Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Gölpazarı Fatih Dönmez Kültür ve Kongre Merkezinde “Yağlık Ayçiçeği Sözleşmeli Üretim Toplantısı” düzenlendi.

Toplantıya; Vali Şefik Aygöl, Gölpazarı Kaymakamı Tahir Ardal, Belediye Başkanı Hayri Suer, İl Genel Meclis Başkanı Ramazan Kurtulmuş, Tarım ve Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş, S.S. 307 Sayılı Yenişehir Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Hakkı Çetin, Yönetim Kurulu Üyeleri, Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, Muhtarlar Derneği Başkanı İlhami Çınar, köy muhtarları ve ayçiçeği üreticileri katıldı.

Vali Aygöl  burada yaptığı konuşmada,“Bilecik’imiz her yönüyle muhteşem bir şehir. Tarihi, doğası, kültürü ve tabi ki tarım arazisi bakımından oldukça zengin, 88 farklı ürün çeşidiyle adeta bir tarım şehri. Bizlere düşen görev çiftçilerimizin, üreticilerimizin daima yanında olmak ve onlara gerekli desteği sağlamaktır, Bilecik’te her yıl ortalama 18 bin ton yağlık ayçiçeği üretimi yapılmaktadır” dedi.


Yağlık Ayçiçeği tarımının Bilecik  ve ilçelerinde  önemli bir yer teşkil etmekte olduğunu belirten İl Müdürü Yoldaş.” Ekim alanları, mekanizasyona en uygun bitki olması ve fazla işgücü gerektirmemesi, üretimini yıldan yıla arttırmaktadır. Son üç yılda Bakanlığımız ve Valiliğimizce yapılan desteklemeler ve projeler ile ilimizde 60.000 dekar olan ayçiçeği üretimi yaklaşık 90.000 dekar alana çıkarılmıştır. İlimizde üretilen Ayçiçeğinde Hektolitre (Yağ oranı) 48,52 lt /100 kg ile yüksek bir orana ulaştığı için alıcılar tarafından tercih edilmektedir.

Üretim planlamasının araçlarından biri olan sözleşmeli üretim, arz güvenliğimize önemli katkılar sağlayacaktır. Sözleşmelerin Bakanlık kayıt sistemlerine girilmesi üretimin izlenebilirliğini, Bakanlığımızın daha kapsayıcı bilgilere erişimini temin ederek daha etkin politika ve strateji geliştirilmesini sağlayacaktır. Bilecik'te üretilen ayçiçeği, yağ oranının yüksek olmasından dolayı birlik ve kooperatiflerce iç piyasanın yanı sıra Suriye, Iran, Irak ve Suudi Arabistan gibi ülkelere satılmaktadır.


Ekim alanları, mekanizasyona en uygun bitki olması ve fazla işgücü gerektirmemesi, üretimini yıldan yıla arttırmaktadır.  İl Genelinde 90.000 dekar Ayçiçeği yetiştiriciliği yapılmakla birlikte Yağlık Ayçiçeği Üretimi Gölpazarı ve Yenipazar ilçelerinde de yaklaşık 40.000 dekar alanda yapılmaktadır.

Son üç yılda yapılan desteklemeler ve projeler ile ilimizde 30.000 dekarın üzerinde Ayçiçeği üretimi arttırılmıştır.
Üretici ve alıcı arasında karşılıklı menfaat esaslarına dayalı olarak yazılı akitlerle yürütülen tarımsal üretim şekli olan Sözleşmeli Üretimin Modelinin Ayçiçeği Üretiminde arttırılması planlanmaktadır.” İfadelerine yer verdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