Cumhuriyet Halk Partisi Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, İç güvenlik alanında düzenlemeler içeren kanun teklifi hakkında TBMM Genel Kurulunda konuştu. Görüşülen kanun teklifi içerisindeki 6 maddenin Anayasa aykırı olduğunu dile getiren Tüzün, İçişleri Komisyonunun 18 ay içerisinde ilk defa toplandığını belirtti. Tüzün, kanun teklifi görüşmelerinde Genel Kurulda iktidar partisinden 6 milletvekili bulunmasına, “Yasama ve denetim görevini yerine getirmeyecekse o zaman milletvekili olmanın anlamı ne?” ifadeleri ile tepki gösterdi. İktidar partisinin kanun yapma tekniğini eleştiren Tüzün,  “10 kilo dana etinin içerisine 1 kilo domuz eti karıştırıyorsunuz. Bunu yapmayın.” dedi.

“KOMİSYON İLK DEFA TOPLANDI”

Tüzün, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:“Yaklaşık 20 aya yakın süredir 28’inci dönem parlamentosunda görev yapıyoruz. 18 aydır İçişleri Komisyonu böylesine önemli durumda olan bakanlığın komisyon toplantısı ilk defa gerçekleşti.

İçişleri Bakanlığı başta Sahil Güvenlik Komutanlığı olmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı’nı bünyesinde barındıran çok önemli bir bakanlıktır. Bu bakanlığın iki bakan arasında halef-selef çekişmelerine feda edilecek kadar küçük bir bakanlık ve makam değildir. 18 aydır ilgili komisyon hiçbir şekilde toplanmamışsa bunu komisyon başkanı ve iktidar partisi mensupları gelip cevabını buradan vermelidirler.

“İKTİDAR PARTİSİNDEN 6 MİLLETVEKİLİ VAR”

Bu kanun teklifinde 85’e yakın iktidar partisi milletvekilinin imzası var. İktidar partisi milletvekilleri kendi imzasına sahip çıkamayacak noktaya gelmiştir. Şu anda burada iktidar partisinden 6 milletvekili vardır. Bu mudur kanun yapmak? Bu mudur teklife imza atmak?

Genel kurul yürütüyorsunuz. Milletvekilinin Anayasada iki temel görevi var. Bunlardan birisi yasama diğeri de denetim. Yasama ve denetim görevini yerine getirmeyecekse o zaman milletvekili olmanın anlamı ne? Bu ilgili teklifte geçmişten bu güne kadar İçişleri Komisyonunda ve Genel Kurulda söylediğimiz gibi bu kanun metnini böyle hazırlamayın. Bu kanunu bu şekilde hazırlarsanız Anayasa Mahkemesinden geri döner diye defalarca uyarılarda bulunduk. Dinlemediniz, direttiniz. Biz ne dersek o olur dediniz. Önceki dönem ve bu dönemde çıkan kanunlarla ilgili AYM’ye müracaatımızı yaptık. Bu teklifin içerisinde 13 tane madde Anayasa Mahkemesi tarafından geri iade edilmiştir. Niye bu meclisi yoruyorsunuz? Eğer anayasaya aykırı bir kanun yapıyorsanız bunun sorumluluğuna siz katlanacaksınız.

“KANUN YAPMA TEKNİĞİ BU MUDUR?”

Şimdi bir takım müzakereler oluyor. Biz komisyonda defalarca gündeme getirdi. Geçtiğimiz Salı günü İçişleri Komisyonuna bağlı bir bürokrat bize e-mail yöntemi ile bu kanun teklifini gönderdi. Salı günü 15:00 itibari ile de komisyon başkanı bize metni gönderdi. Alelacele 48 saat sonra Perşembe günü 15:00’da komisyonun toplanma kararı verildi. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak dersimize çalıştık. Kanun teklifinin ne getirdiğini ne götürdüğünü çok iyi inceledik. Belki de tarihte ilk defadır, bir komisyon 6 maddeyi komisyon aşamasında değiştirmek zorunda kaldı. Çünkü madde metni ile gerekçe metni birbirine uymuyordu. Bizim uyarılarımızı dikkatle olan bürokratlar ara verip 6 maddeyi değiştirmek zorunda kaldı. Kanun yapma tekniği bu mudur?

“BİRBİRİYLE UYUŞMAYAN 18 MADDE VAR”

Bu kanunu torba kanun olarak meclisin gündemine getirdiniz. Bu kanun teklifi içerisinde 17 farklı kanunu ilgilendiren madde metni var. Bir de Kanun Hükmünde Kararname var. Toplamda birbiriyle uyuşmayan 18 madde söz konusu.  Aynı zamanda İçişleri Komisyonunun dışında Milli Savunma Komisyonunu, Adalet Komisyonunu, Dışişleri Komisyonunu ilgilendiren konular var. Bunların hepsini bir araya getirdiniz ve torba kanun yaptınız.

