BİLECİK

BİLECİKLİLER GÜNÜ KUTLANDI VALİ AYGÖL’DEN ORTAK DEĞER VURGUSU

Her yıl 11 Kasım (11.11) tarihinde kutlanan Dünya Bilecikliler Günü kapsamında “Bilecikliler Buluşması” programı düzenlendi.

Her yıl 11 Kasım (11.11) tarihinde kutlanan Dünya Bilecikliler Günü kapsamında “Bilecikliler Buluşması” programı düzenlendi.

Bilecik Valiliği, Bilecik Belediyesi ve Bilecik Kent Konseyi iş birliğiyle organize edilen etkinlik, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Protokol konuşmaları ile başlayan etkinliğin devamında Şehre katkı sağlayan isimlere “Şehre Değer Katanlar Onur Ödülleri” takdim edildi.

Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Kent Konseyi Başkanı Hakkı Aynur, Bilecik’in tarihsel değerlerini korumak ve daha ulaşılabilir bir yüzeye taşımak için dijital kent belleği çalışmalarının titizlikle yürütüldüğünü belirtti.

KENT KONSEYİNDEN TARİHİ ÇALIŞMA SÜRÜYOR

Bilecik Valiliği ve Belediye Başkanlığının yoğun destekleriyle gerçekleşen tarihsel proje için yüzlerce tarama yapılarak yaşayan canlı hazinelerle görüşüldüğünü kaydeden Aynur, diğer yandan Bilecik’in kent belleğini geliştirme amacıyla tüm vatandaşlardan ellerinde Bilecik ile ilgili bilgi, belge, fotoğraf gibi dokümanları kendilerine iletmelerini istedi.

Aynur konuşmasında “Birlikte Bilecik’in koca bir aile albümünü oluşturalım. Bu yüzyıllarca kalsın. Bu çalışmalara devam ederken Bilecik ile ilgili yapılan neşriyatları gördük. Bu sene özellikle kitap yazanlarla devlet sanatçılarından başlayarak bir onur belgesi düzenleyelim o da kalıcı hale gelsin ve ileride kurulabilirse belki kent belleği müzesine de birer belge olsun istedik. Bunlar dijital ortamda da sürekli olarak ölümsüzleşecek. Hayırlısıyla çalışmalarımız çok iyi gidiyor. Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanımızın destekleri bu konuda çok iyi. Aşağı yukarı altyapıyı da kurduk. Çok yakında bunun yayınına da başlayacağız. Hep birlikte güçlenerek gideceğimize inancım tam. Bu sene çok hızlı bir etkinlik oldu. Yeterince hazırlanamadık, farkındayım. Sağlık sorunlarım da devreye girdi biraz sıkıntılar yaşadık. Unuttuklarımız mutlaka var. Fakat gücenmesinler, darılmasınlar bize ulaşmaya gayret etsinler. Bize yardımcı olsunlar. Bu töreni geleneksel bir hale getirelim ve güçlendirerek devam edelim. Bu arada bu topraklardan ayrılmış olsa bile buraya ahde vefa duya bizleri yalnız bırakmayan Bilecikliler Dernek Başkanlarına da çok teşekkür ediyorum.” dedi.

VALİ AYGÖL’DEN ALKIŞ TOPLAYAN KONUŞMA

Vali Şefik Aygöl ise yaptığı konuşmada Bilecik’in tarihi, doğası, tarımı, sanayisi ve maneviyatıyla çok değerli bir il olduğunu vurguladı. Bilecik’te hizmet etmekten büyük onur ve gurur duyduğunu belirten Vali Aygöl, Bilecik’te ayak basmadık yer bırakmayacağını çünkü Bilecik’in bunu hak ettiğini dile getirdi.

Vali Aygöl, “Bizim bu kadar güzellik içerisinde sadece bir ihtiyacımız var. Valisiyle, belediyesiyle, siyasetiyle bürokrasisiyle vatandaşıyla ortak bir değere ihtiyacımız var. Bu ortak değer için bir seçim yapmaya gerek yok. Tek ortak değerimiz Bilecik’tir.” diyerek birlik ve beraberlik mesajı verdi.

Katılımcıların alkışlarıyla destek verdiği Vali Aygöl şu ifadelere yer verdi: “Bu memleket, ne kadar övülürse, ne kadar anlatılırsa yeri olan bir memleket. Çünkü bugün üzerinde gururla nefes aldığımız bu toprakların kuruluşunun gerçekleştiği, ilk başkentliğini yaptığı daha sonra istiklal Harbi’nde özellikle bu milleti topyekûn yok etmek için haince saldırılarda  en büyük dirençlerin gösterildiği ve kurtuluşun sağlandığı şehirlerden olması sebebiyle de tek başına övülmeye değer.

