BİLECİK

BİLECİK'TEN ÖRNEK PROJE

“Kurtköy Köyü Birlikte Üretim Modeli Projesi” kapsamında üreticilere mısır, yağlık ayçiçeği ve nohut dağıtım töreni gerçekleştirildi.

Törene; Vali Şefik Aygöl, İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş, ilgili müdürler ve üreticiler katıldı.

Bölgede ilk olma özelliği taşıyan proje ile çiftçiler, 3600 dekar arazide birlikte üretim yapacak, birleştirdikleri arazilerinde el birliğiyle dane mısır, yağlık ayçiçeği ve nohut yetiştirecek.

Birlikte üretim projesinin önemine vurgu yapan Vali Aygöl, burada yaptığı konuşmada, “Hedefimiz 3 yıl içerisinde bütün arazilerimizi aynı şeklide ekim yapmak.” dedi.

Tarım Orman İl Müdürü Necmettin Yoldaş ise “

Kurtköy köyü, toplumsal dayanışma kültürü ve tarımsal potansiyeli ile sürdürülebilir kalkınmaya uygun bir yapıya sahiptir. Proje kapsamında dağıtılan tohumların kontrollü şekilde ekimi yapılıp, köy genelinde birlikte üretim ve alım garantili üretim modellerinin benimsenmesi sağlanacaktır.

Kurtköy de “Birlikte Üretim Modeli Projesi" ile 3.800 dekarlık bir alanda dane mısır, yağlık ayçiçeği ve nohut üretimi yapılacaktır. Proje, alım garantili ve birlikte üretim modelleriyle kaynakların etkin kullanımını sağlayarak, ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilir bir tarımsal üretim yapısının oluşturulmasını amaçlıyor. Aynı zamanda parçalı ve dağınık tarım alanlarının birleştirilmesiyle birlikte, modern tarım tekniklerinin uygulanması için uygun zemin oluşturulmuş ve sürdürülebilir üretim modellerinin benimsenmesi desteklenmektedir.

Proje ile çiftçilerin örgütlü bir şekilde hareket ederek rekabet güçlerini artırmaları, bölgedeki tarımsal üretimin sürdürülebilirliğine katkı sağlamaları hedefleniyor. Bu projeyle, tarımsal üretimdeki verimliliğin artırılması ve bölgenin tarımsal kalkınmasına önemli destek sunulması bekleniyor.

Tarım arazileri, çiftçiler arasında trampa yöntemiyle (takas usulü) el değiştirilerek yeniden düzenlenmiştir. Bu süreç, arazilerin daha verimli kullanımını sağlamak ve üretim planlamasını en uygun duruma getirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Böylece, parçalı ve dağınık tarım alanlarının birleştirilmesiyle birlikte, modern tarım tekniklerinin uygulanması için uygun zemin oluşturulmuş ve sürdürülebilir üretim modellerinin benimsenmesi desteklenmiştir.” İfadelerine yer verdi.