Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) tarafından hazırlanan 2024-2028 TR41 Bölge Planı Cumhurbaşkanı Kararı ile onaylandı.
Bölgenin ekonomik ve sosyal toparlanmasını sağlamayı amaçlayan bu plan, kapsamlı stratejik öncelikler ve projelerle Bilecik ve bölgesindeki gelişim için yeni bir dönem başlatıyor.
2024-2028 TR63 Bölgesi Bölge Planı, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye’yi kapsayan kalkınma hedefleriyle onaylandı.
Bölge Planı hazırlıkları kapsamında, ekonomik göstergeler, rekabet gücü ve yatırım ortamı, nüfus ve beşerî sermaye, eğitim, işgücü piyasası, yaşam kalitesi, erişilebilirlik ve altyapı, tarım, ormancılık ve kırsal kalkınma, doğal ve tarihi değerler ile çevre ve iklim değişikliği konularında mevcut durum analizleri hazırlandı. Hazırlık aşamasında katılımcılık ve şeffaflık ilkeleri ön planda tutulduğu 2024-2028 TR41 Bölge Planı’nda kamu kurumları, özel sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerden alınan geri bildirimler, 3 ilde gerçekleştirilen çalıştayların çıktıları, ilçe ziyaretleri ve bölge genelinde uygulanan çevrim içi anket sonuçları planın şekillenmesinde önemli rol oynadı.
2028’DE NASIL BİR BİLECİK GÖRMEK İSTİYORSUNUZ?
Nüfus projeksiyonlarına göre 2028 yılı nüfusları bölgede Bilecik’te 228.334’ten 248.904 kişiye ulaşması bekleniyor.
Bölge planı il çalıştaylarında katılımcılara sorulan “2028 yılında nasıl bir Bursa/Eskişehir/Bilecik ve TR41 Bölgesi görmek istiyorsunuz?” sorusuna, menti.com platformu üzerinden üçer kelimeyle verilen yanıtlarla kelime bulutları oluşturuldu. Bilecik özelinde öne çıkan kelimeler; “İhracatçı, kırsal kalkınma, hayvancılık, kentleşme, butik üniversite, öğrenci odaklı, çevre, dijital okuryazarlık, turizm kenti, inovatif, çeşitlendirilmiş ulaşım, erişilebilir, kentleşmesini tamamlamış, sosyal anlamda gelişmiş, ileri tarım” oldu
FAALİYETLERİN ÇEŞİTLENDİRİLİP TEKNOLOJİ SEVİYESİNİN YÜKSELTİLMESİ AMAÇLANIYOR
Bilecik’in de içinde bulunduğu rekabet nüvesi illerde, ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve teknoloji seviyesinin yükseltilmesi amaçlanıyor. Bu gruptaki illerde imalat sanayi sektörlerinde teknoloji seviyesi yükseltilmesi, illerin önemli merkezlerle erişimi güçlendirilecek. Bilecik’in tarımsal üretim potansiyeli tarım sanayi entegrasyonu ile ivmelendirilerek ilin potansiyeli ve öncelikli alanlarına göre ekonomisi çeşitlendirilecek.
BİLECİK’İN TARIMSAL ODAKLARI BELİRLENDİ
Bursa ve Eskişehir’in yüksek nüfus yoğunluklu metropolitan alanları ile Bilecik’in Merkez ve Bozüyük ilçeleri dışında kalan yerleşmelerin; fiziki, işlevsel, demografik ve ekonomik özelliklerinde kırsal karakter baskın görünüyor.
Osmaneli, Pazaryeri ve Gölpazarı ilçeleri gıda sektörü önceliğinde sanayi gelişme koridorları olarak belirlendi.
Bilecik ilinde Osmaneli, Pazaryeri, Gölpazarı, Yenipazar, İnhisar ve Söğüt ilçeleri Tarımsal Gelişme Odakları olarak belirlendi.
Bilecik ili Söğüt ilçesi turizm gelişme odakları olarak belirlendi. Bölgede turizm yönünden potansiyeli yüksek olan ve diğer turizm alanlarına kıyasla merkez niteliği taşıyan turizm gelişme odaklarında merkez niteliğinin geliştirilmesi için gereken altyapı yatırımları ve tanıtım faaliyetleri yapılacak.
Bilecik’te Bozüyük ilçesi Dodurga mevki ve Yenipazar ilçesi mevcut işlevlerine ek olarak Hayvancılık Gelişme Odakları olarak belirlendi.
BİLECİK İÇİN ÖNE ÇIKAN HEDEFLER
SANAYİDE TEKNOLOJİ DÜZEYİ VE KATMA DEĞER ARTTIRILACAK
Bilecik 3. OSB’nin ve plan döneminde bölgede kurulacak yeni OSB’lerin ihtisaslaşacakları sektörler, fizibilite ve analiz çalışmalarıyla belirlenecek.
