Gölpazarında zamana karşı direnmiş ayakta kalmayı başarmış asırlık evler restore ediliyor. Turizme kazandırılıyor. Sırada bekleyen böyle yüzlerce ev var.

Gölpazarı’nın büyük bir zen­gin­li­ği olan ge­le­nek­sel mi­ma­ri­yi ve kül­tü­rü yan­sı­tan ta­ri­hi ev­le­r res­to­re edilir­ken, diğer yan­dan sokak sağ­lık­laş­tır­ma ve çevre dü­zen­le­me­si ça­lış­ma­la­rı­ da ilçenin gü­zel­li­ği­ne gü­zel­lik kat­ma­ya devam edi­yo­r.

Gölpazarı ilçesi göç yolları üzerinde bulunduğu için çok eski zamanlardan itibaren milletlerin uğrak yeri haline gelmiş olup çok çeşitli uygarlıklara ev sahipliği yapmıştır. Hitit, Frig, Lidya, Pers, Roma, Doğu Roma ve son olarak Osmanlı Beyliğinin eline geçerek Türk hâkimiyeti altına girmiştir. Ne yazık ki Gölpazarı’nı da içine alan ve günümüzde de tam olarak yazıları çözülemediği için Frig uygarlığının buradaki bıraktığı eserler hakkında pek az şey bilinmektedir. Osman Bey yönünü batıya çevirmiş ve Göl-Flanoz(Gölpazarı)’u fethetmiştir. Köse Mihal’in torunu Gazi Mihal Bey’in Gölpazarı’nın kurucularından olduğu tarihçilerin ittifak ettikleri konulardan biridir. Gazi Mihal Bey I. Mehmet ve II. Murat dönemlerinde Rumeli’deki askeri faaliyetlerde başarılı olmuş, özellikle Bulgaristan’ın fethinde büyük yararlılıklar göstermiştir. Türbesi Gazi Mihal Bey Camii haziresindedir. İlçe Osmanlılar zamanında Resulşel, Dönen, Akçaoba, Akçaova gibi isimler almıştır. İlçenin Osmanlılara katılmasından sonra güney yönünde bulunan gölün kenarında büyük bir kır pazarı kurulmuş ve bu yüzden ilçe Gölpazarı adını almıştır. İlçede Köse Mihal’ in torunu Mihal Gazi tarafından (1416-1419 yıllarında) Taşhan, Mihalgazi Camii, Hamam ve Zincirlikuyu yaptırılmıştır. Küçük Yenice köyü’ nün batısında Sakarya nehri kıyısında ayak kalıntıları olan bir taş köprü bulunduğu ve İstanbul-Bağdat yolunun buradan geçtiği söylenmektedir. Osmanlılar döneminde çeşitli Türk Eserleriyle süslenmiş olan Gölpazarı, Bursa (Hüdavendigar ) sancağı sınırları içinde Bilecik (Ertuğrul ) kazasına bağlı bir bucak iken, 1926 yılında Bilecik iline bağlı bir ilçe olmuştur.

Gölpazarı antik çağlardan ve Osmanlı’dan bu yana yerleşim merkezi olan bir ilçe olarak bazı tarihi kalıntı ve eserlere sahiptir. Restorasyonu yapılmış olan ve önemli tarihi ve kültürel değerler oluşturan Mihal Gazi Cami, Taşhan(Mihal Bey Hanı) ve Hamam kültür ve turizm açısından en önemli yapılardır. Ayrıca Frig Kralı Gordios’a ait olduğu düşünülen Gordios Kaya Mezarı da bu ilçede bulunmaktadır. Ayrıca ilçede her yıl Temmuz aylarında kiraz festivali düzenlenmektedir. İlçenin Üzümlü, Kurşunlu gibi otantik köyleri bulunmaktadır. Gölpazarı, Geyve ve Taraklı’dan Nallıhan ve Beypazarı’na uzanan Orta Sakarya Vadisi içerisinde bir turizm destinasyonu olabilme potansiyeline sahiptir.

Kaynak: KEMAL ATLAN