BİLECİK

BİLECİK’TE KARA BUĞDAY EKİMİ YAPILDI İLK HASAT AĞUSTOS’TA…



 Bilecik’in Gölpazarı İlçesinde ‘Kadın ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi’ kapsamında kurs gören çiftçilere sertifikaları verilip ilk defa kara buğday ekimi yapıldı.

 TürkTraktör’ün Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) ve Karabuğday Yetiştiricileri ve Sağlıklı Yaşam Derneği (KARSADER)desteğiyle hayata geçirdiği ‘Kadın ve Aileleri ile Güvenli Tarım ve Sağlıklı Beslenme Projesi’ nin tanıtımı ve bölgede ilk kara buğday ekimi Bilecik’in Gölpazarı İlçesinde düzenlenen bir törenle yapıldı.

 TürkTraktör Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alessandro Cazzin’in ev sahipliğinde  Bilecik’te gerçekleşen tören ve Karabuğday Ekimi etkinliğine Bilecik Gölpazarı Kaymakamı Kadir Duman, Gölpazarı Belediye Başkanı Vedat Kazıcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız ve projeyi destekleyen kurumları temsilen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Eğitim, Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı,Projeler Koordinatörü, Nimet Kaleli, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (AKÇAM) Müdürü Prof.Dr.Bülent Gülçubuk ile Karabuğday Yetiştiricileri ve Sağlıklı Yaşam Derneği (KARSADER) Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Sürmeli ile İş adamı Akif Yılmaz katıldı.

 TürkTraktör Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Alessandro Cazzin projenin parçası olankadın çiftçi ve ailelerine, Mart ayı  boyunca  tarımsal ürün yetiştiriciliği konusu başta olmak üzere ve bire bir çalışmaları da içerecek şekilde teorikve pratikeğitimler verildiğini söyledi. Cazzin projeyi “Çiftçilerimize ürünlerin yetiştiriciliğinden organik tarımagirişimcilikten, tarımda mekanizasyon, güvenli sürüş, toplumsal cinsiyet eşitliği ve ürün pazarlama konularına kadar geniş bir yelpazede konusunda uzman kişiler tarafındaneğitimler verildi.Bundan sonraki aşama ise eğitimlerde kendilerine öğretilenlerin sahaya taşınmasıdır” diye açıkladı.

 Parogram da başarılı olan ve çoğu kadınlardan oluşan kursiyerlere sertifikaları verildi.

Program sonunda Gölpazarı Kurşunlu Köyünde bayan kursiyerlere güvenli traktör sürüşü eğitimi tatbiki olarak verildikten sonra kara buğday ekiminden pilot bölge olarak seçilen araziye traktörlerle ve yeni ekipmanlarla karabuğday ekimi yapıldı. 340 dekar alana ekilen kara buğday da hasatın Ağustos ayında alınması bekleniyor.

 ‘Karabuğday’ı kadın çiftçiler üretecek, hem Çölyak hastalarına hem de ülke ekonomisine destek olunacak

 Yetkililer Türkiye için yeni bir bitki olan karabuğdayın, ülke coğrafyasında üretiminin yaygınlaştırılmasını hedeflediklerini ifade ederekYüksek oranda protein içeren ve lif içermeyen  karabuğday aynı zamanda tam bir demir, fosfor ve magnezyum deposu.Glutensiz bir besin olan karabuğday; özellikle Çölyak hastaları için ideal bir besin kaynağı. Türkiye’de  800 binin üzerinde Çölyak hastası olduğunu hatırlattığımızda, bu ürünün bu topraklarda yetiştirilmesinin aslında ne kadar önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır ”dediler.