BİLECİK

ULUSAL MEDYAYA KONUŞAN TURGUT ÖZEN’DEN O SORUNA ÇÖZÜM ÖNERİSİ

“MUTLAKA YAPILMALI”

Bilecik Mermer ve Granit Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Özen, mermer sektörünün karşılaştığı güncel sorunlar ve çözüm yolları üzerine Turkuaz Gazetesi’ne konuştu.

Özen, geçtiğimiz günlerde Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası'nda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz ile bir toplantı gerçekleştirdiklerini ve bu toplantıda sektörün sorunlarını dile getirdiklerini belirtti. Mermer sektörünün en önemli problemlerinden biri olarak görülen eleman eksikliğine çözüm önerisi sunan Özen, organize sanayi bölgelerinde endüstri meslek liseleri kurulması gerektiğini vurguladı. Bu liselerde öğrencilerin yarım gün okulda eğitim alırken, yarım gün fabrikalarda pratik deneyim kazanmalarının, sektördeki kalifiye eleman ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi.

Bilecik Mermer ve Granit Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Özen, verdiği röportajda şunları aktardı:

“Sektörel olarak şu anda biraz sıkıntıdayız ama bu sıkıntıları aşmak için 24 saat çalışıyoruz. Bütün gücümüzü, enerjimizi işimize veriyoruz. Dünya genelinde bir sıkıntı var. Dünyadaki bu sıkıntıların Türkiye’ye yansıması çok hızlı oldu. Eskiden Dünyadaki yavaşlamanın Türkiye’ye yansıması birkaç yıl içerisinde belirlenirdi. Pandemi döneminden sonra bunun yansıması çok hızlı oldu. Bunun önlemlerini de tabi ki aldık. Sektörel bazda şu anda bir sıkıntı görünmüyor. Sektör için kamu yönündeki prosedürü çabuk olması gerekiyor. Evrakların gecikmesi, birtakım işlemlerin geç olması sektörü biraz geriletiyor.

Şu anda yapılan Orta Vadeli Planlama rakamlarının çok iyi gelmesinden sonra enerji piyasasında fiyatların geri gelmesi bizi biraz mutlu etti. Dolar kuru üzerinde fazla spekülasyon yapmamıza gerek yok. Dolar kurunun artması enflasyonu tetiklemesinden dolayı dolar kuru belli bir değere geleceğini tahmin ediyoruz. Burada DAP işlemleri vardı. İhracatçı yurtdışından gelen dolarının yüzde 40’ını bozmak zorunda kalıyordu. Sonra devletimiz bu konuda çok akıllı bir şekilde davranıp bunu yüzde 40’tan yüzde 30’a çekti. İleri ki günlerde bunun daha çok aşağı çekileceğini tahmin ediyorum.

Sektörün sıkıntıları her zaman vardı. Bugün var yarın da var olacak. Ama burada bilinçli bir organizasyonla bunları aşabiliriz. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz beyin de katıldığı Ticaret ve Sanayi Odasında toplantımız vardı. Kendisine bu soruları da sorduk. Bizi tatmin edici cevaplar verdi. Kendisi her türlü konuda destek veriyor. Orta Vadeli Planlamanın içerisinde maden sektörüne de vermesi, maden sektöründeki istihdamın artırılması ile ilgili bütün inovasyonların yapılmasını, Enerji Bakanlığı ile ortaklaşa gerçekleşeceğini bize söyledi. İnşallah bunlar çok sıkı bir şekilde takip edilir ve bundan sonuç alırız.

Sizin çok aykırı düşünceleriniz var. Türkiye’deki mermer sektörünün ana sorunları içerisinde ara eleman sıkıntısına değinmiştiniz. Bu konuda da sizden bilgi almak istiyorum. Ara elemanlardan sonra ana elemanlarda da sorun olmaya başladı galiba, bu doğru mu?    

