Belediye Başkanı Selim Yağcı, MHP’li Belediye Meclis Üyesi Aytaç Yılmaz’ın sorusu üzerine, 2012 yılının Ekim ayında anlaşması imzalanan ve 30 ay içinde tamamlanacağı söylenen katı atık tesisi hakkında açıklama yaptı. Önceki gün gerçekleşen Mayıs ayı Meclis toplantısında konu hakkında konuşan Yağcı, tesisin belirlenen sürede tamamlanamadığını, bu nedenle ihale süresini 2015 yılının sonuna kadar uzattıklarını söyledi. Yağcı, yapılan anlaşma gereği yüklenici firmanın verdiği 2 milyon liralık teminatı alıp projeyi feshetme hakkı olan Bilecik Belediyeler Birliği’nin böyle bir karar almayacağını ve projenin tamamlanmasını bekleyeceklerini ifade etti. Projeye, Belediyeler Birliği Başkanı olarak bizzat kendisinin kefil olduğunu söyleyen Yağcı şöyle konuştu:

“Biliyorsunuz, katı atık dönüşüm tesisleri önemli bir olay. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızın belediyelere verdiği bir süre var. Bilecik’teki belediyeler olarak, yaklaşık 7 yıl kadar öncesinde katı atık dönüşüm tesisi kurma noktasında bir birliktelik oluşturup, 15 belediye başkanı ile birlikte, atıkların bir noktada toplanmasına karar verdik. 2004’te başlayan bir süreç. Bilecik Belediyeler Birliği olarak gerekli ihaleleri yaptık. Yap-işlet-devret modeliyle, belediyelerimizden bir kuruş çıkarmadan katı atık dönüşüm tesisi kurulması noktasında bir karar aldık. Projeyi 29 yıllığına ihale ettik. Bu proje, o günkü değerler ile 34 milyon tutarında bir yapı işiydi. Bugünkü değerler ile 50 milyonları geçecek değerde büyük bir yatırım.

‘Birileri Öküz Altında Buzağı Aramasın’

Kızıldamlar Köyü’nün olduğu bölgede, Çevre Bakanlığı Orman Müdürlüğü’nün bize tahsis ettiği alanda katı atık tesisi kurulmasına ilişkin olarak çalışmalara başlandı. Şu anda çalışmaların hafriyat ve benzeri noktalardaki bölümleri bitti. Normal şartlarda bu tesisin bu aylar içerisinde bitmesi gerekiyordu. Fakat kış şartları ve belediyelerimizin ara istasyonları noktasında bazı talepleri var. Mesela Vezirhan Belediyemiz, Söğüt Belediyemiz, Bozüyük Belediyemiz ara aktarım istasyonları vb noktaları da temin edemediler. Biz de Belediyeler Birliği olarak arkadaşlarımızla toplandık ve 2015 yılının sonuna kadar katı atık dönüşüm tesisi yapım işinin süresini uzatılmasına karar verdik. Bunu söyleyen, soran merciler farklı. Birileri öküz altında buzağı arama çabası içerisinde.

‘Süreyi oybirliğiyle uzattık’

Burada siyaseten hepimizin bulunduğu belediyeler var. Bu ihaleyi yapan belediye başkanlarımız arasında Milliyetçi Hareket Partisi’nden olanlar da var, Cumhuriyet Halk Partisi’nden olanlar da var. Bizler de varız. Biz burada tüm yerel yöneticiler olarak Bilecik’in faydasına olacağını düşündüğümüz için böyle bir yatırıma sebep verdik. Tabii bu seneki kış şartları uzun olduğu, zor olduğu için bazı eksiklikler de oldu. Firmaya bir defaya mahsus olmak üzere, ihale süresinin yasal şartları da mevcut olduğu kanaatine karar verildi, oy birliği ile ihale süresinin uzatılmasına karar verildi.

