Havacılık ve Uzay firması bir pistten kalkış yapıp ve inebilen sonrasında 48 saat içinde yeniden uçmaya hazır olacak bir uzay uçağı inşa etmeyi hedefliyor.

UZAYDA İNDİ-BİNDİ

Kesin bütçesi belli olmamak ile birlikte 1 milyar doları aşması beklenen bu proje uzay seyahati konusunda bir devrim yaratması beklenmektedir. 48 saat içinde tekrardan uçmaya hazır olacak bir uçak gibi tasarlanan bu araç ile uzay seyahatlerinin süresi oldukça kısalacaktır. Radian Aerospace firmasındaki yetkililere göre bu tasarımın 200 milyar dolar değerinde bir yörünge fırlatma endüstrisi oluşturacağı düşünülmektedir.

Bu tasarımın hedefi bir pistten havalanan uçak benzeri bu araç ile yörüngeye uçulacak ve ardından uçuş tamamlandıktan sonra tekrardan bir uçak gibi pistte iniş yapabilecek. Bu tasarım tamamen yeniden kullanılabilir özelliğe sahip olacaktır. Uzay istasyonlarına kadar seyahat etme özelliği olan bu araç 5 günlük bir süreye kadar yörünge de durabilecektir. Firma bir dizi onay için hükümetler ve uzay üstleri ile şimdiden bir dizi anlaşma ve görüşmeye başladıklarını açıkladı.

UZAYIN KUTSAL KASESİ BOZULUYOR

Merkezi Washington, Bellevue'de bulunan bir uzay seyahat şirketi uzay seyahatinin kutsal kasesini bozacağı ön görülmekte. Bu uzay aracı sayesinde hem uzay hem de dünya seyahatinde büyük bir değişiklik olabilmesi ihtimali şimdiden insanları heyecanlandırmakta. Radian One olarak adlandırılan bu araç için şimdiden firma 27.5 milyon dolarlık bir yatırım topladı. Firma ana hedefini turistlik bir gezi olmadığını dile getirdi. Ana hedeflerini kısaca araştırma, uzayda üretim ve dünya gözlemini kolaylaştırmak olarak duyurdu.


Radian aracının klasik dikey şekilde fırlatılan roketlere nazaran daha kullanışlı olduğu gözükmekte. Geleneksel olarak tanımlanan dikey roketlerin aksine hem daha verimli hem de onun bazı dezavantajlarını avantaja çevirecek bir uzay aracı olduklarını iddia etmektedirler. Firma bu durumu da kızak destekli bir kalkışa borçlu olduğunu ve böylelikle dikey roketlerden daha verimli olduklarını iddia etmektedir. Yörüngeye girmiş olan bu tasarım 90 dakika içinde 5 gün sürecek olan uzay-dünya seyahatine başlamış olacak.

Uzay yolculuğundan sonra dünyamızda bulunan herhangi bir 10.000 ft'lik bir pistte rahatça bir yumuşak iniş gerçekleştirecek olan bu araç uçak ve gemi konforuna benzer bir konfor sunacaktır. Radian'ın CEO'su ve kurucu ortağı Richard Humphrey, “Uzaya yaygın erişimin insanlık için sınırsız fırsatlar anlamına geldiğine inanıyoruz” dedi.

UZAY SEYAHATİNE VAR MISINIZ?

Uzay seyahati son yıllarda oldukça popüler ve oldukça masraflı bir alan olarak karşımıza çıkmakta. Firmanın hedefi ise daha çok uzay seyahatini daha makul ve tekrarlanabilir şekilde mümkün kılmaktır. Tabii bu şu anda yoldan geçen herhangi birinin gerçekleştirebileceği bir durum değildir. Bu durum daha çok bilimsel araştırmalar dahil olmak üzere gözlem ve keşif gibi uzay seyahatlerine izin vermektedir. Gelecekte daha yaygın ve daha makul bir uzay seyahati için de oldukça önemli bir adımdır. Bir gün gerçekten İstikbalin olduğu göklerden, ufkun ötesine geçebilecek miyiz? İşte bu araç bu süreci daha da hızlandıracak bir adım olacaktır.

Şirket yetkililerinden Bay Holder, "Yaptığımız şey zor, ancak malzeme bilimi, minyatürleştirme ve üretim teknolojilerindeki önemli gelişmeler sayesinde artık imkansız değil," dedi. Ayrıca firma kendileri için ' Uzayın Kutsal Kâse'si olarak bilinmeyi hedefliyoruz' ifadesini kullandı. Geleceğin her zaman ufkun ötesinde olduğuna inanan ve Yukarı Bakmaktan geri durmayan insanlar sayesinde bilim ve umut ile dolabiliyoruz. Sizler de geleceğe bu açıdan bakmak ister misiniz?