BİLECİK

TÜZÜN’DEN BELEDİYE KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ “SEÇİMDEN 3 AY ÖNCE…”

TÜZÜN’DEN BELEDİYE KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ “SEÇİMDEN 3 AY ÖNCE…”

Cumhuriyet Halk Partisi Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün’ün de aralarında yer aldığı CHP Çevre politikaları ve Yerel Yönetimlerden sorumlu milletvekilleri tarafından Belediye Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi verildi.

CHP Çevre Politikaları ve Yerel Yönetimlerden sorumlu milletvekilleri Gökan Zeybek, Yaşar Tüzün, Cavit Arı ve Ayşe Sibel Yanıkömeroğlu tarafından hazırlanan teklif, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda değişiklik öngörüyor. Teklifte, belediyelerin kullandıkları kamu kaynaklarının etkin, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanılmasının hedeflendiği belirtildi.

CHP Çevre Politikaları ve Yerel Yönetimlerden sorumlu milletvekilleri tarafından hazırlanan kanun teklifi içeriği şu şekilde:

GENEL GEREKÇE

Belediyeler, mahalli müşterek ihtiyaçları gidermek amacıyla kurulan kamu idareleri olarak, kullandıkları kamu kaynağını etkin, ekonomik ve verimli kullanması gerekmektedir. Bu durum, kaynaklarının önemli bir bölümünü teşkil eden personel istihdamı için de geçerlidir. Bununla birlikte, personel istihdamının, mahalli idarelerin seçim süreçlerinden etkilenmeksizin, kurumsal ihtiyaç analizine dayanması, kamu kaynağının etkin kullanılması açısından önem arz etmektedir.

Ancak uygulamada, özellikle yerel seçim dönemlerine girilirken, bazı belediyeler tarafından toplu iş sözleşmeleri imzalanarak uzun vadeli mali yükümlülükler altına girildiği, seçime aylar kala sürekli işçi alımı yapıldığı, hatta bazı durumlarda siyasi saiklerle personel istihdamının araçsallaştırıldığı gözlemlenmektedir. Bu uygulamalar, hem kamu kaynaklarının seçim süreçlerinde siyasi amaçlarla kullanımına yol açmakta hem de seçim sonrası göreve gelecek yönetimlerin hareket alanını ciddi şekilde kısıtlamaktadır. Ayrıca bu uygulamalar, kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımını sekteye uğratmakta, yeni seçilecek yerel yöneticilerin mali hareket alanını daraltmakta ve yerel yönetimlerde kamu yönetimi ilkeleriyle bağdaşmayan sonuçlar doğurabilmektedir.

Seçimle gelen belediye başkanlarının, personel istihdamı ve toplu iş sözleşmeleri gibi bazı konularda, kendi dönemleriyle sınırlı olarak hukuki tasarrufta bulunabilmeleri, birçok ülkede de kabul edilen bir uygulamadır.

Bu teklif ile belediyelerin bütçe imkanlarına dikkat edilmeksizin ve mali yapılarını da bozacak şekilde, seçim öncesinde toplu iş sözleşmeleri imzalanması ya da bu sözleşmelere ek düzenlemeler yapılması engellenerek, mahalli idareler seçimlerinden önce siyasi amaçla, kamusal hizmetlerinde aksamaya ve bütçe dengeleri de bozacak şekilde ek külfet getiren toplu iş sözleşmesi yapılmasının önüne geçilmektedir.

MADDE GEREKÇELERİ

MADDE 1- Bu madde ile, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesine ek fıkra eklenerek, belediyelerin mahalli idareler seçiminin yapıldığı yıldaki personel istihdam süreçlerine ve toplu iş sözleşmelerine sınırlamalar getirilmektedir. Düzenlemeyle, norm kadro ya da hizmet alımı yoluyla personel istihdamının, seçimden önceki dönemlerde yasaklanmakta ve toplu iş sözleşmelerinin belediye başkanının görev süresiyle sınırlı ve en fazla iki yıllık süreyle yapılabilmesi; toplu iş sözleşme görüşmelerinin, en geç seçimden önceki yıl sonuna kadar tamamlanması ve seçimden önceki üç ay içinde belediyeye ek mali yük getirecek sözleşme veya değişikliklerin yapılamaması hüküm altına alınmaktadır. Amaç, seçim sürecinde alınan idari kararlarla kamu kaynaklarının siyasi saiklerle kullanımının önüne geçmek ve sonraki yönetimlerin hareket alanını daraltacak uzun vadeli taahhütlerin engellenmesidir.

MADDE 2- Yürürlük maddesidir.

MADDE 3- Yürütme maddesidir.

5393 SAYILI BELEDİYE KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesin 8. fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir:

 “Belediye tarafından, mahalli idareler seçiminden önceki üç ay içinde, norm kadro veya personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımı kapsamında personel istihdamı yapılamaz. Söz konusu personele ilişkin toplu iş sözleşmelerinin, belediye başkanının görev süresiyle sınırlı tutulması ve toplu iş sözleşmelerinin, süresi iki yılı geçmeyecek şekilde ve mahalli idareler seçiminden önceki yıl sonuna kadar görüşmelerin tamamlanması ve bu süre içinde de imzalanması zorunludur. Ayrıca, mahalli idareler seçiminin yapılacağı tarihten önceki üç ay içinde, belediyeye mali yük getirebilecek nitelikte ek sözleşme yapılamaz veya mevcut toplu iş sözleşmesinde değişikliğe gidilemez.”

MADDE 2- Bu Kanun yayımlandığı tarihte yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.