te 80 tür bitkisel ürün yetiştiriliyor. Birçok ilde sadece buğday ve tahıl yetişirken bizim ilimizde narenciye hariç herşey yetişiyor. Pazar bulma ve riski dağıtma anlamında bize büyük bir avantaj sağlamakta.

Balkabağı üretimimizde 3 yıl öncesine oranla yaklaşık 2 katlık bir artış var. Kabak festivalinin büyük bir etkisi var bunda. Şeftali üretimimizde de bir artış var. Kiraz üretimimiz aşağı yukarı aynı seviyelerde devam ediyor. Ayva üretimi de o civarda. Nar üretimimizde de bir miktar artış var.

HAYVAN VARLIĞI

Büyükbaş hayvan varlığımız yaklaşık 32 bin 624 sayısında. Küçükbaş hayvan varlığımız ise 111 bin 187. Bilecik ilimiz için özellikle küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi gerekiyor. Hedeflerimizde bunlar var.  Bu konuda da bütün muhtarlarımızın katkı sunması gerekir.  Fakat aynı zamanda çoban sıkıntısı da yaşıyoruz. Bunun için de sürü yöneticiliği adı altında kurslar açıyoruz.

KANATLI SEKTÖRÜ

İlimizdeki ticari kanatlı sektöründe muazzam bir gelişme var. 2013 yılında 1 milyon 500 bin olan ticari kanatlı sayısı, 2016 itibariyle 4 milyon 500 bin.Belki bugün itibariyle 5 milyonu bulmuştur. Bu da hem avantah hem de dezevantaj. Eğer çevre kirliliği anlamında önlem alıunmazsa dezavantaj olabilir. Bu konuda siz değerli muhtarlarımıza da iş düşüyor. Burada önemli olan, köyümüzün içme sularına yakın olmaması ve kokunun yerleşim yerlerinde ulaşmaması gerekir.

HAYVANSAL ÜRETİM

2013yılında örneğin su ürünlerinde 579 ton olan üretimin 2016 yılında 684 tona çıktığını görebiliyoruz.  Bal üretimi olarak baktığımızda kovan sayımızda bir artış var. İlimizin ikinci alternatifi de arıcılıktır. Arıcılığı geliştirmemiz gerekiyor.

Kırmızı et üretiminde 2013 yılına oranla bir düşüş var. Beyaz et üretiminde ise muazzam bir artış görülüyor. Süt üretimimiz aşağı yukarı aynı seviyede. Yumurta üretimimizde muazzam bir artış olduğunu görüyoruz. 36 milyoın 300 bin’den 55 milyon 500 bin’e çıkmıştır.

GIDA VE YEM DENETİMLERİ

Gıda ve yem denetimlerimizde 2013 yılında 32 işletmeye ceza kesmişiz ama 2016 yılında bu 72’ye çıkmış. İlimizin gıda tüketen bütün vatandaşlarının gıda güvenliği bize emnat edilmiştir. Bu emaneti biz çok fazla sahip çıktık. Denetim sayımızı arttırdık. Hak edene de cezasını kestik.”

Toplantı, soru-cevap bölümü ile devam etti.