ŞERBETÇİOTU

Pazaryeri ilçesinin üretilen en önemli bitkisi olan Şerbetçiotu, bugün giderek düşük rekolte ile değerini kaybetmeye başladı.

İlaç endüstrisi ve içecek sanayisinin yanı sıra ekmek mayası ve alternatif tıp alanında da kullanılan şerbetçiotu bitkisi için Pazaryeri çiftçisi, Mayıs ayında iplikleme, gübreleme ve sardırma işlemlerine başlayacak. Girdi maliyetlerinin yarattığı olumsuz durumlar ise ilçe çiftçisini etkiledi.

Ağustos’ta ürünü hasat edip pazarlamasını yapacak olan Pazaryerili çiftçiler, Şerbetçiotu bitkisinin hassas olması nedeniyle iyi bir bakım olmasını sağlamaya çalışsalar da çiftçinin belinin bükülmesi bu durumu gün geçtikçe zorlaştırmaya başladı.

 İyi bakım isteyen bitkide gerekli şartlar sağlandığı takdirde 1 dekardan 1 ton ürün alınabiliyor. Tarlalardan yaş olarak toplanan şerbetçiotu, fabrikalarda kurutularak balyalanıyor, daha sonra yeniden işlenip palet haline getirilirken endüstriyel birçok alanda kullanımı gerçekleştiriliyor.

Şimdi üretim ve birçok işlemden geçme zamanı olan ve yaklaşık Ağustos ayına kadar birçok maliyet gerektirecek olan şerbetçiotu için Pazaryerili çiftçilerin desteklenmesi ve önemli bir ürün olan bu bitki için daha fazla imkan yaratılması bekleniyor.