Eş ya da partneri patolojik boyutta kıskanma, olarak bilinen psikotik bozukluğun ismi, eşinin onu aldattığını düşünen Othello’nun kıskançlığını konu alan, Shakespeare’nin ünlü “The Tragedy of Othello, the Moor of Venice” adlı eserinden gelir.
Othello Sendromu özellikleri kıskançlık ile bağlantılı olduğundan sanrılı kıskançlık, erotik kıskançlık, morbid kıskançlık, patolojik kıskançlık, Othello psikozu gibi isimlerle de bilinir. Sanrılı kıskançlıkta, bireyler eş veya partnerinin sadakatsiz olduğunu düşünerek aldatıldıkları fikrine kapılıp ciddi derece kaygı duyarlar. Sanrılar bazen çok güçlü hale gelir ve kişileri şiddete başvurmaya kadar götürür.
Partnerini kötü niyet taşıdığı düşüncesiyle izlemeye, suçlayıcı bir tavırla onun davranışlarını sürekli sorgulamaya, sosyal medya hesaplarına erişmeye ve kiminle iletişim kurduğunu gizlice kontrol etme eğilimi gösterirler. Eşyalarını karıştırarak aldatma şüphesine dayanak bulma çabasına girerler. İşte, evde veya dışarıda partneri olağandışı saatlerde şaşırtmaya çalışırlar. Ev dışındaki faaliyetlerini kısıtlama çabasına girerek, duygusal şantaj yapmaya başlarlar. Onu aileden ve arkadaşlarından izole etme çabasına girerler. Kıskançlık sanrılarının yanlış olduğu kanıtlansa bile, kişi bunu kabul etmez ve düşüncelerinin mantıksız olduğunu kavrayamaz.
Kötü muamele gören eş yada partnerin ilişkiyi sonlandırmak istemesi durumunda takip ve başka takıntılı davranışlar sergileyerek partnere yönelik şiddet tehdidi veya fiziksel şiddete başvurma, intihar girişimi ve kendine zarar verme davranışı sergilenir.
Othello Sendromu, çoğu zaman şizofreni ve diğer psikotik bozukluklar, alkol-madde kullanım bozuklukları ve kişilik bozukluklarıyla bağlantılıdır. Bu nedenle sendromu yaşayan kişiye doğru yaklaşmak önemlidir. Aile ve yakın çevrenin de hemen bir uzmana başvurması, ayrıca destek alması da önemlidir.