‘Ortaklardan biri Yahudi asıllı, 600 yıllık Türk’

Açık yüreklilik ile defalarca onu söyledim.  Bu ihaleyi alan şirket tek parçalı bir şirket değil, 4-5 tane ortağı var. Yöneticilerinden birisi Yahudi asıllı, 600 yıllık Türk olan birisi. Bazıları, ‘Bu Yahudilere Osmanlı diyarında nasıl böyle bir iş verilir?’ diyerek, belediyelerin yapmış olduğu bu çok önemli yatırımı manipüle etme çabası içindeler. Yani şu anda belediyelerin bu yapılan ve yapılacak işlemlere yönelik olarak borç altına sokan, sıkıntıya sokan bir işlem olmadı. Alınan bir menfaat de yok. Orada ihalemizi yapmışız. Bu ihale 23 tane daire başkanının görüşünden geçerek, Danıştay’dan uygundur onayı alıp İçişleri Bakanının onayıyla kesinleşen bir tahsis ihalesi. Bizim açtığımız bu yoldan da Türkiye’de birçok benzer şekilde de ihaleler yapıldı.

‘Başkan 2 Milyonu neden almadı?’

Şu anda bunlara biz bir yıl daha uzatma süresi verdik. Uzatma nedeni haksız sebeplere dayansaydı bizim sözleşmemizde teminatı irad kaydetme hakkımız var. Bazıları bunu soruyor, süresi doldu diyor. 2 milyonu niye belediye başkanı almadı? Birincisi; bu Bilecik Belediyesi’ne ilişkin bir olay değil. Bu Bilecik Belediyeler Birliği çatısı altında bir tüzel kişilik. İkincisi; bizim amacımız orada cezai şartı almak değil. İki milyonu alsak bile biz bu tesisin yapım maliyeti zaten tüm belediyelerimizin boyunu aşacak bir şey. Başlanmış bir işin yarısı geçilmişken iptal ederek geriye döndüğümüzde bunun bize gerçekleştirilebilir maliyetleri yeni yapılacaktan daha yüksek olacağı için arkadaşlarımız oy birliği ile buna ilişkin karar verdiler.

‘1700 kişi çalışacak’

İlimizin çöpleri 2016 yılından itibaren ayrıştırarak bu firma tarafından toplanacak ve ondan sonra da orada depolama ve ayrıştırma işlemleri de yapılarak dönüşüm sağlanacak. Bu Türkiye’nin en büyük entegre katı atık dönüşüm tesislerinden birisi olacak. Yaklaşık toplamda 1700 kişinin çalışacağı devasa bir tesis olacak. Tesis alanında 400 civarında insan çalışacak. Kızıldamlar Köyü’ndeki bu hemşerilerimizin biraz kaygıları var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ÇED raporu alındı. Koku vb noktalarda sıkıntı yaşatmayacağız. Bunların tüm araştırmalarının yapılacağı önemli bir tesis. Belki de bizim Bilecik olarak yapacağımız çok büyük yatırımlardan birisi.

‘Yatırımı karalamaya çalışıyorlar, ben kefilim’

Geçen günlerde beni ulusal düzeyde birkaç gazeteci de aradı. Böyle güzel bir yatırımı her defasında karalama gibi bir çaba var. Onun için burada basınımızın önünde değerli meclisimizin önünde, ben Bilecik Belediyeler Birliği başkanı olarak, bu yapmış olduğumuz iş ve işlemlere tüm belediye başkanları adına kefilim. Bu noktada korkulacak, sıkıntı duyulacak, hukuki anlamda, idari anlamda herhangi bir zafiyet ve sıkıntı söz konusu değil. İnşallah 2015 yılının sonuna kadar bu tesisler biter ve bir terslik olmaz. Şu anda firma ciddi şekilde çalışıyor. Biz de zaten yeni temizlik ihalemizi 2015’e kadar yaptık. Çöp toplama işlemlerini bu firma kendisi yapacak. Onların fiyatlarını da belirledik. Ona göre de bu firma tarafından ayrıştırılarak toplanacak. Durum bu.”

Konuyla ilgili olarak meclis üyelerinin de sorularını yanıtlayan Yağcı şu cevapları verdi:

 - Bu firma burayı belirli bir süreliğine mi alıyor?

