BİLECİK

YENİ TEBLİĞ YAYINLANDI AVCILAR! BU YASAKLARA DİKKAT!

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü; ticari ve amatör amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen yeni tebliği yayınladı.

1 Eylül 2024-31 Ağustos 2028 tarihleri arasında geçerli olacak ve uygulanacak söz konusu tebliğlerde ticari ve amatör amaçlı su ürünleri avcılığı usul ve esasları belirtiliyor.
Tebliğ, su ürünleri kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir işletilmesi amacıyla çeşitli yükümlülük, sınırlama ve yasakları içeriyor. 

 6/2 Amatör amaçlı su ürünleri avcılığı hakkındaki yeni Tebliğ'de şu maddeler yer aldı:

Amatör Balıkçı Belgesi'nin alınması ve avcılık sırasında bulundurulması zorunlu değildir.
İç sularda yapılan amatör balıkçılık faaliyetlerinde yem amaçlı canlı balık kullanımı yasaktır.
İç sularda livar ya da yem kovası içerisinde canlı olarak yemlik balık bulundurulamaz.
İç sularda yemlik balıkların canlı olarak başka bir iç suya nakli yasaktır.
Bir amatör balıkçı en fazla 4 olta takımı ile avlanabilir. Olta başına iğne sayısı 3 adedi geçemez. Ancak, alabalık avında iki olta takımından daha fazla olta takımı kullanılamaz ve her olta takımında iki iğne bulunabilir.
Boyu 7.5 metrenin üzerindeki teknelerle amatör balık avcılığı yapılması yasaktır.
İçme suyu rezervuarlarında, akaryakıt ile çalışan kayık, motor ve benzeri araçların kullanılması ve su alma noktasında 300 metreden daha yakın yerlerde su ürünleri avcılığı yasaktır.
İlimiz, Merkez, Selöz Göleti'nde avlanmak tamamen yasaktır.

Ayrıca 6/2 Numaralı Amatör Tebliğ'in 19. Maddesine göre;
Amatör amaçlı su ürünleri avcılığında alıkonulabilir miktara izin verilen ürün miktarından 3 kat ve daha fazla ürün,
Avlanması tamamen yasaklanmış türlerden, tür veya sayı bazında birden fazla ürün,
Zaman yasağında olan türlerden, amatör amaçlı su ürünleri avcılığında izin verilen miktardan 2 kat veya daha fazla ürün,
Amatör amaçlı su ürünleri avcılığında kullanılmasına izin verilen av aracı sayısından (iğne sayısı hariç) 2 kat ve daha fazla av aracı,
Yemlik uzatma ağı hariç her türlü germe, uzatma, sürütme, çevirme ve benzeri ağlar ve ticari amaçlı su ürünleri avcılığında kullanımına izin verilen diğer av araçları,
Amatör avcılıkta kullanımı yasaklanmış birden fazla av aracı,
Her türlü patlayıcı, öldürücü, bayıltıcı, uyuşturucu, uyutucu, uyarıcı maddeler, karpit, sönmemiş kireç, balık otu, elektro şok ve benzerlerinin kullanıldığı,
tespit edilen kabahatler, ticari amaçla yapılan avcılık faaliyetine aykırılık kapsamında değerlendirilecek ve 1380 sayılı Kanunda söz konusu kabahatlere ilişkin öngörülen yaptırımlar uygulanacak.
           
Ekonomik ve sürdürülebilir şekilde su ürünleri avcılığının yapılabilmesi için; 6/1 numaralı ve 6/2 numaralı tebliğler ile getirilen düzenlemelere, vatandaşların titizlikle uyması ve denetimle görevli kamu personeline kontroller sırasında yardımcı olunması konusunda uyarılarda bulunuldu.