BİLECİK

Dip Teknik Servis işletmecisi Ömer Boyraz’dan Dikkat Çeken Değerlendirme

Sıfır telefonların ardından ikinci el cep telefonu fiyatları da yükselişe geçti.  Apple ve Android işlemci akıllı telefonların ikinci elleri de cep yakmaya başladı. Fiyatlar neredeyse haftalık değişim gösterirken vatandaşlar çareyi elinde bulunan telefonları tamir ettirmekte buldu.

Bilecik’te telefon satışı ve tamiri yapan Dip Teknik Servis işletmecisi Ömer Boyraz, ilimizdeki ikinci el telefon piyasası hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu.  Son yıllarda hem artan döviz kurları hem de artan vergi oranlarıyla beraber sıfır akıllı telefon fiyatlarının çok yükseldiğini kaydeden Boyraz, sıfır telefon satışlarının durma noktasına geldiğini söyledi.

Boyraz, bir süredir vatandaşların ikinci el akıllı telefonlara yöneldiğini belirtirken son dönemde bu satışlarında azaldığını ifade etti. Vatandaşların artık telefon almak yerine elindeki mevcut telefonları tamir ettirerek olabildiğince kullanmaya çalıştıklarını söyleyen Boyraz, “Vatandaşlar artık sıfır ya da ikinci el telefon almaktansa ellerinde bulunan telefonları tamir ettiriyorlar. Ellerindeki telefon ne kadar kullanılamaz hale gelse de telefon fiyatlarından dolayı herhangi bir alım yapmıyorlar.” dedi. İkinci el telefon alırken vatandaşların dikkatli olması gerektiğini ifade eden Boyraz, “İkinci el telefon alırken değişen parçalara ve ekrana özellikler bakılması gerekir.” önerisinde bulundu. Boyraz, verdiği bilgilerde şu ifadelere yer verdi:

“DOLARDAN EN ÇOK ETKİLENEN SEKTÖRÜZ”

“Şu an dolar kurunun yükselmesi ile beraber piyasalar darboğaza girdi. Dolar kurunun yükselmesinden en çok etkilenen sektörlerden birisi de biziz. Okulların açılmasıyla vatandaşların masrafları da arttı. Artan doğalgaz, elektrik fiyatları bizim sektörümüzü de etkilemeye başladı.

“YÜZDE 50’LİK BİR SATIŞ KAYBIMIZ VAR”

Sıfır ve ikinci el telefon satışları yapıyoruz. Ancak sıfır telefonlara rağbet oldukça düştü. İkinci el telefonlarda da geçen senelere göre yüzde 50’lik bir satış kaybımız var. Bunun sebebi ise insanlar yeni bir cihaz alabilecek durumda değiller. Artan maliyetler, yükselen fiyatlar bizim sektörümüzü de çok etkiliyor.

“TAMİRE İLGİ DAHA YOĞUN”

Artık vatandaşlar mevcut telefonlarını tamir ettirerek telefonlarını kullanmaya devam ediyor. Vatandaşlarımız ellerinden geldiğince ellerindeki telefonlarla idare etmeye çalışıyorlar. Daha önce okula yeni başlayan öğrenciler piyasayı hareketlendiriyordu. Ancak şu anda kira fiyatları da arttı. Bu yüzden piyasada herhangi bir hareketlilik yok.

“TAKSİTLE ALDIKLARI TELEFONU ZARARINA SATIYORLAR”

İkinci el telefon fiyatları 5 bin liradan başlıyor. Bilecik’te en çok satış yaptığımız cihazlar 6-7 bin lira civarında oluyor. Elimizde olan yüksek fiyatlı cihazları satamıyoruz ve büyükşehirlerdeki müşterilere yolluyoruz.

Kış aylarına yaklaştığımızda da telefon bozdurma dediğimiz olaylar da başlıyor. Faturasını ödeyemeyen vatandaşlar genellikle emekli vatandaşlar oluyor, telefon faturalarının üzerine taksitle telefon alıp onu bize satıyorlar. Taksitle aldığı telefonu bize gelip peşin olarak zararına satıyor. Burada yaklaşık yüzde 30’luk bir kaybı oluyor.