Turgut Özen: “Evet, bu çok doğru. Burada şunu da düşünmek lazım. Bir sektör içerisindeki yatırımcının yani şirket sahibinin mutlaka konuyu bilmesi lazım. Şu anda Türkiye’de bazı konular çok üst üste gelmeye başladı. Bu dünkü yaptığımız toplantıda da gündeme geldi. Ara eleman sorunu ile ilgili OSB’lerde mutlaka ve mutlaka endüstri meslek liseleri kurulmalı. Burada Bilecik’i örnek vermek istiyorum. Bilecik’te seramik ve mermer sektörü ön planda. Mutlaka 1’inci, 2’nci ya da 3’üncü OSB’de bir tane Endüstri Meslek Lisesi kurulmalı. Burada eğitim görecek öğrenciler, sabahtan öğlene kadar Milli Eğitimin müfredatını öğrenmeli. Öğleden sonrada mutlaka fabrika tesislerinin içerisinde sigortalı olarak çalışıp ailelerine de maddi açıdan destek vermeli. Böylece ara eleman sorunu çözülebilir.

Toplantıda eski Enerji Bakanımızı Fatih Dönmez’in bir önerisi vardı. Bu öneri çok hoşumuza gitti. OSB’lerin içerisine lojman yaparak hem şehir içerisindeki emisyonu azaltmak, trafik sorununu çözmek ve işçinin de sosyal hayatına devam etmesini sağlayacak sosyal tesisler de kurulursa bu çok güzel olur. Bu durum göçü önler, ekonomiye büyük bir katkı sağlar, şehir içi trafiği azaltır. Bu güzel projeyi belediyelerle birlikte işbirliği yapıp, ilk örnek olarak Bilecik OSB’sinde bunu yapmak için elimizden gelen her türlü fedakarlığı yapacağız.

Şu an bulunduğumuz topraklar bizim kendi topraklarımız. İlyasbey Köyü olan topraklarda doğdum ve büyüdüm. Bu fabrikayı buraya kurarken aklımda köykent projesini uygulamak vardı. Köylünün şehre göç etmesini önlemek için bu fabrikayı buraya kurdum. Bütün çalışanlarımı da bu köylerden aldım. Etrafımızda şu an 7 köy var. Çalışanlarımızın yüzde 95’i bu köylerden geliyor. Şehirde oluşacak bütün spekülasyonları ortadan kaldırıyorum. Nedir bu spekülasyonlar? Köyden şehre göç olduğu zaman kiralar artıyor. Kiralar artınca da insanlar geçinemiyor. O yüzden köyden şehre göçü önlediğiniz zaman bazı sorunların da önüne geçmiş oluyorsunuz. Şehrin bütün yükünü burada kesmiş oluyoruz. Onun için mutlaka OSB’lerin içerisine bu binaları inşa etmeliyiz.

Bilecik yöresindeki mermer sektöründeki sorunların başında ne geliyor?

Turgut Özen: “Şu anda sektörde fiyat istikrarı bulunmuyor. Tedarikçi firmaların kafasına göre fiyat belirlemesi durumu var. Bu da sektörü zorda bırakıyor. Enflasyon artışının bahanesi altına sığınarak tedarikçi  firmalar gelişigüzel fiyatlama yapıyor. Yaşadığımız bir örneği vereyim. Fabrikamızda bir makinamız bir parçası Türkiye’de yapılması gerekiyordu. Ama İtalya’dan da yedek parça isteyecektik. İtalya’dan fiyat geldi. Türkiye’den de fiyat aldık. Türkiye’deki fiyat İtalya’daki fiyatın 3 katı. Tedarikçi firmaya sordum, siz bu fiyatı nasıl belirlediniz? Bana İtalya’daki fiyatı söyleyin size ona göre fiyat vereyim. İtalya’daki fiyatı söyleyince ben de o fiyata yaparım diyor. Onun için bu konularda daha disiplinli olmamız lazım. Bu fiyat artışları gelişi güzel şekilde kafadan yapılıyor. Bu yüzden sektör de zarar görüyor ama bu her sektörde de var.