Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü, mevsimsel grip döneminde halkın sağlık bilincini artırmak amacıyla önemli uyarılarda bulundu. Diyetisyen Yağmur Gökçen Sezer Ak, grip ve beslenmenin bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini anlatarak, alınması gereken önlemleri sıraladı.
Diyetisyen Ak, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde dengeli ve mevsime uygun beslenmenin önemine vurgu yaptı. "Vitamin, mineral, yağ asitleri ve polifenoller açısından zengin besinler tüketmek, vücudun virüslere karşı direncini artırıyor," diyen uzman, besin çeşitliliğinin artırılmasının gerekliliğini ifade etti. Her gün farklı besin gruplarından yeterli miktarda tüketim sağlanırken, ihtiyaç fazlası tüketiminin obeziteye yol açabileceği ve obezitenin de bağışıklığı olumsuz etkilediği hatırlatırken şu bilgileri katardı:
“Grip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Temel olarak hasta bireylerin öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında yaydıkları damlacıkların, sağlıklı bireyler tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşmaktadır. Grip aşısı, el yıkama, kişisel hijyen, sosyal mesafe ve bağışıklığı geliştirmek gripten korunmada en önemli yöntemlerdendir.
Bağışıklığı güçlendirmek için sağlıklı; vitamin, mineral, yağ asitleri ve polifenollerden zengin mevsimine uygun dengeli beslenmek önemlidir. Sağlıklı beslenme direkt olarak virüslere karşı savaşmaya da bağışıklık sistemini geliştirmeye de katkıda bulunur. Besin çeşitliliği arttırılmalı ve her gün çeşitli besin gruplarında yer alan besinlerden ihtiyaç kadar tüketilmelidir, ihtiyaçtan fazla tüketimin obeziteye yol açabileceği obezitenin ise bağışıklık sistemini olumsuz etkilediği unutulmamalıdır. Hazır paketli ürün tüketimi sınırlandırılmalıdır. Düzenli yemek yeme alışkanlığı edinilmeli ve evde yemek yeme sıklığı arttırılmalıdır. Yetişkin bir birey günde az 400 g sebze ve meyve tüketmelidir, sebze ve meyvelerin mevsime uygun olarak tüketilmesine özen gösterilmelidir. Kırmızıbiber, brokoli, havuç, yumurta, ıspanak, pazı, bal kabağı, roka, maydanoz A vitamini; greyfurt, portakal, mandalina, kivi, limon, kırmızıbiber, taze koyu yeşil yapraklılar C vitamini; ay çekirdeği, fındık, badem, ay çiçek ve zeytinyağı E vitamininin kış mevsiminde tüketilebilecek kaynaklarıdır. A, D, E ve C vitaminleri vücudun yapım ve onarım süreçlerine katıldığı için bağışıklık sisteminde önemli rol oynamaktadır. Sıvı tüketimi arttırılmalı, günde en az 8-10 su bardağı su tüketilmelidir. Ateş, kusma, ishal gibi durumların varlığında vücudun su kaybının arttığı tüketilen su miktarının da arttırılması gerektiği unutulmamalıdır. Düzenli yapılan fiziksel aktivite stresi azaltır, uyku kalitesini arttırır, ruh haline iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Düzenli fiziksel aktivite hayat tarzı haline getirilmelidir. Tütün ve alkol kullanımından uzak durulmalıdır. Hem sağlıklı hem hasta bireylerin mevsimsel grip dönemlerinde zorunlu olmadıkça kalabalık ortamlarda bulunmamalarının hastalığın diğer kişilere bulaşmasını önlediği unutulmamalıdır.”