“GÖREVE BAŞLADIĞIM GÜN BİLECİKLİ OLDUM”

Ben sizler gibi doğuştan Bilecikli olmadım ama göreve başladığım gün şerefle Bilecikli olduğumu ve Bilecikli olmaktan büyük bir onur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Şehre göreve başladıktan sonra sorarlar şehrimizi nasıl buldunuz, beğendiniz mi sevdiniz mi diye ben de ifadeye karşılık “Allah herkese bu ecdat topraklarında, bu mübarek toprakları hizmet etmeyi nasip etmez. Biz buraya hizmet etmekten büyük bir onur duyarız. Bizim beğenme, beğenmeme gibi bir lüksümüz yoktur. Bu şehre bu bakış açısıyla çalışıyoruz.

“BİLECİK’İN EN BİLİNEN ÖZELLİĞİ BİLİNMEMESİ”

Bilecik’in en bilinen özelliği;  Marmara bölgesinde 25 milyon nüfusun yaşadığı metropoller arasında bilinmeme özelliği… Ben bu şehre geldiğimde şehrin bilinmemesini çok büyük bir eksiklik görüp “Bilecik’i bu günden sonra herkes bilecek” demiştim. Fakat geçen süre içinde Bilecik’in çok bilinmemesinin metropoller arasında bu şehri koruduğunu gördük.

“BİLECİK NİTELİKLİ BÜYÜMELİ”

Bu şehir, bu kadar nüfusun arasında korunmuş bir vaha gibi. Aslında bize çok büyük bir fırsat veriyor. Bu şehri nitelikli olarak, yaşanılabilir bir şehir olarak büyümesi için bir fırsat veriyor. Bu şehir büyüyecek ama nitelikli büyümesi gerekiyor.

“ADIM ATMADIK YER BIRAKMAYACAĞIZ”

Bilecik’te 4007 kilometre alanımızda adım atmadığımız yer bırakmayacağız demiştik. Bu doğrultuda da koşturmaya devam ediyorum. Biz her yere adım atacağız çünkü bu şehir bunu hak ediyor.  Şehrimizin yüzde 57’si ormanla kaplı. Yağışıyla, iklimiyle bu kadar ormanı sık olup sıkıntı yaşanmayan başka bir il yok. Bilecik’imizi sanayi şehri olarak tanıtıyoruz. 

“ÖĞRENDİKÇE ŞAŞIRDIĞIMIZ BİR ŞEHİRDE YAŞIYORUZ”

Bilecik’te sanayi mi var diye şaşıranlar oluyor. Son olarak Çalışma ve Sanayi Bakanımız buradaki sanayiyi görünce adeta ağzı açık kaldı. Nasıl bir memleket bunu bilmiyormuşuz diye… Yaklaşık 3 Milyar Dolar üretim yapan ve bunun 1 Milyar 145 Milyon Dolarını ihracat olarak yapan bir şehir. Öğrendikçe şaşırdığımız bir şehirde yaşıyoruz. 127 tane farklı çeşit üretim yapan bir sanayimiz var. Bugün 94 tane fabrika inşaatı devam ediyor. Ekonomik sıkıntıların yaşandığı bir süreçte dahi bu şehirde üretim yapan topraklarda yaşıyoruz. Bu başarının en büyük sebebi hemşerilerimiz ve en önemlisi de bulunduğumuz konumdur.

Diğer yandan 82 farklı tarım ürünü yetiştiriyoruz. Bugün Marmara’yı,  İstanbul’u, Kocaeli’ni besleyen mutfak burası. 82 farklı tarım ürünü yetiştiren ülkede başka bir il var mı bilmiyoruz. Biz bir ürünün hasadını yapıyoruz, diğer ürününü ekimini yapıyoruz. Aynı topraktan 3 farklı ürün aldığımız yerlerimiz var. Tam bir tarım şehri. Bugün ülkemizdeki ilk 23’te 15 tane ürünümüz var.

 “TEK ORTAK DEĞERİMİZ BİLECİK’TİR” 

Aynı zamanda bir inanç şehri.  Ertuğrulgazi ceddimiz burada.  Öbür taraftan dünyaya insanlığın nasıl yapılacağını gösteren Şeyh Edebali Hazretleri burada. Büyük bir kahraman olan Mihal Gazi burada. Dursun Fakıh burada. Onların maneviyatını hissediyoruz. Aynı zamanda bir kültür şehri. Neresinden bakarsanız gurur duyacağımız o kadar çok şey var ki…

Bizim bu kadar güzellik içerisinde sadece bir ihtiyacımız var. Valisiyle, belediyesiyle, siyasetiyle bürokrasisiyle vatandaşıyla ortak bir değere ihtiyacımız var. Bu ortak değer için bir seçim yapmaya gerek yok. Tek ortak değerimiz Bilecik’tir.”

Vali Aygöl’ün konuşmasının ardından şehre katkı sağlayan isimlere “Şehre Değer Katanlar Onur Ödülleri” takdim edildi. Program halk oyunları gösterisi ve Hatun Atapay, “Sandıktaki Türküler” konseri ile devam etti. Bilecik’in kültürel mirasını yansıtan stantların gezilmesiyle program sona erdi.