QR Ödeme ve Gizlilik Sorunu

Pandemi sürecinde yeni bir ödeme olarak daha da yaygınlaşan QR kodlu ödeme yönteminin gizlilik sorunları hakkında tartışmalar bulunmaktadır. Bu tartışmalar fakat sizlerin düşündüğü bir gizlilik sorunu ile ilgili değil!

QR kodu olarak tabir edilen bu küçük siyah ve beyaz kareli şekiller 1990’lı yıllarda ilk önce fabrikalarda kullanılmaya başlanmıştır. Pandemi sırasında ise insanlar temassız ödeme yönteminden bile daha hijyenik olduğu düşüncesi ile QR kodlu ödeme yöntemini kullanmaya başladılar. Böylelikle elleri hiçbir alete veya paraya dokunmadan ödemeyi gerçekleştirme şansına sahip oldular.

Sadece açılan bir kamera yardımı ve o kameranın bu kodu okuması ile tüm işlemlerinizi çok rahat bir şekilde telefonunuzla yapabiliyorsunuz. Ayrıca artık restoranlarda menülerini QR kodlu olarak sunmaktadır. Herhangi bir restoranda masada bulunan QR kodu alanına restoranın web sitesini girip, kameranızı açarak okuttuğunuz da menü artık telefonuzda gözükmektedir.

QR Kodları Gizlilik İhlali Mi?

Restoranlarda menüler de kullandığınız QR kodları mikropları azaltmanın ötesinde bir işleve sahiptir. Herhangi verdiğiniz bir sipariş analog siparişten farklı olarak dijitale dönüştürülmektedir. Bu da sizin yeme sıklığınıza ve ne yemek istediğinizi tahmin edebilecek bir algoritma kurulmasına destek olmaktadır. Bazı kişiler zaten denetim altında olan bir toplumda yaşıyoruz bunun ne sıkıntısı olabilir ki? Düşüncesine sahipken bazı insanlar ise benim ne yemek isteyeceğim konusunda açıkça yönlendirilmem hiç de etik değil düşüncesine sahiptir.

QR Kodu Nasıl Yönlendirir

Bir örnek olarak bir avm de dolaştığınızı hayal edin. Avm de dolaşırken herhangi bir giyim mağazasının önünden geçtiğinizi ve bu mağazaya girdiğinizi hayal edin. Mağaza sizlerin ürünleri alabilmeniz için özenle dizayn edilmiştir. Tıpkı herhangi bir web sitesinden alışveriş yapmak gibi. QR kodları bu iki özelliği bir araya getiren bir araç olarak günümüzde göze çarpmaktadır.

Günümüzde sosyal medyalar, alışveriş siteleri genellikle veri havuzları tutmaktadır. Bu veri havuzları kullanıcıların veri havuzlarıdır. Onlar verileri açık edip satmanın aksine ellerinde tutmak ve bu veriler ile kullanıcıları yönlendirmek ister. QR kodu kullanarak aldığınız bir kahve, ayakkabı, kıyafet vb. şeyler bu havuza eklenmektedir. Bu da sizlerin potansiyel ihtiyaçlarınızı ve ihtiyacınız olmasa da sizlerin duygusal tepkime ile satın alabileceğiniz ürünleri sizlere belli aralıklarla yansıtılmasına neden olmaktadır.

QR Kod ve Güvenlik

QR kodlar ile ilgili gizlilik tartışmalarından sonra çoğu ünlü internet markalar google, firefox, safari gibi bu kodlar da kullanılan ve 3. çerez kullanımı olarak bilinen çerez kullanımını gizlilik ihlali olarak kaldırmış durumdadır. Buna büyük tekeller karşı çıkmaktadır. Bir kişinin ihtiyaçlarına veya zevklerine doğru cevabı verme olasılığı daha yüksek olan bir yöntemin yürürlükten kaldırılmasını yanlış bir karar olarak düşünmektedirler. Bu hem tüketici hem de marka için bir avantajdır şeklinde yorumlarda bulunmuşlardır.

Bu kodların kullanımının bir başka riski ise sokak lambaları duvarlar gibi herhangi bir yerde QR koduna denk gelebilirsiniz. Bu denk geldiğiniz kodları okutursanız tüm telefonunuz da bulunan kişisel bilgileriniz çalınabilir. QR kodu kullanımından kaçınmak sizleri şirketlerin izlemesinden korumaz. Fakat herhangi bir yerden nakit para çekerek yapacağınız alışveriş sizinle ilgili daha az verinin onlara ulaşmasına ve QR kodunu daha az kullanmak ise bilgilerinizin veri korsanlığına maruz kalmamasını sağlayabilir.