”Travma sonrası stres bozukluğu doğal afetler, ağır kazalar, savaşlar, ölümcül hastalıklar ile bedensel veya cinsel şiddet gibi bir insanın kendisinin ya da başkalarının hayatını ve güvenliğini tehdit eden aşırı tehlikeli veya korkunç durumlardan bir veya birkaç travmatik durumun yaşanması sonucunda kimse kendisi mağdur durumdaysa yada başka bir insanın başına gelen korkunç bir olaya (mesela ağır bir trafik kazasına) tanık olmuşsa oluşabilecek ruhsal bir hastalıktır.
Travma sonrası stres bozukluğunun hangi belirtileri vardır?
Eğer bir insan travmatik bir yaşantının sonucu birçok hafta süresince tekrar yaşama, kaçınma, sürekli tehdit altında bulunma duygusundan dolayı acı çekiyorsa, bu durum travma sonrası stres bozukluğuna işaret edebilir.
Travma sonrası stres bozuklukları ne kadar sık meydana gelir?
Her 100 insandan 2 ile 3’ü arası bir yıl boyunca travma sonrası stres bozukluğuna maruz kalır. Kadınlar travmatik olayları erkeklere göre daha sık yaşadıkları için daha yüksek oranda bu hastalığın mağduru olurlar.
Kişi travmatik bir olay yaşamışsa ve onunla baş etmekte zorlanıyorsa, uzunca bir süre devam ediyorsa, özellikle de yakınmaları zamanla düzelmiyorsa, durumunu ciddiye almalı ve bir psikoterapistden yardım istemelidir.
Burada bilinmesi önemli bir nokta: Travma sonrası stres bozukluğu tedavi edilebilen bir hastalıktır. Travma sonrası stres bozukluğuna maruz kalmış birçok insan profesyonel yardım almayı, kendi mesleğine dönmeyi, hayatını aktif olarak ve dolu dolu yaşamayı başarmıştır.”