Merhaba dijitalleşme yolundaki Bilecik;

Geçtiğimiz hafta köşe yazımın konusu Dünya trendi olan "dijitalleşme(k)" ve Bulut tohumlama, yapay yağmurlar gibi başlık altında bazı noktalara dikkat çekmeye çalışmıştım. Biraz hatırlayacak olursak, Artık "teknolojiyi" "elinde tutan Dünya'nın hakimi olacak" görüşü hakim iken "ilköğretim" sıralarında olan çocuklarımızın önemine dikkat çekerek, çocuklarımız eğitim hayatlarında dijjitalleşmeye nasıl yönlendiriliyor? Hangi kapıların açılmasında farkındalık sağlanıyor? sorularıyla eğitimdeki atakları, gelişmeleri bir nevi merak ettiğimizi duyurmuştum. İklimsel veya uzay, teknoloji bakımından çok çeşitli denemeler yapan ülkelerin olduğu ve Türkiye olarak milli çalışmalar içinde bazı hazırlıkların başlatıldığını ifade etmiştim. Ülkemizin ataklarına, girişimlerine kayıtsız kalmamamız gerekir. Bizlerde Bilecik'te kendi yerelimizde bize düşen sorumlulukları yerine getirmek için çocuklarımızı nasıl hazırladığımızı sormuştum!
Köşe yazımın konusunun bir muhatabı da Bilecik İl Milli Eğitim Müdürlüğü olan değerli kurumumuzdan cevap gelir beklentim ne yazıkki gerçekleşmedi. Bu alandaki yapılan yada yapılmayan bir çalışma içinde bulunduklarıyla ilgili herhangi bir açıklama gelmedi.
Fakat beni sevindiren bir başka hadise gerçekleşti. Basın olarak her türlü okullarda yapılacak projelerin duyurulması, seslerine ses vermesi konusunda, bir takım desteklerin alınması için gazete olarak basın-yayın faaliyetiyle "gündeme getirme" noktasında her daim destekçiyiz şeklinde ifade etmiştim. Bunu yerine getirmek adına bu gelişmeye yer vermek istedim.
BAŞARINIZ DAİM OLSUN
 Köşe yazımı yazıp gazeteye verdiğimin ertesi günü Anadolu Ajansının bir haberine göre Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansının (BEBKA) desteğiyle Bilecik'te gençlere üniversite yerleşkesinde insansız hava araçları (İHA) üretimi ve pilotluğu konularında eğitim verilmeye başlandığının haberi yayınlandı.
Bu çalışmaların olduğunu okuduğumda çok sevindim ve gençlere böyle imkanlar tanıyan kurumlarımızın, desteğini alan çocuklar ve Bilecik'in başarıları daim olsun.
"Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesinde (BŞEÜ) kompozit ve insansız hava araçları konularını kapsayan eğitim programının ilk aşamasına lise ve üniversite öğrencilerinden oluşan 45 kişilik grup katıldığı, Çelik alüminyum kalıplar kullanılarak fiber ve karbon fiberden kamikaze dronun yapılışını 6 haftada profesyonellerinden öğrenecek gençler, İHA pilotluğu konusunda da deneyim kazandığı" bilgileri haberin detaylarında yer alıyor.
Değerli meslekdaş büyüğümüz Anadolu Ajansı Muhabiri Muhsin Arslan'ın  "Bilecik'te gençler insansız hava araçlarını üretmeyi ve kullanmayı öğreniyor" özel haberinin konusunu bu haftadaki köşemde yer vermek istedim.
Başarılar, çalışmayla kazanılır. Fakat örnek teşkil etmesi bakımından da paylaşılması, haber haline gelmesi mühimdir.
Haberin detaylarında dikkatimi çeken diğer bir nokta ise, BŞEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sıddıka Özkaldı Karakuş,  eğitimlerin 15-30 yaş grubu gençleri kapsadığını,  temel eğitimin 4 hafta süreceğini, son 2 haftada ise başka katılmak isteyenler olursa onları da sürece dahil edeceklerini söylüyor.
Bizde bu köşeden ilgilisine, taliplisine duyurmuş olalım. Bu haberden anladığımız üzere siz çocuklar, gençler böylesi güzel çalışmalara talip oldukça, imkanlar, fırsatların açılabileceği şansınızın olduğunu anlıyoruz. Enerjinizi ve değerli vaktinizi lütfen böylesi güzel projelerin içinde yer alarak geçirin.
HERKES KENDİ ÜLKESİNE HİZMET EDER!
Son olarak Ülke genelinde yerli ve milli projelerin önemsendiği günümüzde,  BŞEÜ Elektrik ve Elektronik Bölümü son sınıf öğrencisi Çadlı Aicha Annour Mahamat, çocukluğundan bu yana pilot olmak istediğini açıklıyor. Çünkü bunun sebebi çocuklukta edindirilen bazı kazanımlar ile yaşam rotamızı belirleriz. Günün çoğu zamanını okullarda geçiren çocuklara bu tür hayalleri ve teknik bilgileri okul sıralarında kazandırabilirsek Mahamat gibi geleceğe kendilerini hazırlayacaklardır.

Yine Azerbaycanlı Elmira Aslanova, bu eğitimler sonrasında, kendi ülkesine katkı sağlamak istediğini belirtiyor.  Bu ifadeye lütfen dikkat buyurun. Başka bir ülkede eğitim alsa dahi, kendi ülkesine faydalı olmak için mücadele veriyor. Bencede doğru düşünüyor o halde bize düşen bir şeyler daha şekilleniyor. Kendi yurduna hizmet edecek, geliştirecek evlatlarımıza ihtiyacımız var. O halde ilkokul sıralarında daha bu aşıyı bilinç kazandırmak için yapmalıyız. Geç kalmadan!
Neyse ki, Bilecik Refik Arslan Öztürk Fen Lisesi 2'nci sınıf öğrencisi Ceylin Eryılmaz  hobi olarak havacılıkla yakından ilgilendiğini öğrenmem ile içimize su serpti. Başarıların daim Ceylin ve niceleri olsun.