Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı Lisansüstü Programları için son başvuru tarihi 22 Ağustos…

BŞEÜ 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Lisansüstü programlarına öğrenci kabul edilecek.

16 Temmuz itibariyle başlayan kayıtlar, 22 Ağustos 2024 günü saat:17.00’a kadar devam edecek.

Üniversiteden yapılan açıklamada başvuru yapmak isteyen öğrenciler için ayrıntılar şu şekilde açıklandı:

BAŞVURU GENEL ŞARTLARI

1. Tezli ve Tezsiz Yüksek Lisans programlarına başvuru için Anabilim Dalının (ABD) öngördüğü bir yurt içi veya Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından denkliği kabul edilen yurt dışı fakülte veya yüksekokullarından alınan bir lisans diplomasına sahip olmak.

2. Tezli Yüksek Lisans programlarına başvuru için başvurulan programın puan türünde Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı’ndan (ALES) en az 55 almak veya YÖK tarafından kabul edilen ALES dengi sınavlardan eşdeğeri puana sahip olmak. (Son 5 (beş) yıl içerisinde alınmış olmalıdır.)

3. Doktora programına başvuru için ABD'nin öngördüğü yurt içi veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurt dışı enstitülerden alınan Tezli Yüksek Lisans diplomasına sahip olmak.

4. Doktora programına başvuru için başvurduğu programın puan türünde ALES’ten en az 60 almak veya YÖK tarafından kabul edilen ALES dengi sınavlardan eşdeğeri puana sahip olmak. (Son 5 (beş) yıl içerisinde alınmış olmalıdır.)

 5. Başvuru şartlarında belirtilen “Yabancı Dil Puanı”; belgelemek şartıyla YDS/YÖKDİL sınavlarından birinden veya YÖK tarafından kabul edilen dengi sınavlardan son 5 (beş) yıl içerisinde alınan puanı ifade eder.

6. Doktora programlarına başvuru için YDS/YÖKDİL sınavlarının birinden en az 55 veya YÖK tarafından kabul edilen dengi sınavlardan eşdeğer bir puanı son 5 (beş) yıl içinde almış olmak. (25.02.2016 Tarihli Yabancı Dil Sınavı Eşdeğerlikleri için tıklayınız).

 7. 20.04.2016 tarihli ve 29690 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Çerçeve Yönetmeliği’nin 35. Maddesinin 6. Fıkrasında “Tezsiz yüksek lisans programları hariç aynı anda birden fazla lisansüstü programa kayıt yaptırılamaz ve devam edilemez” hükmü yer almaktadır. İlgili hüküm gereğince adaylar 20.04.2016 tarihi sonrasında aynı anda birden fazla tezli yüksek lisans programına kayıt yaptıramazlar ve ilgili tarihten sonra kayıt yaptırmış olsalar dahi, tespit edilmeleri halinde enstitü ile ilişikleri kesilir.

BAŞVURU DEĞERLENDİRME

2024-2025 Eğitim-Öğretim yılı güz döneminde Enstitümüz lisansüstü programlarına http://ogrencibasvuru.bilecik.edu.tr/ internet adresi üzerinden çevrimiçi başvuru ile öğrenci alımı yapılacaktır.

YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI

Giriş Sınavsız Değerlendirme Koşulları

Adayların değerlendirilmeleri ALES/ALES’e eş değer puanın %60’ı, lisans mezuniyet notunun %30’u ve varsa Yabancı Dil puanının %10’unun toplamı ile elde edilecek Başarı Notu (en az 60 [altmış] olmak şartı) üzerinden yapılır. Yabancı Dil puanı olmayan adayların yabancı dil puanı (0) olarak kabul edilir. Asil ve yedek aday listeleri en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sıralanarak belirlenir. Başarı notunun virgülden sonra üç hanesi dikkate alınır.

