Merhabalar
Oyuncakları çok olan çocukların hayal güçleri az olur.
Biraz geçmişimize gidelim mi bizlerin eskiden ne kadar oyuncağı vardı ? Oyuncaklarımız olmadan kendimize oyunlar nasıl buluyorduk şimdiki çocukların oyuncakları çok mu az mı biraz karşılaştırma yapar mısınız ? Çocuğun canının sıkılmasına izin vermeliyiz oyuncaksız kendine bir oyun kurabiliyor mu gözlemlemeliyiz bizler eskiden kendi oyuncağımızı oyunumuzu hayal ederek icat ederdik şimdilerde öyle mi ?
Oyun çocukların gelişim sürecinde en önemli faktörlerden biridir. Çocuğun hayal gücü yaratıcılığı ve kendini ifade etme yöntemini oyun oynadığı zamanlarda gelişir. Her nesne çocuk için oyuncak olabilir bazen bir kaşık veya bir tencere bile çocuğun ilgi ve odağını çekebilir ama bu oyuncak seçerken dikkat edilecek bir şey yoktur anlamına gelmemelidir.
Peki nelere dikkat etmeliyiz ?
Çocukta merak uyandırmalı, yaratıcılığını harekete geçirmelidir. Eğitici öğretici yönleri olmalıdır oyuncağın
Çocuğunuz için zarar verici (kesici, batıcı,yakıcı, ufak yutulacak veya kuşağa kaçacacak ) risk oluşturacak maddeler olmamalıdır. Oyuncak çocuğun yaşına uygun olmalıdır.
0-1 Yaş Arası
Yumuşak ses çıkaran ya da müzikli oyuncaklar seçilmelidir. Bu dönemde bebekler buldukları herşeyi ağızlarına götürdükleri için kırılmayacak minik parçaları olmayacan oyuncaklar tercih edilmelidir.
1-3 Yaş Arası
Bebekler arabalar hayvan figürleri, ev eşyaları çevresinde görebileceği şeylerin oyuncakları çok zor olmayan yapbozlar, el kuklalaları…
3-6 yaş Arası
Daha gerçekçi ve ayrıntısı bol oyuncaklar, farklı kıyafetlere ve eşyalara sahip bebekler daha ufak parçalı legolar hafıza kartları sayı ve renk tanıtıcı oyuncaklar.
Ayrıca yine yaşına uygun olmak şartıyla boyama kalemleri kitaplar be oyun hamurları alarak çocuğunuzun el becerisini geliştirecek aktivitelere de zaman ve yer ayırmayı ihmal etmeyin.