HIDIRELLEZ

Baharın müjdecisi Hıdırellez; Orta Asya, Ortadoğu, Anadolu ve Balkanlar'da bir kez daha kutlanmak için geldi çattı.

Hıdırellez günü, dünyada darda kalanların yardımcısı olduğu düşünülen Hızır ile denizlerin hakimi olduğuna inanılan İlyas'ın yeryüzünde buluştukları gün olarak düşünülür ve kutlanılırken, baharın müjdecisi olarak ta bilinmekte.

Uzun bir pandemi sürecinin ardından bu yıl özellikle köylerde hıdırellez coşkusu bir kez daha kutlanmaya hazırlanılırken, insanlar birbirleri ile buluşup kaynaşma ve birlikteliğin güzel örneklerinden birini daha göstermeye hazırlanıyorlar.

Ülkemizde Hıdırellez Bayramı 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gece kutlanırken, baharın ve doğanın uyanmasının ilk günü olarak kabul ediliyor. Hıdırellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında çeşitli ikramların dağıtılması ile düzenleniyor. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denilirken, Hıdırellez zamanı baharın taze bitkilerinin, taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri ile kazan kazan pişen pilavların verdiği lezzet ayrı bir yeme adeti olarak insanların arasında uzun yıllardır sürdürülen adetlerden.

Hıdırellezde en yaygın olan adetlerden biri de dilek dilemek. Bu gelenek Hıdırellez akşamında yani 5 Mayıs akşam ezan vakti gerçekleştirilirken, sabahın erken saatlerinde de dileklerde bulunuluyor. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabilecek şekilde ağaçlara bağlanıyor. Ayrıca baharın en güzel çiçekleri kapılara takılırken, evlerde ise çeşitli baharatlarla yapılan tütsüler bolluk, bereket, sağlık ve afiyetin dilenmesi noktasında da çeşitli adetler olarak gözümüze çarpmakta.

Pandeminin yarattığı olumsuz havanın artık dağılarak insanların birbirleri ile kucaklaşıp, biraraya geldiği bu günlerde geleneksel adetlerden biri olan Hıdırellez ilimizde de tüm köylerde kutlanacak. Gelen misafirlere ikram edilecek pilavların lezzeti şimdiden herkese afiyet olsun. Bolluk, bereket tüm evlere ulaşsın.