Giriş Sınavlı Değerlendirme Koşulları

1. Başvuruda bulunan adaylar arasından giriş sınavına/ÖYS’ye alınacakların sayısı, ilan edilen kontenjanın 3 (üç) katı ile sınırlandırılır. Adayların değerlendirilmeleri ALES/ALES’e eş değer puanın %60’ı, lisans mezuniyet notunun %30’u ve varsa yabancı dil puanının %10’unun toplamı ile elde edilecek sonuç üzerinden yapılır. ÖYS ile öğrenci alımında değerlendirme, adayların lisans genel not ortalamasının %90’ı ve varsa belgelemek şartıyla yabancı dil puanının %10’unun toplamı ile elde edilen puanlar sıralanarak yapılır. En yüksek puan alan adaydan başlamak üzere adaylar ilgili puanlarına göre sıralanarak giriş sınavına alınacak adaylar belirlenir. Adaylar, EYK (Enstitü Yönetim Kurulu) kararı ile belirlenen en az 3 (üç) en fazla 5 (beş) asıl ve 2 (iki) yedek üyeden oluşan jüri tarafından giriş sınavına tabi tutulur. Giriş sınavı/ÖYS, yazılı ve/veya sözlü yapılabilir. Yabancı Dil puanı olmayan adayların yabancı dil puanı (0) olarak kabul edilir.

2. Girişsınavına alınan adayların Başarı Notu, ALES/ALES’e eş değer puanın %50’si ile lisans mezuniyet notunun %20’si, varsa yabancı dil puanının %10’u ve giriş sınavının %20’si alınarak hesaplanır. ÖYS ile öğrenci alımında başarı notu, lisans genel not ortalamasının %30’u, ÖYS’nin %60’ı ve varsa belgelemek şartıyla yabancı dil puanının %10’u alınarak hesaplanır. Başarı notunun virgülden sonraki 3 (üç) hanesi dikkate alınır. Yabancı Dil puanı olmayan adayların yabancı dil puanı “0” olarak kabul edilir.

 3. Giriş sınavlı/giriş sınavsız değerlendirme sonucunda Başarı Notları, en az 60 (altmış) olmak şartı ile en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sıralanır, adaylar başvuruda bulundukları programlara, ilan edilen kontenjanlara göre yerleştirilir. Eşit başarı notuna sahip olan adaylar arasında önceliğin belirlenmesinde; sırasıyla ALES/ALES’e eş değer puanı/ÖYS puanı, lisans mezuniyet notu, giriş sınavı puanı ve varsa yabancı dil puanı dikkate alınır.

 4. Giriş sınavlı/ÖYS değerlendirme ile öğrenci alımı yapan anabilim dallarında giriş sınavına/ÖYS’ye girmeyen veya giriş sınavı/ÖYS puanı 60 (altmış)’ın altında olan adaylar, değerlendirmeye alınmaz. Puanlar büyükten küçüğe doğru sıralanarak Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün web sayfasında duyurulur.

5. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün web sayfasında yapılmış olan duyurular adaylara yönelik tebligat niteliğindedir. İlgili başvuru takvimi içerisinde web sayfasında yapılan duyurulara rağmen kesin kayıt için müracaat etmeyen adaylar, giriş sınavı sonucu kazanmış oldukları kayıt haklarını yitireceklerdir.

 6. Herhangi bir lisansüstü programa kabul edilebilecek öğrenci sayısı 3(üç)’ten az ise, ilgili ABD/ASD Başkanlığının talebi ile EYK o yarıyıl için, söz konusu lisansüstü programa öğrenci alınmamasına karar verebilir. İkinci öğretim lisansüstü programlarının açılması için bu sınır ilgili ABD/ASD Başkanlığının talebi ile EYK tarafından belirlenir.

7. Tezsiz (İ.Ö) Yüksek Lisans programlarında başarı sıralaması Lisans mezuniyet notuna göre yapılacaktır.

DOKTORA PROGRAMLARI

1. Doktora programlarına başvuran adaylardan giriş sınavına alınacakların sayısı ilan edilen kontenjanın 3 (üç) katı ile sınırlandırılır. Adayların, ilgili ALES/ALES’e eş değer puanın %50’si, yüksek lisans mezuniyet notunun %30’u, lisans diploması ile başvuranlar için lisans mezuniyet notunun %30’u ve yabancı dil puanının %20’sinin toplamı ile elde edilecek puanlar en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sıralanır.

