Bilecik’in Pazaryeri İlçesine bağlı Kınık Köyünde yapılan Kınık Çömlekçiliği Seramik yapımı el sanatlarında önemli bir yeri tutuyor.. Geçtiğimiz yüzyılın başında Bulgaristan’dan ülkemize göç eden ünlü seramik ustası Şakir Ağa sayesinde seramik yapımı ile tanışan Kınık Köylüleri, 45–50 civarını bulan atölyelerde 120 yıldır bu sanatı gerçekleştiriyor.

Kaliteli seramik için en önemli unsur olan fildişi tonundaki fon astarının en kusursuz şekilde uygulanabileceği çamurun Kınık Köyü topraklarında olması Kınık çömleklerine ayrı bir değer katıyor.

En iyi toprak katmanına ulaşabilmek için 5m derinliğe inilerek Anadolu’da en yaygın yeraltı tekniği ile işlenen Kınık çömlek ve seramiği, krem fildişi rengi fon üzerine bej, koyu yeşil, lacivert, kobalt mavisi, turuncu, kahverengi gibi renklerde desenler verilmekte, Kınıklı erkeklerin ellerinde şekillenen toprak Kınık’lı kadınların verdiği ruh ve el emeği ile süslenerek, vazodan, bardağa, testiden güvece kadar her türlü hediyelik eşya haline getiriliyor. Toptan ve perakende alışveriş olanakları bulunan köy Türkiye’nin ilk çömlekçilik araştırma ve uygulama köyü olarak da hizmete başlamış durumda. Türkiye’nin hemen her üniversitesinden öğrenciler Kınık Köyüne pratik yapmak üzere geliyorlar.

Pazaryeri ilçesine bağlı Kınık Köyü, el emeği ile göz nurunun sanata döndüğü köylerden birisi. Kınık Köyü de her Anadolu köyü gibi göç dalgası ile bir yerlere savrulmuş insanlar yetiştirmiştir. Köyde yaşayanlar ise geçimini çiftçilik ve el sanatlarından kazandıkları ile temin etmektedir. Genellikle tek katlı, ahşap ve kerpiçten örülü evlerde yaşayan halk, gün boyunca bazen tarlada, bazen de atölyeye verdiği avlusunun bir köşesindeki tezgahlarda çalışmaktadır.

Bu şaheserler  ortaya çıkmadan önce köylüler yakın civarsan kırmızı toprak diye adlandırılan ve çömlekçilikte kullanılan kil maddesini getiriyor ve bir gün dinlendiriyorlar. Ardından bu toprağa aktarma usulü ile homojenik kazandırıyorlar. Mkineden geçirdikten sonra elle çalışılacak duruma gelen hamur ile vazo, amfora, saksı, küllük, güveç, dekoratif büyük vazo, sürahi, ibrik, fincan, çömlek, çaydanlık, darbuka… ve en çok da kiremit adıyla anılan balık tavaları ve diğer süs eşyaları yapıyorlar.

El Sanatları ve Hediyelik Eşyalar Pazaryeri ilçesinin Kınık köyünde yaklaşık yüz yıldan beri süregelen toprak ürünleri eşya yapımcılığı "çömlekçilik” gittikçe yaygınlaşarak gelişmiştir.

Önceleri yalnızca su kabı, sürahi ve testi gibi ürünler yapılırken, zamanla ürün çeşitleri ço-ğalmış, çanak çömlek yapımıyla uğraşan atölye ve insan sayısında da önemli artışlar olmuştur. Ya-pım sürecinde, Kınık köyü yataklarından çıkan kırmızı kil çeşitli işleme aşamalarından geçirildikten sonra karıştırılarak kalitesinin artması sağlanır ve helezondan geçirilerek vakumlanır. Daha sonra şekillendirilmeye hazır hale gelen çamur el ile işlenip fırınlanır.

Kınık köyünde yapılan el sanatları başta İstanbul, İzmir, Ankara, Bursa gibi büyük şehirler-de büyük rağbet görmektedir.

Köyün toprağının çömlek yapmaya uygunluğu ve köy halkının geçmişte Bulgaristan’dan getirdiği toprak el işleri sanatı, Kınık köyünün bu alanda gelişmesine yol açmış. 

Zaman içinde yapılan ürünler köye haklı bir şöhret kazandırmış, bölgede aranan marka olmuştur.  

Yakın zamana kadar Köy halkının tamamına yakını toprak ürün imalatıyla uğraşmış. 

Günümüzde maharetli ellerde şekillenen ve fırında olgunlaşan testi, saksı, vazo, demlik, küllük, kumbara ve biblolar el emeği ve göz nuruyla bezendikten sonra birer sanat eseri olarak turistik amaçla, güveç ve balık tavaları ise kullanım amacı ile satılmaktadır.

Kaynak: KORKMAZ KESİK