MEŞHUR BOZA

Pazaryeri ilçemizin meşhur Bozası ünü ile tüm ülke çapında bilinmekte.

Boza, yabancı maddelerinden temizlenmiş pirinç, buğday, bulgur, mısır vb. hububatın kırma veya unlarından biri veya birkaçının içme suyu katılarak pişirilmesi ve beyaz şeker ilave edilerek tekniğine uygun olacak şekilde fermantasyona tabi tutulması ile hazırlanan bir mamuldur.

Boza; karbonhidrat, laktik asit, yağ, protein, diyet lifi ve vitamin içeriğine bağlı olarak besleyici bir gıdadır. Bugün Pazaryeri ilçemizde üretilen Boza, tüm ülke çapından kalitesi ile ismini duyurmuş bulunmaktadır.

Türkiye'de genellikle darıdan yapılan Boza, başka ülkelerde yapıldığı yerin başlıca ürününe göre mısır, arpa, çavdar, yulaf, buğday, karabuğday, Arnavut dansı, gernik gibi tahılların unu, bazen de pirinç ve ekmek nadir olarak da kenevir unu ve karamuk ile mayalandırılarak yapılır.

Boza, Mısır ve Kuzey Afrika sahilleriyle Akdenizli tüccar gemiciler aracılığıyla batıya, Hazar Denizi güneyinden doğuya, Asya içlerine ve Çin'e, İran ve Afganistan'a, Kafkaslardan kuzeye, Volga havzasına doğru geniş bir coğrafyaya yayılmış geleneksel bir ürün.

Pazaryeri (Pazarcık) Bozası, yüzyıllardır yapıla gelmektedir. Eskiden sadece bölgemizde yetiştirilen bileşenler ile yapılan ürün günümüzde çeşitli yöntemlerle yapıla gelmektedir. Ancak tescile konu olan Pazaryeri Bozası bileşenleri tamamen doğal ve ilçede yetişen ürünlerden oluşmaktadır.

Pazarcık (Pazaryeri) Bozası’nın ülkemizdeki diğer Boza çeşitlerine göre en önemli özelliği nesilden günümüze kadar yaşatılan ustalık özelliğidir. Ürün bileşenlerinin ve mevsim özelliklerinin Boza üretiminde etkisi çok fazla olmamasına rağmen uzun nesildir yaşatılan bilgi ve tecrübe ürünün gerçek aroma ve diğer özelliklerini oluşturmaktadır.

Pazaryeri Bozası bu nitelikleri ile bugün ülke çapında ününü korumaktadır.