AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar’ın Marmara Bölgesi ve özellikle Bursa için yaptığı deprem uyarısı dikkat çekerken, Bilecik’te de oluşabilecek deprem riski endişe yaratıyor.

6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, uzmanlar Marmara Bölgesi’ne yönelik uyarılarını sürdürüyor. Özellikle Bilecik’in çok yakınında bulunan Bursa'ya dikkat çeken uzmanlar, bölgedeki olası depremin risklerine dikkat çekti.

Marmara fayının her yıl 2,5 santimetre batıya doğru hareket ettiğini ve bu durumun büyük bir depremi tetikleyebileceğini vurgulayan Tatar, 1999 İzmit Depremi ile 1912 Mürefte (Şarköy) depremleri arasındaki alan henüz kırılmadığını belirterek “Her yıl 2 buçuk santimetre batıya doğru kayıyor. Fayın elastik sınırı aşıldığında, kırılma yaşanacak. 250 yıllık enerji birikimi göz önüne alındığında, bugüne kadar 6 ila 7 metre arasında yer değiştirmesi söz konusu. Bu tür bir hareketlilik, 7.2’den 7.8’e kadar değişen büyüklükte bir deprem üretebilir.” Dedi.

BİLECİK DE RİSK ALTINDA

Kuzey Anadolu Fay Hattı’nda bulunan Bilecik, MTA'nın güncellenmiş haritasına göre en riskli deprem bölgeleri arasında.

Diri Fay haritası güncellenirken, depremde en riskli bölgeler belli oldu. Bilecik'in de aralarında olduğu özellikle 10 il olası bir depremde büyük bir yıkımla karşı karşıya kalabilir.

Jeolojik olarak altı kayalık bir alana sahip olsa da olası bir depremden etkilenme durumu yüksek olan Bilecik’te özellikle alüvyon üzerine kurulu yerleşim alanları da var. Örneğin Bozüyük ve Osmaneli bu tehlike alanları içerisinde. Bu yerler Bilecik merkezden daha fazla deprem riski taşıyor. Diğer yandan deprem riskine dayanıksız binalar da endişeyi arttırıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