BİLECİK

KIYMETDÂR MARKASI TESCİLLENDİ

Bilecik'te kadın girişimci Kıymet Tunca'nın marka tescil belgesi için yaptığı başvurusu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylandı.

Tıbbi Aromatik Bitkilerden elde edilen ürünler alanında çalışmalar yürüten marka; "Kıymetdâr", Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 25/06/2024 tarihinden itibaren ON YIL süreyle tescil edilmiştir. Kadın Girişimci Kıymet Tunca konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi;

"Türk Patent Kurumuna 05.12.2022 yılında başvurarak başlattığımız "marka tescili" sürecimizi tamamlamış olmanın sevincini tüm Bilecik halkı ile paylaşmak isterim. Kıymetdâr Bitkiler markası için şuanda ürün geliştirme çabası ve gayreti içindeyim. 10 başlıkta hizmet sınıf talebimiz onaylanmış olup, bitkilerden elde edilen katma değer ürünleri üreticiden halka ulaştırılabilir misyonla çalışmalarımızı sürdüreceğiz.  2 bin kök (rosmarinus officinalis) türündeki biberiye tıbbi bitkisiyle tarımsal faaliyet sürdürüyoruz. Ayrıca ailemizde ceviz ve nar yetiştiriciliğide yapıldığı için elimizdeki ham maddeden katma değer ürün geliştirmek için harekete geçtim. Bunların neticesinde 2 çeşit soğuk sıkım sabit yağ elde edebildik.

MARKALAŞMA SÜRECİ...

Kadın Girişimci gazetemize yaptığı açıklamada markalaşma süreciyle ilgili şu bilgilere yer verdi.

"2020 yılında Bilecik Halk Eğitim Tıbbi Aromatik Bitkiler kursuna katılmamla başladı. Tıbbi Aromatik Bitkilere olan ilgim Bilecik dışındada çeşitli eğitimlere yönelmemi sağlamıştır. Daha sonra 2021 Yılında İnhisarda Kadın Kooperatifi kurucu ortaklığı ile şekil aldı.

Kooperatifimizi kurduktan sonra, BEBKA ve Bilecik Valiliğinin Kadın Girişimcilerine ve kadın kooperatiflerine yönelik düzenlediği mentorluk eğitimlerine de katıldım. Ürün tasarım ve yönetimi, lojistik ve stok yönetimi, liderlik ve ekip yönetimi, marka tasarımı ve yönetimi, dijital girişimcilik ve E-ticaret gibi online eğitimlerin hepsine katılarak kendimi bu alanlarda da geliştirme fırsatı buldum.

Eğitimlerden edindiğim bilğileri uygulamaya dökme kararım sebebiyle bitkisel yetiştiricilikle üretime başladım. Bu süreçteki kazandığım farkındalıkla kendi markamızı oluşturma fikri gelişti. Başvurumuzu yaptık ve  2 yıl gibi süre içinde tamamlandı. Kadınların çeşitli alanlarda eğitilmesi ile çok fazla yenilik ve farkındalık artırılabiliyor. Bunun canlı şahidiyiz diyebilirim."

"KATMA DEĞER ÜRÜN ÇIKARMAK İÇİN, ÇALIŞTIM"

Ayrıca bitki yetiştiriciliğinin yanı sıra "bitkisel yağ" çıkarmak için denemeler yaptığını ifade eden Tunca; hammadde kaynaklarının katma değer ürüne dönüştürülmesini önemsediğini söyledi.

"Derslerde edindiğim bilgiler üzerine, ilimizde yetişen ceviz ve nar ürünlerimize katma değer katarak nar çekirdeği yağı ve ceviz yağı üretim çalışmalarımız oldu.  Şuanda seri üretimimiz ne yazıkki yok. Deneme çalışmalarımız kadar ürün elde edebildiğimiz içinde mutluyum. Kendi imkanlarımla geldiğim şu noktada bir bayan olarak üretimin olması için imkanları zorluyorum. Çünkü Bilecik'in yetiştirdiği, okuttuğu bir evladıyım. Tarımsal üretimle  Bilecik'e katkı sunmayı önemsiyorum.

Ayrıca numune yağlarımızın kalite değerlerini anlayabilmek için, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi merkezi labaratuvarı uygulama ve araştırma merkezinde "BARUM", yağ analizlerini girişimcilik faaliyetlerim kapsamında yaptırmış bulunmaktayım. Üniversitemizin bu hizmeti büyük bir nimettir, sürecimize katkı ve çalışmalarından dolayı Barum ekibine minnettarım.

Henüz 1 yaşında olan biberiyelerin 3. yılında elde edebileceğimiz uçucu yağının analizlerini de yine "Barum"da yaptırmayı istiyorum." dedi.

KIYMETLİ BİR MARKA OLMA YOLUNDA...

"Kıymetdâr" köken itibariyle, Osmanlıcada "Kıymetli, değerli" anlamına geliyor. Benim içinde bitkiler, kıymetli olduğundan bu ismin çok anlamlı olduğunu düşündüm. Şuanda anlam itibariyle kıymetli bir markayız. Fakat kıymetli bir marka olabilmek için önce değerli ürünler çıkarabilmeyi, daha sonrada Bilecik halkının gönlünde yer tutabilecek için iyi ilişkiler  geliştirmekten geçtiğini biliyorum.

Üretim hedefimiz için daha profesyonel bir hizmet anlayışının bilgi birikiminden geçtiğine de inanıyorum. Bu sebeple 2. üniversite kapsamında AÖF Tarım Teknolojileri bölümünü okumaya başladım. KOSGEB Girişimcilik eğitimlerini tamamladım. Markalaşma hikayemizde çeşitli alanlarda süreç yönetimim bulunuyor. Umarım herşeyi en kısa sürede tamamlar ve seri üretimin yanı sıra işletme olma hayalimizi de gerçekleştirebiliriz. İnsan zor şartlarda olgunlaşıyor, şuana kadar hiç birşey kolay olmadı. Bundan sonra yine eğitimle üstesinden geleceğim çalışmalarımın bize ve ilimize hayırlı olmasını dilerim.

Kadın girişimcinin ve kadın girişimciliği fikrinin daha yaygınlaşması ve ülke ekonomisine katkı sağlaması için bu konuda çalışma yapmak isteyen kadınlarımıza yönelik teşvik, ve sübvansiyonların artırılarak devam etmesi hususuda son derece önem arz etmektedir.  " dedi.