Bir solukta okuyacağınız, okuduğunuz zaman ise beyninizin yanacağı beş kitap listesi şu şekildedir:
1- Cesur Yeni Dünya Aldous Huxley İlk yayınlanma tarihi 1932
Kitaba konu olan zaman 26. yüzyıldır ve kitaba konu olan yer ise Londra’dır. Bir kitabı anlamak için kitabın yazarını tanımak gerekmektedir. Kitabın yazarı Aldous Huxley başarılı bir yazar ve sosyal hicivci olarak tanınmaktadır. İlk ütopik çalışması olan Cesur Yeni Dünya kitabı "Güzel Yeni Dünya” olarak da adlandırılmaktadır. Kitabın konusu ise şu şekildedir. Kitap da tamamen kontrol edilebilen bir toplum modeli yer almaktadır. Bu öyle bir sistemdir ki insanların dünya üzerinde çoğalması bile mekanik bir şekildedir. Kültür, aile, sanat ve edebiyat sistemin içinde yer almamaktadır. Böylelikle insanların sırf tüketime sevk eden ve tükettikçe mutlu oldukları bir sistem yaratılmaktadır. Kİtap da dikkat çeken birkaç şey ise şu şekildedir;
Üreme sisteminin mekanik olmasının yanında hipnopedi (uykuda öğrenme) kullanılarak küçük yaştan bilinçaltı mesajları ile insanlar şekillendirmektedir. Kitaptaki sistem içerisinde bir şey tamiri söz konusu değildir. Bir şey zarar görünce direkt yenisi alınmalıdır.
Sistem dışında kalmış ve günümüz yoksul ülkelerinin sembolik bir hali olan toplulukta bulunmaktadır.
Kitaptaki karakterlerin her biri aslında önemli bilim insanları veya düşünürleri sembol alınarak yaratılmıştır. Kitap Amerikanvari bir tüketim sistemine eleştiri taşır gibi gözüken, ütopik ve aslında günümüz dünyasının bir yansımasıdır. Kitabın başlarını algılamakta zorlansak da kitap ilerledikçe ne olacak “aaa” böyle bir şey olabilir mi düşüncesi ile sonuna kadar sürükleyici ve etkileyici bir kitaptır. Şiddetle tavsiye edilir..
2- Fahrenheit 451 Ray Bradbury İlk yayınlanma tarihi 1953
Kitapların ne denli etkili olduğu? Kitapların neler yapabileceği? Kitapların var olmadığı bir dünya nasıl olur? gibi soruların cevabının olduğu aşırı sürükleyici bu kitabın yazarı Ray Bradbury’dir 12 yaşında yazmaya başlayan Ray yüzlerce hikayenin yanında, tiyatro metni ve çocuk kitapları yazmıştır. Kitaba gelecek olursak kitap Cesur Yeni Dünya kitabı gibi baskıcı bir gelecek toplumunu konu almaktadır. Kitabın konusu ise şu şekildedir: İtfaiyecilerin görevlerinin artık farklı olduğu vurgulanmıştır. İtfaiyecilerin artık asıl görevi kitapları yakmaktır. İnsanlar sadece televizyonlar karşısında eğlendirici şovlar izleyerek hayatlarını devam ettirmektedir. Baskıcı sistemin en büyük korkusu insanların düşünebilmeye başlaması ve kitaplardır. Karanlık bir geleceği temsil eden bu kitap da bir itfaiyeci ve bir çocuğun neler yapabileceği ? Ne gibi etkiler yaratacağı ve her karanlık aydınlığa kavuşur mu ? gibi sorulara cevap niteliğindedir. Günümüz modern toplumlarının realty şovları, bilinçsiz toplumları, düşünmeden ve okumadan uzak insanlarının bir yansıması olan kitabı okudukça abartı gözüken yer yanının aslında düşündürücü olduğunu fark edeceksiniz..
3-Olasılıksız Adam Fawer İlk yayınlanma tarihi 2005
Kitap bilim-kurgu, aksiyon ve macera severler için birebir bir kitaptır. Kitabın yazarı Adam Fawer’dır ki bu isimle başka kitaplarda da karşılaşmanız çok olasıdır. Adam Fawer “Ben sizin tipik romancılarınızdan değilim. Romanımı HarperCollins’e satmadan önce hiç profesyonel olarak yazmamıştım. Üniversitede İngilizce uzmanı değildim bile. Aslında bunun tam tersiydim. Her zaman düzenli yazsam da, kendimi hep sayıların adamı olarak gördüm. Böylece sayısal bir alan seçtim ve ekonomi eğitimi aldım.” diyerek kendini tanımlamaktadır. Klasik bir sayılcalcı bir yazar diyebiliriz ve yazarlık haricindeki kariyerinde de büyük başarılar elde etmiştir. Kitabın konusu ise şu şekildedir: David Caine isimli birinin üzerinden bir takım deneyler yapılmıştır. Deneyler sonucunda birtakım olasılıkları hesaplamakta üst seviye başarı göstermeye başlamıştır. Yapmış olduğu bu olasılıklar aslında geleceğin bir yansıması olmasıyla başından geçenleri konu almaktadır. Kitap daki bazı kesitler o kadar gerçekçidir ki “öhk” diyebileceğiniz anlar bile olacaktır. Kitabı okuduktan sonra izleyenlerin aklına limitsiz filmi de gelebilmektedir. Aksiyon, macera ve bilim kurgu severlerin bir solukta okuyabileceği heyecan dolu bir kitaptır.
