Yeni nesil bilgisayarlarda yaygın olarak kullanılmaya başlanan yeni bağlantı teknolojisi, kullanıcılara yüksek hızlı cihazların kullanımı ve bağlantılarını kolayca yapma şansı tanımaktadır. Kaliteli, kayıpsız bağlantı için özel bir teknolojiye sahip olan yeni sistem, farklı aksesuar ve istasyon seçeneklerini de desteklemektedir.
Thunderbolt 4’ün Avantajları Neler?
Thunderbolt teknolojisinin kullanılmasıyla birlikte kullanıcılara pek çok avantaj sağlanmaktadır. Bu avantajlardan ön plana çıkanı ise esnekliktir. Esneklik ile birlikte bağlanan cihazlara güç aktarımı, veri transferi, harici monitörlere görüntü aktarımı kolaylıkla sağlanmaktadır. Veri transferi, diğer bağlantı seçeneklerine göre daha hızlı olduğundan dolayı görüntü aktarımı gibi işlemlerde çok daha iyi bir kalite ve performans alınabilmektedir.
Bant genişliğiyle de Thunderbolt 4 ön plana çıkmaktadır. Saniyede 40 GB çift yönlü bant genişliğine sahip olan Thunderbolt 4, harici depolama veri transferi gibi işlemlerde kullanıcılara kusursuz bir performans sağlar.
Thunderbolt 4 ile birlikte bağlanabilirlik de arttırılmıştır. USB, DisplayPort ve PCIe gibi farklı arabirimlerin desteklendiği teknolojisi yaygın bir şekilde kullanılan USB-C konnektörlerle dahi uyumludur. Böylece kullanıcılar yeni teknolojiyi kullanırken kolayca destek elde edebilmektedir.
Thunderbolt 4 Hangi Cihazları Destekler?
Thunderbolt 4 gelişmiş altyapısına ek olarak geniş bir cihaz desteği sunmaktadır. Thunderbolt 4 teknoloji uyumlu olduğundan tüm Thunderbolt cihazlarla çalışabilmektedir. Bununla birlikte ekranlar, iş istasyonları, depolama alanları ve video cihazları kolayca Thunderbolt 4 ile çalıştırılabilmektedir. Cihazların şarj edilmesini de desteklemesi sayesinde tek bir bilgisayar ile Thunderbolt 4 üzerinden hafif dizüstü bilgisayarlar ve USB üzerinden şarj olan cihazlar kolayca şarj edilebilmektedir.
Thunderbolt 4 Teknolojisiyle Thunderbolt Bağlantı Sistemine Getirilen Yenilikler Nelerdir?
Thunderbolt 4, teknolojinin 4. nesli olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle de yeni sistem, önceki versiyonlara göre pek çok gelişme sunmaktadır. 11. Nesil Intel Core mobil işlemcili bilgisayarlarda veya Thunderbolt 4 denetleyicisine sahip sistemlerde yer alan yeni nesil teknolojide öne çıkan yenilikler ve arttırılan gereksinimler şöyledir;
Minimum PCIe veri gereksinimi 32 GB/sn’ye yükseltilmiştir. (3. nesilde 16 GB/sn.)
Güvenlik. VT-d temelli DMA koruması ile sağlanan güvenlik arttırılmıştır.
Bilgisayarların çevre birimler aracılığı ile uykudan uyandırılması sağlanmıştır.
Çoklu bağlantı noktası desteği ile tüm birimlerin tek bir noktadan kontrol edilmesini sağlar.
Dizüstü bilgisayarlar için harici GPU bağlantısını destekler.
Daha uzun mesafelerde sorunsuz ve kayıpsız veri aktarımı sağlar.