Kirazın yağışlarla birlikte rekoltesinde artış yaşanması bekleniyor
Bilecik’te kiraz mevsiminin gelmesi ile birlikte özellikle Napolyon cinsi kiraza ilgi de artmaya başladı.
İl genelinde yaklaşık 24 bin 204 dekarda kiraz üretimi yapılıyor. Sakarya Nehri'nden beslenen verimli topraklara sahip alanlarda yetiştirilen kirazlar lezzeti ve kalitesiyle ilgi görüyor.
İlimizde rakımı yüksek birkaç köyde yetiştirilen Napolyon kirazı çok kaliteli ve birinci sınıf olup yurtdışına da ihraç edilmekte. Gölpazarı’ndan sonra en çok kiraz üretilen ilçe olan Yenipazar'da tarım ekonomisine kiraz yetiştiriciliğinin önemli bir katkısı bulunmakta.
Ülkemizde kiraz üretiminde önemli merkezlerden olan ve özellikle lezzetli kirazı ile meşhur Gölpazarı ilçemizde kiraz hasat mevsimi başladı. İlçede kiraz hasadı ile birlikte ihraç edilecek ve bu kapsamda kiraz alımı yapacak firmalarla görüşmelerde başlayacak. Gölpazarı kirazının yağışlarla birlikte daha kaliteli hale gelmesi ve rekoltesinde de artış yaşanması bekleniyor.
Kiraz, görüntüsünün güzelliği ve lezzetine doyum olmayan tadı ile oldukça ilgi gören bir meyve. Kiraz, C vitamini ve antioksidan açısından oldukça faydalı bir besin. İltihaplanmayı azaltarak, kalp sağlığını korumaya yardımcı olur ve uyku düzeninin iyileşmesine katkı sağlar. Kiraz, Haziran’dan Temmuz’a kadar olan mevsimde bulunan küçük, yuvarlak ve koyu kırmızı çekirdekli meyve olarak bilinmektedir. Çeşidine bağlı olarak büyüklükleri ve lezzetleri değişebilir.
Kiraz, çeşitli renk ve tatlarda bulunan küçük çekirdekli meyveler olarak bilinir. Renkleri sarıdan başlayarak koyu kırmızıya kadar değişebilir. Bütün çeşitleri lif, vitamin ve mineral açısından oldukça besleyicidir. 154 gr tatlı kirazda yaklaşık olarak şu besin değerleri bulunur: Kalori: 97, Protein: 2 gr, Karbonhidrat: 25 gr, Lif: 3 gr, C Vitamini: günlük değerin (GD) %18'i, Potasyum: GD'nin %10'u, Bakır: GD'nin %5'i, Manganez: GD’nin %5'i.
Bağışıklık sistemini ve cilt sağlığını koruma açısından C vitamini büyük önem taşır. Potasyum, kas kasılması, sinir fonksiyonlarının kontrolünde ve kan basıncının düzenlenmesinde kritik bir rol oynar. Kiraz, lif kaynağı olmasından dolayı yararlı olan bağırsak bakterilerini besler ve bağırsak düzenini sağlayarak sağlıklı bir sindirim sağlar. Ayrıca B vitaminleri, manganez, bakır, magnezyum ve K vitamini içermektedir.
Kirazın faydalarını sıralayacak olursak vücudumuzu toksinlerden arındırır. İçerdiği antioksidanlar kansere karşı koruyucudur. Kolesterol ve kan şekerini düşürmeye yardımcıdır. A, B, C vitamini, magnezyum ve kalsiyum açısından zengindir. İçerdiği A vitamini ile cildimizi güzelleştirir, çocuklarda büyümeye yardımcıdır.
Yüksek pektin ve çözülebilir lif sayesinde kolesterolü düşürücü etki gösterir. Fosfor zengini kiraz sinir sistemini güçlendirir, sakinleştirme özelliği vardır.
Gut ve romatoid artrit gibi eklem rahatsızlığı olanların kiraz tüketimi, ağrılarını azaltabilir. Kirazın sapları idrar söktürücüdür. Kabızlığı önlemede etkilidir. Bağışıklık sistemi fonksiyonunda önemli bir yeri olan melatonin içerir.
Kirazlar çok yan etkisi bulunmasa da tüketirken dikkat edilmesi gereken bir besindir. Özellikle irritabl bağırsak sendromuna yakın olan kişilerde ishal ve mide ağrısı gibi etkilere neden olabilir. Bazı kişilerin kiraz alerjisi olabilir bu durumda mutlaka tüketmeden önce uzman doktora danışarak alerji testi yaptırılması önerilmektedir.
Kiraz tükettikten sonra mide bulantısı, karın krampları, baş dönmesi, ağızda karıncalanma hissi, nefes almada zorluk veya dudak, dil veya boğazda şişme gibi belirtiler ortaya çıkıyorsa alerjiniz olabilir. Kiraz zehirli değildir fakat çekirdeklerinde bulunan hidrojen siyanüre dönüşen amigdalin içerir. Bu durumda çekirdekleri yutma durumunda tehlikeli olabilir. Betül Kesik