Hayata geçirilerek bilişim sistemlerini kullanan kişilerin kabul etmesini etkileyen faktörleri belirlemek ve bu süreçteki kararlarını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu süreçte Teknoloji Kabul Modelinden (TKM) faydalanırız. Bu modele göre bireyler karşılaştıkları teknolojiyi neden kullanacağını ve kullanırken de nasıl tepkiler vereceğini açıklamak için kullanılmaktadır.
Teknoloji Kabul Modeli 1 Nedir?
Teknoloji Kabul Modeli 1 4 aşamalı bir süreçten meydana gelmektedir.
Dışsal değişkenler
Algılanan kullanım kolaylığı ve algılanan fayda
Kullanıma yönelik tutum
Davranış Niyeti
Yapılan çalışmalarda algılanan kullanım kolaylığının ve algılanan faydanın tutum üzerinde pozitif yönde etkiye sahip olduğu ifade edilmektedir. Dışsal değişkenler, kontrol edilemeyen değişkenlerdir. Kullanım kolaylığı, az çaba ile çok iş yapabilme durumunu ifade etmektedir. Algılanan fayda, performansın artacağına yönelik durumu ifade etmektedir. Kullanıma yönelik tutum, teknolojiyi beğenip/beğenmeme gibi duygu durumlarını içerir. Kullanıma yönelik davranış niyeti ise, bireyin o teknolojiyi kullanma ihtimalidir.
Teknoloji Kabul Modeli daha sonra yapılan çalışmalarda geliştirilerek Teknoloji Kabul Modeli 2 ve Birleştirilmiş Teknoloji Kabul Modeli sunulmuştur. Şimdi aşağıda Teknoloji Kabul Modeli 2 hakkında detaylı bilgileri aktaralım.
Teknoloji Kabul Modeli 2 Nedir?
TKM1’de bulunan dışsal değişkenlerin detaylandırılmış ve geniş bir biçimde sunulmuş halidir. Bu doğrultuda yukarıda yer alan 2. 3. Ve 4. Süreçler olduğu gibi varlığını korurken 1. Süreç olan dışsal değişkenler şu şekilde açımlanmıştır;
Kişisel Nedenler
İmaj
Mesleki Alaka
Çıktı Kalitesi
Deneyim
Gönüllülük
Sonuçların gösterilebilirliği
Birleştirilmiş Teknoloji Kabul Modeli Nedir?
Birleştirilmiş TKM’de ise teknolojiyi kullanma niyetini tahmin etmeyi amaçlamaktadır. Bunun için 4 tane faktör vardır. Bunlar;
Performans beklentisi
Çaban beklentisi
Kolaylaştırıcı durumlar
Sosyal etki
Yukarıda ifade edilen kolaylaştırıcı durumlar olarak uzman desteği ve teknik alt yapının sağlanmasıdır.
Son olarak teknoloji kabul modelleri bireylerin söz konusu teknolojileri kullanımlarını önceden tahmin etmeyi amaçlayan modellerdir. Bu sebeple teknoloji entegrasyonu süreçlerinde kullanılan modellerdir.