4- Zaman Makinesi H.G. Wells İlk yayınlanma tarihi 1895
Kitabı okumadan önce kitaptan uyarlanan bir filmi izleyip merak ettiğim bir kitaptır. Kitap klasik zaman yolculuğu konu alıyor gibi gözükse de okudukça birçok duyguyu insana yaşatmaktadır. Kitabın yazarı Wells İngiliz olmasına rağmen açıkça her platformda sosyalist olduğunu belirtmekte ve bunun etkisini de yazdığı kitaplarda görmekteyiz. Bilim-kurgu tarzı yazan Wells romanlarını teknoloji üzerine değil de topluluklar üzerine yoğunlaştırmıştır. Böylelikle bilim-kurgu romanlarına yeni bir bakış açısı kazandırmıştır. Kitabın konusu ise şu şekildedir:
Kitap başlangıçta İngiltere’de geçmektedir. Lakin adından da anlayacağınız üzere zaman makinesi bulunması ile 800 bin yıl sonraya bir yolculuk geçiririz. Zaman makinesinin bulunma amacı ve bu zaman yolculuğundaki sonraki süreç o kadar sürükleyicidir ki bir gecede bitirilebilecek bir kitap olduğunu söylesek yalan olmaz. 800 bin yıl sonraki dünya da iki tür ırk kalmıştır, yeraltında ve yer üstünde yaşayanlar. Kitabın yazarının düşüncelerini net bir şekilde barındıran kitap da 800 bin yıl sonra insanların nasıl evrimleştiği ve nasıl tek bir çatı altında global bir tek devlet olduklarını anlatmaktadır. Hayal dünyanız geliştirirken sorgulatan, heyecanlandıran ve macera dolu bir serüvene hazırsanız durmayın hemen okuyun derim.. Not: Filme uyarlanmış hali de oldukça güzeldir.
5- İnsan Ne İle Yaşar Lev Tolstoy İlk yayınlanma tarihi 1885
Hep bilim kurgu olmaz diyenler için önerdiğimiz bu kitap aslında Tolstoy’un kısa öykülerinin bir birleşimidir. Tolstoy’un hayatı aslında bir kitap olunabilecek türdendir. Zengin bir ailenin çocuğu iken zenginlikten vazgeçmesi, yoksul ailelerin yanında yaşamaya başlaması ve dramatik bir şekilde yaşadığı ailesine küsüp yollara düşmesi ve o yollarda da donarak ölmesi.. Tolstoy mücadelesi bir düşünür ve yazar olmakla birlikte bir çok esere sahiptir. Bu kitabı seçme amacımıza gelirsek okurken hem edebi zevkinizin yükseleceği, kısa öyküler olmasına rağmen uzun süre sizleri düşündüreceği ve üzerinizde çok etkili olacağınız yönündeki kanımızdandır. Kitabın konusu şu şekildedir:
Yoksul bir ayakkabı tamircisi olan Simon ayakkabıları tamir edebilmek için deri almak zorundadır. Fakat deri alacak hiç parası bulunmayan Simon diğer köylülerden borç ister ama diğer köylüler de yoksulluk içindedir ve paraları yoktur. Bir şarap alıp evine doğru giderken Michael ile karşılaşır ve sonrasında hayatı değişir.. Tolstoy kitap da insanların ne amaçla yaratıldığı, insanların ne amaçla yaşadığı, yaşamın ne kadar değerli olduğunu konu almaktadır. İnsanların doyumsuz olduğuna vurgu yapmaktadır. Kitapta mistik öğeler bulunmakta lakin yazıldığı döneme ve Tolstoy’un hayatını bilerek bu kitabı okuduğunuzda kıssadan hisse diyeceğimiz bir çok öğe bulunmaktadır..
Bonus: Babalar ve Oğullar İvan Turgenyev İlk yayınlanma tarihi 1862
Bonus olarak önerdiğim bu kitap da öyle bir karakter vardır ki insanın kendi kendine bunalımları mı desem, iç hesaplaşmalar mı desem, yoksa kendi hayal dünyası ile gerçekliği arasındaki sorunlar mı diye sayıp gidebileceğim birçok nedenin içinde olduğu bu kitap bitince ah be Yevgeniy Bazarov şeklinde tepki vereceğiniz bir kitaptır. Bazı kitapların ana karakterleri o kitapları unutulmaz kılar.. Yevgeniy Bazarov’ a hayranlığımdan dolayı bonus olarak önerdiğim bu kitap, kitap okumayı seven ve çok düşünen insanlar için birebirdir..