Sürekli anlaşmazlık, kavga ve gürültü, evli olan çiftlerin birbirlerini yıpratmalarına neden olurken, bu durumdan en çok çocuklar etkileniyor. Evli çiftlerin, birbirlerini yıpratmaktansa boşanma kararları daha sağlıklı oluyor ancak bu aşamada çocukları olan çiftlerin daha duyarlı ve dikkatli olmaları gerekiyor.
Çocuğun psikolojisini bozan şey boşanmak değil, boşanma sonrası anne baba tutumlarının nasıl değiştiği ile ilişkilidir.
Boşanmış bir ailenin bireyi olarak yaşamak kaçınılmaz olarak çocuklara zarar veren bir durum değildir. Önemli olan anne ve babanın evliliklerinin sona ermesini nasıl karşıladıkları, boşanmadan sonra hayatlarını ve ilişkilerini nasıl sürdükleri ve çocukları ile ilgilenmeye devam etmeleridir. Boşanmış anne-babalar birbirlerine ilişkin olumsuz duygularını çocuklara yansıtmamalıdır. Çocuğa diğer ebeveyn hakkında söylenecek olumsuz şeyler, çocuk aracılığı ile yollanacak olumsuz haberler çocuğun ruh sağlığını oldukça olumsuz etkileyecek ve anne-baba ile kurulan güvenli ilişkiyi ortadan kaldıracaktır.
Özellikle küçük yaş gruplarında ‘’ben merkezci’’ dönemdeki çocuk etrafındaki olayların kendisi yüzünden ya da sayesinde gerçekleştiğine inandığından ‘’ben yaramazlık yaptığım için babam annemden ayrıldı ya da ben uslu durursam onlar yeniden birlikte yaşarlar’’ gibi düşüncelere girebilirler. Ayrılığa neden olduğunu düşünen çocuk birleşmeyi de yeniden sağlayabilirim umuduyla gereksiz çabalara girerek sürekli hayal kırıklığı yaşayabilir.
Ayrılma kesinse çocuğa net, basit, anlaşılır bir ifade ile durum şüphe altında bırakılmadan açıklanmalıdır.
Boşanma eşler arasında gerçekleşen bir ayrılıktır. Anne babalık bakidir. Çocuk dilediği zaman her iki ebeveyne de ulaşabileceğini net bir şekilde bilmeli ve kendisini güvende hissetmelidir.
Değerli Ebeveynler bu süreçte yapmanız gerekenler:
✅ Eşinizi çocuğunuza kötülemeyin
✅ Mümkün oldukça Boşanma sürecinde çocuğunuzun okulunu değiştirmeyiniz
✅ Çocuğunuza yalnız olmadığını hissettiriniz.
✅ Çocuğunuzun duygularıyla yüzleşmesine izin veriniz
✅ Üzüntülerini hafife almayınız
✅ Suçluluk duygusuna kapılmasına izin vermeyiniz.
Boşanma sonrası bazı çocuklarda;
Suçluluk duygusu (ben olmasaydım boşanmayacaklardı)
Terk edilme korkusu (annem de babam gibi bir gün beni terk edecek)
Öfke (yaşanılan duruma karşı saldırganlık tepkisi geliştirme, okulda sürekli kavga etme)
Uyku sorunları (günlük yaşamda çözemediği bu problemi kabus olarak rüyada görme) rastlanabilir.
Boşanma sonrası çocuğunuz bu gibi tepkiler geliştirdiyse lütfen bir uzmandan destek alarak süreci daha sağlıklı yönetiniz.