2007 yılında kurulan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi yeşil kampüsü ile dikkat çekiyor.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi 2021 yılı UI Green Metric Yeşil Kampüs derecelendirmesinde dünyanın ilk 300 üniversitesi arasında yer aldı.

Dünyanın en yeşil üniversitelerinden olan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi,  Merkez Kampüs ile birlikte 6 farklı kampüsten oluşuyor.Diğer kampüsler, Bilecik ilçelerinde bulunan Söğüt Kampüsü, Bozüyük Kampüsü, Osmaneli Kampüsü, Pazaryeri Kampüsü ve Gölpazarı Kampüsü…
Merkez kampüs 46 ha alana sahip. Merkez kampüste kız öğrenciler için KYK yurt binaları bulunuyor. Eğitim-Öğretimin yapıldığı tüm binalarda kafeteryalar mevcut.

Üniversitenin kurulduğu 2007 yılından bu yana kampüsteki tüm binalarda kubbe şeklinde çatı aydınlatma açıklıkları (Sun roof) ve dış ortama bakan duvarların tümünde pencereler mevcut. Böylece gün ışığından maksimum düzeyde faydalanılıyor ve binaların aydınlatılmasında doğal aydınlatma kullanılarak enerji tasarrufu sağlanıyor.
Bina içi aydınlatmalarda LED teknolojisi ve sensörler kullanılarak enerji verimliliği sağlanıyor.
Tüm binalar için Enerji Kimlik Belgeleri alınarak binaların enerji performansı tespiti yapılmış durumda.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde ayrıca atıklar türlerine göre ayrı ayrı toplanıyor. Tüm binalarda cam, metal, kağıt, plastik, organik atık ve diğer (geri dönüştürülemeyen) atıklar, atık floresan lambalar, elektrikli ve elektronik atıklar, atık piller, atık yağlar ve tehlikeli atıkların her biri için kutular mevcut. Toplanan atıklar üniversitenin anlaşmalı olduğu lisanslı geri dönüşüm firmaları tarafından alınarak geri dönüştürülüyor. Atıkların doğru bir şekilde toplanması için üniversite personeli ve öğrencilerine gerekli eğitimler verilmiş durumda. Eylül 2021 tarihinde Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan Temel Seviye Sıfır Atık Belgesine sahip oldu.

Üniversitenin altyapısında yağmur suyu ve atıksu altyapısı ayrı ayrı tasarlanmış durumda. Atıksular, üniversitenin 900 m3/gün kapasiteli biyolojik arıtma tesisinde toplanarak arıtılıyor. Arıtma tesisi 9 paket üniteden oluşuyor ve her biri 100 m3/gün arıtma kapasiteli.
Yağmur suyu kampüsten ayrı bir kanala alınarak toplanıyor. Türkiye Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’nde belirtilen sınır değerleri karşılayan arıtılmış su ve toplanan yağmur suyu aynı kanalda birleştiriliyor. Daha sonra 2,3 km mesafedeki Gülümbe köyü altındaki Değirmendere mevkiinden geçen dereye besleniyor.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Merkez Kampüsünde birimler arası, yürüyüş mesafesinde, öğrenci araçlarının yaklaşık %50’si ve toplu ulaşım araçları kampüse giriş yapamıyor. Merkez kampüs alanı düz ve küçük olduğu için kampüs girişi ile en uzak bina arasındaki mesafe 670,35 metre. Bilecik Garı (Hızlı Tren İstasyonu), Bilecik Otogarı ve şehir merkezinden kampüse ulaşım minübüslerle sağlanıyor.
Üniversitede yürütülen uluslararası yeşil kampüs ağına katılım ve sıfır atık sistemi kurulum çalışmaları kapsamında 2021 yılında üniversiteye ait toplanti.bilecik.edu.tr adresinden 2 adet online eğitim gerçekleştirildi.
Bu eğitimlerden ilki Sıfır Atık koordinatörü Doç. Dr. Edip Avşar tarafından verilirken, üniversitenin tüm personeline ve öğrencilerine Sıfır Atık sisteminin tanıtımı yapıldı. Üniversitede kurulan sistem anlatılırken, sistemin uygulanmasına yönelik genel ilkeler verilerek sistemin sorunsuz şekilde işlemesi amaçlandı.
2021 yılında gerçekleştirilen 2. eğitim ise 2021 yılı çevre haftası dolayısıyla Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Sıfır Atık Koordinatörlüğü tarafından gerçekleştirildi. Eğitim kapsamında üniversitedeki tüm birimlerde mevcut Sıfır Atık Birim Kurulu Üyelerine çevre bilinci ve güncel çevre sorunları ile ilgili bilgilendirme yapıldı.

Kaynak: EYÜP KELEBEK