PROJE ÖNERİLERİ: Bilecik Teknik Seramik Üretim Tesisi, Bilecik Cam Elyafı Üretme Tesisİ, Bilecik Fotovoltaik Panel Üretim Tesisi
HAVA, YÜZEYSEL SU VE YERALTI SUYU KALİTESİ İYİLEŞTİRİLECEK, SU VERİMLİLİĞİ ARTIRILACAK
Bilecik'te evsel atıksu arıtma oranı artırılacak, kırsalda tarımsal sulamada kullanılan göletlerde kaçaklar önlenecek, hayvan içmesuyu göletleri ile yangın söndürme göletleri çoğaltılacak.
iznik ve Uluabat Gölleri ve besleyen kaynaklarında su tahsisi kademeli olarak azaltılacak, Bilecik ve Eskişehir’de alternatif su kaynakları araştırılacak.
SANAYİ ALANLARININ ETKİN VE VERİMLİ KULLANILMASI SAĞLANACAK, YENİ SANAYİ ALANLARININ KORUMA-KULLANMA DENGESİ GÖZETİLEREK PLANLI GELİŞTİRİLMESİ SAĞLANACAK
Bilecik ilinde Gölpazarı Gıda İhtisas OSB’nin yer seçimi süreci ve Pazaryeri Seramik İhtisas OSB’nin kuruluş işlemleri tamamlanacak.
Ulusal demiryolu ağına ve limanlara demiryolu bağlantısı sağlanacak.
Bilecik ve Eskişehir illerinden geçen mevcut konvansiyonel demiryolu hattının daha etkin, verimli ve güvenli kullanılabilmesi için sinyalizasyon altyapısı iyileştirilecek.
Bilecik’in Osmaneli, Merkez ve Bozüyük ilçelerinde konvansiyonel demiryolu hattının şehir içi kesimlerindeki hemzemin geçitler, alt ve üst geçitlere dönüştürülecek.
PROJE ÖNERİLERİ
Bilecik 1., 2., 3. OSB ve Osmaneli OSB’ye Demiryolu İltisak Hattı Yapımı
Karayolu ağının uzunluğu ve hizmet düzeyleri artırılacak.
Yenipazar-İnhisar-Mihalgazi-Sarıcakaya-Tepebaşı arasındaki mevcut karayolunun gemoetrik standartları, il yolu düzeyine çıkarılacak.
Bilecik'te Yenişehir-Bilecik Bölünmüş Yolu ile Gölpazarı Çevre Yolu, Bilecik-Vezirhan (Gülümbe Rampaları), Bozüyük-Söğüt, Seyitömer-Dodurga yollarında devam eden çalışmalar tamamlanacak.
PROJE ÖNERİLERİ
Bilecik’in Merkez ilçesinde yerleşim alanı içinden tek ana güzergah olan geçen D160 karayoluna paralel alternatif çevre yolu açılacaktır
TARIMSAL ÜRETİM MİKTARI VE KATMA DEĞERİ ARTIRILACAK
İnhisar, Osmaneli, Pazaryeri ve Orta Sakarya Vadisi’nde modern seracılık geliştirilecek.
Gölpazarı Gıda OSB’nin yer seçimi ve kuruluş işlemleri ihtiyaçları tamamlanacak.
PROJE ÖNERİLERİ
Bilecik Şerbetçi Otu İşleme Tesisi
Bilecik Yarı Entansif Tipte Keçi Yetiştirme ve Keçi Ürünleri İşleme Entegre Tesisi
KIRSALDA TURİZM GELİŞTİRİLECEK.
İznik, Osmaneli, Taraklı, Geyve, Gölpazarı, Pazaryeri ve Söğüt arasında ortak tarih ve kültür turizmi, doğa turizmi ve kırsal turizm destinasyonu geliştirilecek; İznik Sur İçi Bölgesinin Turizm Merkezi olarak belirlenmesi için hazırlıklar yürütülecek.
Bilecik’in Söğüt ve Bozüyük ilçeleri ile Kütahya’nın Domaniç ilçeleri arasında yer alan ve konar-göçer yaşamda yaylak-kışlak arasında gidiş geliş amaçlı kullanılan tarihi “Söğüt-Domaniç Göç Yolu” üzerinde doğa yürüyüşü parkurları, bisiklet parkurları, dinlenme ve mesire alanları, kamp ve karavan alanları oluşturulacak olup; Ertuğrul Gazi'yi Anma ve Söğüt Yörük Etkinlikleriyle entegre biçimde kültür, doğa sporları ve geleneksel spor etkinlikleri ile tanıtım faaliyetleri düzenlenecek.
PROJE ÖNERİLERİ
Bilecik ilinin Osmaneli ilçesinde bulunan Aya Yorgi Kilisesi restore edilerek yeniden işlevlendirilecektir.
Bilecik ilinin Pazaryeri ilçesinde yer alan batık Günyurdu Köyü gün yüzüne çıkarılacak.
Kamp ve Karavan Turizmine Uygun Bungalov Tipi Konaklama Tesisi (Bilecik)
Bilecik Binicilik ve Ticari Rekreasyon İşletmesi
2024-2028 TR41 Bölgesi Bölge Planı, Bilecik’in ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan güçlenmesi için önemli bir adım olarak öne çıkıyor. Bu kapsamlı plan aynı zamanda Bilecik’in potansiyelini ortaya çıkaracak projelere zemin hazırlayacak.