Vali şefik Aygöl, Tarım orman ekranlarında yayınlanan Şehrin Güvencesi adlı programda Bilecik’i anlattı.

Tarım şehri Bilecik’in Marmara Karadeniz, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerine sınır olan konumuyla yıl boyunca üç farklı tarım ürününü yetiştirilebildiği bir il olduğunu belirten Vali Aygöl; Bilecik’in tarım potansiyelini de milyonlarca izleyiciye aktardı.

Coğrafi yapısı itibarıyla dört farklı bölgenin iklim özelliklerini taşıyan Bilecik'in bu sayede farklı ürünlerin yetişmesine olanak sağladığını belirten Vali Aygöl, “Bilecik, 4 farklı iklimin özelliklerini taşıdığını, toprağı az olmasına rağmen veriminin çok yüksek olduğunu ifade etti.

Programda Bilecik’in öne çıkan hedeflerinden bahseden Vali Aygöl, ceviz üretiminde Türkiye’nin ilk 3 ili arasında olan Bilecik’in hedefinin 1’inci sırada yer almak olduğunu söyleyen Vali Aygöl, “4 yıl önce sıralamayı bırakın ceviz üretmeyen bir şehir durumundayken şu an her sene ceviz fidesi desteği, sonra ürünü destekleme şeklinde her sene destekliyoruz.

HEDEF TÜRKİYE 1’İNCİLİĞİ

Ceviz desteklemeleriyle Türkiye’de ilk 3’e girdik. 3 yıllık bir hedef koyduk kendimize. Bu sene inanıyorum ki 3 yıl önce diktiğimiz ağaçlarımız ürün vermeye başladı. Biz bu şekilde 1’inci olmayı hedefliyoruz.” dedi.

Bilecik’in tarımsal alanda gösterdiği gelişmelerden bahseden Vali Aygöl,şu ifadelere yer verdi:

ARICILIK DESTEKLEMELERİ DEVAM EDİYOR

“2019 yılında 11 bin 800 adet kovanımız varken şu anda 24 bin kovanımız var. Kovan isteyen her vatandaşımıza yüzde 50 destek vermeye hazırız.

“BİLECİK, TÜRKİYE’NİN YÜZDE 10’LUK İHTİYACINI TEK BAŞINA KARŞILIYOR”

Şehrimizde 38 bin büyükbaş hayvan, 148 bin küçükbaş hayvan var. Bunun yanında kanatlı hayvancılıkta da Bilecik Türkiye’de önemli şehirlerden biri. Bilecik kanatlı hayvanlarda Türkiye’nin yüzde 10’luk ihtiyacını üretimi tek başına karşılıyor.

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLERİMİZ ÇOĞALIYOR

Bu kadar önemli bir tarım şehrinde ben 1 buçuk seneyi aşkın bir dönemdire valilik yapıyorum. Başladığımda 7 tane coğrafi işaretli ürün olduğunu gördüm. Köylerimizi dolaşıyorum. Alana hakim olmaya çalışıyorum. Müthiş ürünler olduğunu görüyorum. Bunların niye bir şekilde ürünü coğrafi işaret alamadı dediğimizde bir ekip kurduk. Önce 11 hedefi koyduk. Daha sonra hızımızı alamadık.

Çukurören Biberi Türkiye’nin en acı biberi olarak geçer. Osmaneli’de Lefke taşı coğrafi işaretli karpuzumuz var. Türkiye’de karpuzun ilk çıktığı illerden biri Osmaneli’dir. Ayva Lokumumuz meşhurdur. Bozüyük’ümüzün mercimekli mantısı var, nohutlu mantımız var. Et yemeyen vatandaşlarımız için müthiş bir seçenek. Şerbetçiotu sadece Türkiye’de Bilecik’te üretiliyor.  Pazaryeri Helvamız, Bıldırcın Kebabımız coğrafi işaretli ürünlerimiz arasında.

Şu anda 25 ürünümüz askıda senenin ortasına doğru ürün sayımız 35 olacak şekilde çalışmalarımız devam ediyor.”

Kaynak: HABER MERKEZİ