GÜNDEM

BTS, BİLECİK'TE BASIN AÇIKLAMASI YAPTI

 

Cafer Elmas

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası genel merkezince birçok sivil toplum kuruluşu ve sendika öncülüğünde Demiryollarının Özelleştirilme Uygulamalarına karşı başlatılan yürüyüş Bilecik’te devam etti.

17 Kasım Pazartesi günü BTS, KESK, İTF ve EFT sendika temsilcileri tarafından 5 noktadan (Balıkesir, İstanbul(Halkalı), Van, Antep ve Zonguldak Garlarından) başlayan yürüyüş Bilecik’te İstasyon Mahallesi’nde bulunan Gar binasında yapılan basın açıklaması ile sürdü.


24 Kasım 2014 tarihinde demiryolları üzerinden doğu ve batı istikametinden gelecek olan yürüyüş kollarının Ankara Gar binasında saat 11.30'da buluşmasının ardından TCDD Genel Müdürlüğü önüne yürüyerek saat 12.30'da yapacakları basın açıklaması ile sonlandırılacak olan eylemde yürüyüşçüler Bilecik’te gar binasında basın açıklaması yaparak özelleştirmeye karşı tepkilerini ortaya koydu.

BTS 1 Nolu Şube Başkanı Mitat Ercan yaptığı konuşmada, 24 Kasım'da Ankara'da sonlandırılacak olan bir etkinlik tertip ettiklerini belirterek, "bu eyleme ihtiyaç duymamızın nedeni şu, 2013 Mayıs ayında TCDD'nin özelleştirilmesi ile ilgili bir yasa çıktı. Biz yine bu yasa öncesi yasanın yanlış olduğunu, yetersiz olduğunu, bunun ulaştırma projelerine uygun olmadığını her ne kadar söyledik, eylemlerimizi yaptıksa da bize rağmen yasa çıktı. Çünkü yandaş sendikalar ile görüşüyorlar, devlet güdümlü sendikalarla görüşüyorlar ve onlardan aldıkları güçle TCDD yasasını çıkarttılar. Bu ülkede TCDD'nin özelleştirilmesinin ne kadar erken olduğunu, yanlış olduğunu süre içerisinde göreceğiz. Son 3-4 yıldır buradan Anadolu'ya bir tren gitmiyor. Bakın bir Yüksek Hızlı Tren yaptılar yukarıdan hızla geçip gidiyor. Bilecik'te acaba Yüksek Hızlı Tren ne getirecek, ne götürecek. Buradan Afyon'a, buradan Anadolu'nun herhangi bir bölgesine hangi trenle gideceksiniz. İşte bu yasayla birlikte birçok demiryolcu arkadaşımızda ben acaba yarın ne olacağım, ben acaba çocuğumu hangi okul yazdıracağım, nerede ev alsam gibi korkunç tereddütler içerisinde bir süre işliyor. Hiçbir arkadaş bir yerde kalıcı olamayacak kadar tereddüt içerisinde. Ben 29 yıllık makinistim eğer beni yarın başka yere vereceğini düşünerek fren yapsam nasıl yaparım sizce. Onun için bütün demiryolcu arkadaşların kafası karışık, 2015 itibariyle kimin nerede hangi görevde olacağı konusunda bir belirsizlik var. Bu konuda genel merkezimiz defalarca görüşme yapmasına rağmen Genel Müdürlükten arkadaşların ikametlerine uygun yerde kalmaları konusunda bir teminat alamadık. Biz Genel Müdürlük'ten şu sözü almak istiyoruz, evet bir geçiş süreci var ama bu geçiş sürecinde hiçbir arkadaşın burnu kanamayacak, herkes ikametgahına uygun yerde görevine devam edecek sözünü almak istiyoruz. Bu nedenle kamuoyuna bunu duyuruyoruz" dedi.

                BTS MYK Hukuk Sekreteri Coşkun Çetinkaya da yaptığı konuşmada, birçok arkadaşlarının vekalet görevlerde başka illere sürekli gönderildiklerini belirterek, "bukadar uygulamalarda haksızlıklar, keyfilikler devam etmektedir ki gün ve gün artık iş kazası adı altında iş cinayetleri hergün ve hergün çalışanların canını alıyor. Bunun tek sorumlusu hükümet ve siyasi iradedir. Bu anlamda bunları kadere bağlayıp bu ölümlerin karşısında sadece seyirci kalmak ne emekçilere, ne de halkımızın genel tutumuna yakışan bir durum değildir. Onun için buradan tekrar buna gözyuman siyasi iktidarı kınıyoruz. Bu yandaş sendikalar kimseye birşey olmayacak diyordu bu yılın başında 519 arkadaşımızın işyeri değiştirildi. Bu yürüyüşü dört bir taraftan devam ettiriyoruz. Pazartesi günü Ankara'da buluşacağız, yurtdışından da üye olan sendikalar bizi desteklemek için Ankara'da onlarla buluşacağız. Genel Müdür Süleyman Karaman'la bir görüşme talep edeceğiz, taleplerimizi orada dile getireceğiz' dedi.