BİLECİK

BİLECİK’TE İYİ TARIM UYGULAMALARI YAYGINLAŞIYOR

Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından 2016 yılından itibaren yürütülen İyi Tarım Uygulamaları yaygınlaşıyor.

Uygulama kapsamında hazırlanan Pazaryeri Boncuk Fasulyesinde İyi Tarım Uygulamaları” ve “Çukurören Acı Biberinde İyi Tarım Uygulamaları” projeleri kapsamında toplamda 13 üreticiyle uygulama başlatıldı.

Proje ile ilgili bilgilendirme yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, “Proje faaliyetleri olarak; Eğitim ve yayım çalışmaları faaliyetleri, tüketicilerin bilinçlendirilmesi faaliyetleri, tanıtım faaliyetleri, demonstrasyon faaliyetleri, basılı ve görsel yayım materyali hazırlanması, toprak ve su analizlerinin yaptırılması, sistemin denetimi (kontrol ve sertifikasyon faaliyetlerinin denetimi, satış noktalarının denetimi) yapılmaktadır.

24-29.08.2023 tarihleri arasında, İl Müdürlüğümüz teknik personeli ile Anadolu Ekolojik Ürünler Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu kontrolörlerinin yer aldığı bir ekiple saha denetimi yapılarak ürünlerden kalıntı analizi için numuneler alınmıştır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Proje kapsamında İyi Tarım Uygulamaları yapılan bahçelerde kullanılmak üzere temin edilen gübreler üreticilerimize dağıtılmıştır.

İyi Tarım Uygulamaları (İTU); İnsan sağlığına zararlı kimyasal, mikrobiyolojik, fiziksel kalıntılar içermeyen, çevreyi kirletmeden veya doğal dengeye zarar vermeden üretilen, üretimi sırasında, üretimle ilgili insanların veya diğer canlıların refahının olumsuz olarak etkilenmediği ve tüketicinin bulunduğu ülkenin tarımsal mevzuatı ve ürünün yetiştirildiği ülkenin tarımsal mevzuatına uygun olarak yapılan ve tüm bu işlemlerin kayıt altına alınarak kontrol edilen ve sertifikalandırılan üretim şekli yani kontrollü tarım demektir.

Bu kapsamda; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projeleri” ilk olarak ülke genelinde 12 ilde 2012 yılında uygulanmaya başlanmıştır.

Projenin çıkış amacı, iyi tarım uygulamalarının Türkiye'de yaygınlaştırılması ve kontrolüdür. Tarımda izlenebilirlik ve sürdürülebilirlik ile gıda güvenliğinin sağlanması amaçlamaktadır.” İfadelerine yer verdi.