“KANUN YAPMA TEKNİĞİNE HİÇ UYMADINIZ”

O da yetmedi, 48 maddelik kanun teklifini yüce meclise temel kanun olarak getirdiniz. Temel kanundaki amacınız ne? Cumhuriyet Halk Partisi grubu başta olmak üzere parti grupları konuşmasın, milletvekilleri konuşmasın, iç tüzüğün verdiği yetkiyi istismar ettiniz. Etmeye de devam ediyorsunuz. Bu kanun yapma tekniğine uygun bir davranış biçimi değildir. Bugüne kadar nasıl davrandıysanız biz de siyaseten sizlere aynı şekilde davranmaya devam edeceğiz. Çünkü kanun yapma tekniğine hiç uymadınız. Bu kanun teklifi kabul edilirse Anayasa Mahkemesi birçok maddeyi geri gönderecektir. Bu teklifin 1,2,3,4, 31 ve 35’inci maddesi anayasaya aykırı maddelerdir. 3 ve 31’inci maddeyi geri çekiniz.

“İKTİDARIN AYIBI OLACAK”

Bu sürecin daha sağlıklı yürütülebilmesi için İçişleri Komisyonunun öncesinde bir alt komisyon kurulup yeniden değerlendirmesi gerekiyordu. Bundan 3 ya da 6 ay sonra AYM’nin geri gönderdiği bu teklifi burada konuşursak bu ayıp iktidarın ayıbı olacaktır.

“6 MADDE ANAYASAYA AYKIRI”

Bu teklifte direk 6 madde anayasaya aykırıdır. Şu huyunuzdan vazgeçmiyorsunuz, illaki 10 kilo dana etinin içerisine 1 kilo domuz eti karıştırıyorsunuz. Bunu yapmayın. 48 maddelik kanun teklifi içerisinde 6 madde gerçekten anayasaya tam olarak aykırı. Özellikle teklifin 3’üncü maddesi, CMK’da savcıya verilmeyen yetkileri siz müfettişe veriyorsunuz. Mülkiye müfettişine bu hakkı devrediyorsunuz. Buradaki amacınız ne?

“NAFİLE BİR GİRİŞİM”

Son aylarda uyguladığınız politikayı Esenyurt Belediyesi’nden başlayıp İstanbul Belediyesi’ne bu teklifle bir tünel açmak istiyorsanız bu nafile bir girişimdir. Buradan size ekmek çıkmaz. Amacınız bu ise buradan size bir şey çıkmaz. Savcıda bulunmayan yetkiyi bir müfettişe nasıl verirsiniz? Bugün iktidarda sizsiniz yarın Cumhuriyet Halk Partisi iktidarda olacak onun gönderdiği müfettişlerde aynı uygulamayı yaparsa bu teklife kabul oyu veren arkadaşlar şimdiden zan altında kalacaklarını ifade etmek isterim.

“TARİHİ BİR FIRSATI KAÇIRDINIZ”

Bugün iktidar partisi milletvekilleri olarak tarihi bir fırsatı kaçırdınız. Bugün grup önerilerimiz vardı. 2014-2024 arası başta görevden alınan belediye başkanları, görevden istifa ettirilen belediye başkanları ve Ankara, İstanbul, Balıkesir belediye başkanlarının son 10 yılında yaptığı tüm etkinleri inceleyelim dedik. Kim ne kadar harcamış bunu meclis olarak belirleyelim, 86 milyon vatandaşımızın karşısına çıkaralım dedik. İktidar partisinden arkadaşımız öyle bir konuşma yaptı ki bizim desteklediğimiz bu önergeyi iktidar partisi de destekleyecek. Bu konu ile ilgili bir komisyon kurulacak. Gerçekten zan altında kalan belediye başkanları kendilerini ispatlayacaklar ve halkın huzuruna çıkacaklar dedik. Oylamaya geçildi oylamada her zaman olduğu gibi Cumhur İttifakı bileşenleri milletvekilleri olarak ret oyu verdiniz. Bizim önergemiz 5 oyla kabul edilmedi. Aslına ne yaptınız biliyor musunuz? Bugün sizin dışınızdaki her partiden seçilen belediye başkanlarını akladınız. Bu saatten sonra hiçbir özellikle CHP’li belediye başkanlarımıza ithamda bulunamazsınız, yapmış olduğu hizmetlerden dolayı soruşturma açamazsınız.”

Kaynak: HABER MERKEZİ