Bilecik’in Osmaneli ilçesinde 1900’lü yılların başlarından itibaren dokunan ve ilçenin eski adıyla anılan Lefke Bezi’nin coğrafi tescili için son viraja girildi.
Bilecik’in coğrafi işaret almış meşhur; Pazaryeri helvası, Bilecik Şerbetçiotu, Bozüyük mercimekli mantısı, Osmaneli Ayva Lokumu, Osmaneli Karpuzu, Osmaneli Lefke Taşı ve Çukurören Biberi’ne bir yenisi daha ekleniyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığının "Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri" çalışmaları kapsamında il envanterine kaydedilen Osmaneli’nin meşhur Lefke Bezi, coğrafi işaret almayı bekliyor.
Lefke Bezi’nin coğrafi işareti için Osmaneli Belediyesi tarafından 05.12.2023 tarihinde Türk Patent Kurumuna başvuru gerçekleştirilmişti. Lefke Bezi coğrafi işaret başvurusu 16 Temmuz 2024 tarih ve 177 Sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni 'nde yayımlanarak ilana çıktı. İtiraz süresi olan 3 ay süre sonunda Lefke Bezi Bilecik’in yeni coğrafi işaretli ürünü olacak.
Lefke Bezi’nin coğrafi işaret almasıyla birlikte markalaşma süreciyle pazar ve tanıtım noktasında büyük bir atılım sağlanacak.
Coğrafi İşaret Nedir?
Coğrafi işaretler, belirli bir bölgeye özgü ürünlerin kalitesini ve geleneksel üretim yöntemlerini korumak için verilen tescil belgelerdir. Bu tescil, ürünün belirli bir coğrafi bölgeye ait olduğunu ve bu bölgedeki üretim şartlarının özelliklerini taşıdığını gösterir.