“BU İŞİN ORTA YOLUNU BİR TÜRLÜ BULAMADIK”

Piyasada büyük bir dengesizlik var. Bugün aldığımız ürünü yarın kaça satacağımız belli olmuyor. Fiyatlar bir anda düşüyor ya da bir anda çıkıyor. Dolar kurunun bir anda düşmesiyle önceki kurla aldığımız ürünlerde zarara uğruyoruz. Stokta ürünümüz yoksa bu da bize zarar olarak dönüyor. Bu işin orta yolunu bir türlü bulamadık.

İKİNCİ EL TELEFON ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Elektronik cihazları eskiden olduğu gibi sadece işimizi kolaylaştırmak için ya da lüks bir araç olarak kullanmıyoruz. Özellikle Covid-19 döneminde evde daha çok vakit geçirdiğimiz için iş görüşmelerini, sosyal ilişkileri hatta alışverişi bile elektronik cihazlar üzerinden yapıyoruz. Bunların en aktif kullanılanı devamlı elimizde tuttuğumuz cep telefonlarıdır. Sokakta ya da evde cep telefonu daima yakınımızda duran ve her türlü iletişimimizi sağlayan vazgeçilmez parçalarımız haline geldiler. Ancak dolar kurunun hızlı artışıyla beraber istediğimiz özelliklere sahip bir cep telefonu satın almak oldukça zorlaştı. Bu nedenle özellikle son dönemde ikinci el cep telefonu pazarına olan ilgi gittikçe arttı.  

Hem gelişmiş özellikleri olan hem de uygun fiyata sahip ikinci el bir telefona sahip olmak için dikkat etmeniz gereken bazı faktörler var. En ufak bir dikkatsizlik bile bütçenize büyük zararlar verebilir. Yapmanız gereken ilk şey almak istediğiniz ikinci el telefonun sistemde kayıtlı olup olmadığını kontrol etmektir. 

Sistemde kayıtlı olmayan ya da satın aldığınız kişiden başkasına ait görünen telefonlar başınıza büyük işler açabilir. Bunun için telefonu satın aldığınız yerin güvenli olması oldukça önemlidir. İkinci el telefon alırken dikkat etmeniz gerekenler cihazın satın alındığı yerin güvenli olması ve hasar kontrolüdür. 

Fiyata Dikkat Edin

İkinci el telefon alırken dikkat etmeniz gerekenler konusunda en önemli unsur cihazın fiyatıdır. İkinci el cep telefonunu satın almadan önce kapsamlı bir şekilde araştırma yapmalısınız. Piyasa değerinin çok altında kalan cihazlardan uzak durmalısınız. 

İmkanınız varsa satıcıyla iletişime geçerek fiyatın neden bu kadar az olduğunu sorabilir ve öğrenebilirsiniz. Bazı durumlarda faturası olmayan ikinci el cep telefonları daha ucuz olabiliyor. Ancak bunlara itibar etmemelisiniz çünkü fatura daha sonra çıkabilecek problemler için sağlam bir güvence sunar. Piyasa değerinin çok üstünde olan hatta sıfırıyla aynı fiyatta olan cihazlardan da uzak durmalısınız. Bütçenize daha uygun olduğu için ikinci el telefon alırken daha büyük bir kayba uğramayın.

 IMEI Kaydını Sistemden Kontrol Etmek

IMEI kaydına bakmak ikinci el telefon alırken dikkat etmeniz gerekenler konusunda size en büyük güvenceyi verecek olandır. E-devletten kolayca yapacağınız IMEI kaydı kontrolü telefonun yasal yollarla ülkeyi girip girmediğini anlamanıza yardımcı olur. 

Aldığınız ikinci el telefonun kaydının sistemde bulunmaması cihazın kaçak olarak ülkeye getirildiğini gösterir. Ayrıca cep telefonunun sistemde geçici bir kaydı varsa karşı taraftan cihazın belgelerini isteyin. Eğer size bunları veremiyorsa muhtemelen yine illegal bir durum söz konusudur. Bu ikinci el cep telefonunu sadece 6 ay kullanabilirsiniz, cihaz daha sonra otomatik olarak kapanır. IMEI kaydı sistem üzerinde başka bir cihaza ait olarak görünüyorsa telefonun çalıntı olma ihtimali oldukça yüksektir. Bu nedenle arada güvenli bir aracının olduğu bir alışveriş yapmak fazlasıyla önemlidir. 