“29 yıllığına. Zaten 29 yıl demek bir işletmenin teknik şeyinin bitmesi demek. Biz bunu 3-4 yıl o dönemki belediye başkanlarımızla tartıştık. Her belediyenin kendisine yönelik böyle bir tesis yapması lazım. Bunu her belediyenin o anki şartlar içerisinde ve bugün de yapma şansı yok. Buraya 50 milyonluk bir tesis yapılıyor. Ama tek başına biz de yapsak en az 30 milyonluk yapacağız. Bozüyük de 30 yapacak, Söğüt de belki 20 yapacak.  Bu maliyet çok arttığı için hep birlikte toplanalım, beldelerimizi de rahatlatalım istedik. Bu yatırımı Bilecik’e herkes yapar. Ama Gölpazarı’na gidip kimse yapmak istemiyor. Oranın kendisinin yapması lazım. Belediye başkanlarının da burada sorumlulukları içerisinde, hatta bireysel sorumlulukları içerisinde.

 - Başka bir firma gelip de belediyeler ile böyle bir yatırım yapabilir mi?

“Yapamaz. İhale yaptık. Bu ihale tüm Türkiye’ye açıktı. Bu ihaleye iki tane firma girdi. Bu firma üzerinde kaldı. Büyük çaplı bir ihale olduğu için Türkiye’de de bunlar çok fazla yapılan işlemler değil. Yeni yeni yapılıyor. Biz bunu 2012 yılında yaptık. Dolayısıyla herkese açık bir ihaleydi. İlanen yapılan bir ihale. Şu anda belediyeler bu bir tahsis işlemidir, hak devridir, belediyeler 29 yıllığına çöplerini toplama hakkını bunlara devretti.”

 - Belediyeler bu hizmete karşı bir para ödeyecek mi?

“Ödeyecek. Onun bedelini de tespit ettik. Kilogram başına bir bedel ödenecek. Bunları belediye başkanları ödeyecek. Dolayısıyla bunlara ilişkin hepsinin tartışmalarını yaptık. Bizim aldığımız karara göre, şu anda o firmaya devredersek mevcut şirketlere ödediğimizden daha az bedel ödemiş oluyoruz. Onun tespitini yaptık. İleriye doğru bu çöpler tartılarak alınacak. Çevre Bakanlığı’nın bir kişi için günlük tespit ettiği bir çöp miktarı var. 1.1kg gibi bir miktar. Atıyorum Bilecik’te 58 bin kişi var kayıtlı olarak. Bize kişi başına bir kilo diyorsak eğer orada 60-70 bin çıkarırsa tonaj anlamında biz 58 bin üzerinden hesap yapacağız. Onun üzerindeki atık bedelini ödemeyeceğiz. Ama ileriye doğru bu firma zannedersem köyler dahil bölgede hepsini toplar. Çünkü büyük bir entegre tesisi yapılıyor. Birçok belediyemizi de bu anlamda ciddi şekilde rahatlatacak. Bozüyük şu anda ciddi sıkıntıda. Bu iyi bir yatırım. Biz parayı yöneten insanlarız işletmelerimizde, kurumlarımızda. Para harcamadan hizmeti ürettiğimiz güzel işlerden birisi.”

‘Tesiste üretilen enerjiden %8 oranında pay alacağız’

Burada organik çöplerin ¾’ü kesinlikle dönüşecek. Yani %25’i burada kül halinde kalacak. Biyogaz yöntemiyle bu sistemde elektrik enerjisi üretilecek. Biz dünyanın birçok yerini gezdik. Bazıları yakma metodunu kullanıyor. Mesela geçen Viyana’ya gittik. Yakma sistemi kullanılıyor. Genelde bu Almanya’da kullanılan bir sistem. Bu sistemin özelliği gazı alıp kalanını bitki toprağı, gübre olarak verilecek. Çiftçimizde de ciddi bir yenileşme olacak. Biz buradan ihale kapsamı içerisinde oluşan enerjiden %8 oranında birlik olarak da pay alarak şehirlerimizin aydınlatmasında diğer şeylerde de bunları da kullanacağımız uygun bir çalışma olarak düşünüyoruz. İnşallah bittiğinde de hep birlikte bunu kullanacağız.’

Editör: TE Bilişim