2. Adaylar, EYK kararı ile belirlenen en az 3 (üç) en fazla 5 (beş) asıl ve 2 (iki) yedek üyeden oluşan jüri tarafından giriş sınavına tabi tutulur. Giriş sınavı, yazılı ve/veya sözlü yapılabilir.

3. Giriş sınavına alınan adayların Başarı Notu; ALES/ALES’e eş değer puanın %50’si ile yüksek lisans mezuniyet notunun %20’si, lisansa dayalı başvurularda lisans mezuniyet notunun %20’si, yabancı dil puanının %10’u ve giriş sınavının %20’si alınarak hesaplanır. Başarı notunun virgülden sonraki üç hanesi dikkate alınır.

 4. Adayların başarı notları en az 65 (altmış beş) olmak şartı ve lisans diplomaları ile başvuranlar için en az 75 puan olmak şartı ile en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere sıralanır ve adaylar başvuruda bulundukları programlara, ilan edilen kontenjanlara göre yerleştirilir. Eşit başarı puanına sahip olan adaylar arasında önceliğin belirlenmesinde; sırasıyla, ALES/ALES’e eş değer puanın yüksek lisans mezuniyet notu, lisans diploması ile başvurularda lisans mezuniyet notu, giriş sınavı puanı ve yabancı dil puanı yüksek olanlar tercih edilir.

5. Giriş sınavına girmeyen veya giriş sınav puanı 60 (altmış)’ın altında olan adaylar, değerlendirmeye alınmaz. Sonuçlar, puanlar büyükten küçüğe doğru sıralanarak Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün web sayfasında duyurulur.

6. Doktora programına lisans diplomasıyla başvuranlarda, en az 4.00 üzerinden 3.00 lisans not ortalamasına sahip olması ve ilgili ALES/ALES’e eş değer puanın en az 80 olması şartı aranır.

7. Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün web sayfasında yapılmış olan duyurular adaylara yönelik tebligat niteliğindedir. İlgili başvuru takvimi içerisinde web sayfasında yapılan duyurulara rağmen kayıt için müracaat etmeyen adaylar giriş sınavı sonucu kazanmış oldukları kayıt haklarını yitireceklerdir.

KESİN KAYITTA İSTENECEK BELGELER

1. Başvuru formunun çıktısı,

2. T.C. Kimlik Kartı (Nüfus Cüzdanı) fotokopisi,

3. Erkek öğrenciler için yeni tarihli askerlik durum belgesi,

4. ALES/ALES’e eş değer sınavlardan (Sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren beş yıl içerisinde) alınmış olan puanı gösterir sonuç belgesi,

5. Yüksek Lisans için Lisans, Doktora için Lisans ve Yüksek Lisans diplomasının aslı veya onaylı fotokopisi,

6. Yüksek Lisans için Lisans, Doktora için Lisans ve Yüksek Lisans mezuniyet not durum belgesinin aslı veya onaylı fotokopisi,

7. YDS/YÖKDİL veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen yabancı dil sınavlarından alınmış olan puanı gösterir sınav sonuç belgesi (Yabancı dil sınav sonuçlarının sınav tarihinden itibaren geçerlilik süresi 5 yıldır.),

8. Bir adet 4,5 x 6 cm boyutlu vesikalık fotoğraf (son altı ayda çekilmiş ve adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde olmalıdır),

9. İkinci Öğretim Tezli/Tezsiz Yüksek Lisans öğrenim ücretinin Ziraat Bankası Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi kurumsal tahsilât hesabına yatırıldığına dair banka dekontu,

10. Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında başvuran adaylardan Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde çalıştığına dair belge (Personel Kartı ve Görevlendirme Belgesi), 11. Bilecik Valiliği Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında başvuran adaylardan Bilecik Valiliğine bağlı kurumda çalıştığına dair belge (Personel Kartı ve Görevlendirme Belgesi)

Kaynak: BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