Bilecik’in fethi törenleri ilimizde büyük bir coşku ile kutlandı. Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunun filizlendiği bu topraklarda, henüz Türklerin elinde olmayan ve bir Bizans kenti olan Bilecik'in Osman Bey tarafından fethi 1299 yılında Belekoma kalesinin ve Yarhisar'ın fethedilmesiyle gerçekleşmişti.

Bilecik, Yıldırım Bayezid dönemine kadar Osmanlı yönetiminde kalmış ancak 1402 yılında Ankara meydan savaşında Bayezid’in Timur’a yenilmesi sonucunda 2 ay kadar Timur’un hakimiyetine geçmiş ve Çelebi Sultan Mehmet tarafından geri alınmıştır.

Bu tarihten sonra, Osmanlı yönetimi sırasında Bilecik giderek gelişmiş, ancak, şehrin kurulu bulunduğu alanın iskan için uygun olmaması daha hızlı gelişmesini engellemiştir. Bununla birlikte Bilecik, Bursa ve İznik’ten Eskişehir’e ve Anadolu içlerine giden yol üzerinde önemli bir konaklama ve dinlenme yeri olarak önemini korumuştur.

Bilecik Trakya ve Marmara bölgelerini İç, Güney ve Güneydoğu Anadolu bölgeleriyle Ön Asya’ya bağlayan İstanbul-Bağdat demiryolu kenarında kurulmuştur.

Osman Gazi’nin fethettiği ilk önemli kale olması ve Şeyh Edebalı Türbesi’nin burada bulunması Bilecik’e olan ilgiyi her geçen gün artırmaktadır.

Bu yıl Bilecik'in fethinin 723'üncü yılı büyük bir coşku ile kutlandı. Ecdadın bu toprakları fethetmesinin 723'üncü yılında fetih yürüyüşünün de yapılması anma etkinliklerine ayrı bir renk kattı.