BİLECİK

ORGAN BAĞIŞI BİLECİK’TE 10 KİŞİYE HAYAT VERDİ

ORGAN BAĞIŞI BİLECİK’TE 10 KİŞİYE HAYAT VERDİ

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 2021 yılından bu yana beyin ölümü gerçekleşen 3 kişinin bağışladığı organlar 10 kişiye hayat verdi.

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kevser Dilek Andıç, organ bağışı hakkında vatandaşları bilgilendirdi. Andıç, organ bağışının önündeki en büyük engelin bağış yapmaya gönüllü insan sayısının yetersizliği olduğu belirtti.

Andıç, Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 2021 yılından bu yanan beyin ölümü gerçekleşen 10 hastadan 3’ünün ailesinin organ bağışını kabul ettiğini ifade ederken 3 kişiden alınan organların 10 kişiye hayat verdiğini aktardı. Andıç konu ile ilgili yaptığı bilgilendirici açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 2021 yılından bu yana beyin ölümü gerçekleşen 10 hastamızdan 3’ünün ailesi organ bağışını kabul etmiş, böylece 10 kişiye yeni bir yaşam fırsatı sunulmuştur.

Organ bağışı, bireylerin kendi hür iradesi ile tıbben yaşamı sona ermiş olan (beyin ölümü gerçekleşmiş) hastaların organ ve dokularının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. Organ nakli ise, bir organın işlevini yitirmesi veya yokluğunda, bağışçıdan alınan sağlam organ veya dokunun nakledilmesi işlemidir.

Canlı vericilerden yalnızca böbrek ve karaciğer nakli gerçekleştirilebilmektedir. Kadavradan yapılan bağışlarla kalp, karaciğer, böbrek, pankreas, akciğer, ince bağırsak gibi hayati organlar ile kalp kapağı, kemik, tendon, yüz, el, kol, bacak ve uterus gibi dokular nakledilebilmektedir. Ülkemizde organ ve doku nakilleri başarıyla gerçekleştirilmektedir; hangi organların nakle uygun olacağına ise tıbbi profesyoneller karar vermektedir.

Organ bağışından yararlanacak kişiler, ulusal bekleme listesinde yer alan hastalar arasından, doku uyum oranı, kan grubu, bekleme sırası ve aciliyet puanına göre seçilmektedir. Tüm işlemler kayıt altına alınmakta ve şeffaflık ilkesine uygun olarak yürütülmektedir. Bir organ donörü, ortalama 8 hastaya hayat verme potansiyeline sahiptir; her bağışlanan organ, yeni bir yaşamın kapılarını aralamaktadır.

Organ bağışı, tamamen gönüllü bir iyilik hareketidir. Akli dengesi yerinde olan 18 yaşını aşmış her birey, organ bağışında bulunmak üzere başvuruda bulunabilir. Kadavradan organ bağışında ise yaş sınırlaması yoktur. Son dönem organ yetmezliği olan hastalar için tek ve kesin tedavi yöntemi, organ naklidir. Organ nakillerinin %70’i canlı vericilerden, %30’u ise kadavradan gerçekleştirilmektedir. Ülkemiz, canlı verici konusunda dünyada ilk üçte yer almasına rağmen, kadavradan organ temininde son sıralarda yer almaktadır. Yetersiz kadavra organ temini nedeniyle, organ bekleme listesindeki hastalardan her gün birçok kişi hayatını kaybetmektedir.

Organ bağışının önündeki en büyük engel, bağış yapmaya gönüllü insan sayısının yetersizliği, konuya dair bilgi eksiklikleri ve önyargılardır. Bağış yapmanın vücut bütünlüğünü bozacağı veya dinen yanlış olduğu gibi yanlış kanaatler mevcuttur. Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı, organ bağışının dinen caiz olduğunu açıkça belirtmiştir.

Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, 2021 yılından bu yana beyin ölümü gerçekleşen 10 hastamızdan 3’ünün ailesi organ bağışını kabul etmiş, böylece 10 kişiye yeni bir yaşam fırsatı sunulmuştur. Bu bağışları gerçekleştiren ve bizi bu kutsal görevi üstlenmemize vesile olan ailelerimize şükranlarımızı sunarız.”