Dokunmatiği Test Edin

Cep telefonlarının tuşlarının gittikçe azalması hatta tamamen kullanım dışı kalması sebebiyle ekranın dokunmatik sistemi daha da önem kazandı. Bu nedenle ikinci el telefon elinize geçtiği ilk anda ekranı ve dokunmatiği test etmelisiniz. İkinci el telefonlar güvenli internet sitelerinden fiziksel olarak sıfırlanmış bir şekilde gelir ama cihazı diğer kanallardan edindiyseniz ekran üzerinde çatlak olup olmadığına bakın. Ufak bir çatlak daha sonra büyük bir kırığa dönüşüp size büyük masraflar çıkarabilir. 

Bütçenize daha uygun diye aldığınız ikinci el telefon için tamiratıyla birlikte sıfırıyla aynı parayı ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ekran kontrolünü yaptıktan sonra tuş kilidini açarak dokunmatik sistemin algı hızını da test etmelisiniz. Bunun için ekrandaki sekmelere dokunmanız ve menüler arasında ekranı kaydırarak geçiş yapmanız yeterlidir. İkinci el telefon alırken dikkat etmeniz gerekenler konusunda ekran kontrolü size cihazın tamirat ve hasar geçmişiyle ilgili de önemli bilgiler verir.  

Aksesuarların Tam Olmasına Dikkat Etmek

İkinci el telefon alırken dikkat etmeniz gerekenler konusunda önemli unsurlardan biri de aksesuarlarının tam olmasıdır. İkinci el telefon aldığınızda cihaz size fiziksel olarak sıfırlanmış bir şekilde gelir. Aynı zamanda aksesuarlarıyla birlikte kutulanmış bir şekilde size ulaşır. Ancak başka kanallardan ikinci el telefon alışverişi yaptıysanız size gelen kulaklık ve şarj cihazının orijinal olduğundan emin olun. 

Özellikle orijinal olmayan şarj cihazları bataryanın ömrünü azaltır ve daha sonra bataryayı değiştirmek zorunda kalırsınız. Bu da fiyatı bütçenize uygun diye aldığınız ikinci el telefonun size parça değişimi yüzünden daha pahalıya mâl olmasına sebep olur. Aynı zamanda kulaklığın sıfır olması da oldukça önemlidir. Gelen kulaklığın kullanılmamış olmasına dikkat edin. Bu konuda yapacağınız en ufak bir ihmal sağlığınızın bozulmasına neden olabilir.

 Kamera ve Mikrofon Kontrolü Yapın

Alacağımız cep telefonu modelini bile çoğu zaman görüntü kalitesine göre belirlediğimiz günümüzde kamera kontrolü oldukça önem taşır. Bunu yapabilmek için ikinci el telefon size ulaştığı an fiziksel yapısına baktıktan sonra kamera işlevini deneyin. Önce kamerayı açıp birkaç fotoğraf ve video çekin, daha sonra bunlara bakarak görüntü kalitesini ve lensleri test edin. Fotoğrafı yakınlaştırıp uzaklaştırarak ekranda ölü piksel veya sensörde bir sorun olup olmadığını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Portre ya da flaşlı modda fotoğraflar çekmeyi deneyerek cihazın kamera kalitesi konusunda daha kapsamlı bir fikre sahip olabilirsiniz.

Telefonla gerekli iletişimi kurabilmek için mikrofonun kalitesi de oldukça önem taşır. Bunu kontrol etmek için de ikinci el cep telefonu size ulaşır ulaşmaz hattınızı takıp yakınlarınızı arayabilirsiniz. Aynı zamanda ses kaydı yapıp daha sonra dinleyerek de bu testi yapabilirsiniz. Bu şekilde sesiniz karşı tarafa net bir şekilde ulaşıyor mu ya da seste herhangi bir bozulma oluyor mu sorularına cevap bulmuş olursunuz. Bu denemelerle telefonların en sık kullanılan kamera ve mikrofon işlevlerinin sağlam olduğundan emin olarak cihazı uzun yıllar boyunca kullanabilirsiniz."